Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor:Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma:Člověk a svět práce Tématický celek:Technologické procesy Ročník:4. Datum tvorby: Datum a místo ověření: Druh učeb. materiálu: Prezentace, Anotace: suroviny, hodnocení surovin, výrobní postup, využití Klíčová slova: řepka, olej, lisování, extrakce, pokrutina, šroty Metodický pokyn:Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů

2 VÝROBA ROSTLINNÝCH OLEJŮ v ČR jsou 2 velké podniky na výrobu olejů –SETUZA Ústí nad Labem –MILO Olomouc spotřeba tuků a olejů u nás je 26 kg/os./rok –z toho 16 kg rostlinné, máslo 5 kg a sádlo 5 kg rostlinné oleje obsahují esenciální mastné kyseliny linolovou a linoleovou spotřeba roste celosvětově, upřednostňování rostl. tuků před živočišnými

3 Suroviny pro výrobu tuků ve světě palmová sem.25 % sója21 % řepka olejná12 % slunečnice 7 % kokosový 5 % podzemnice ol. 3 % olivy 2 % mák setý len dýňová semínky ostatní 6 % ŽV tuky zbytek

4 ŘEPKA OLEJNÁ u nás tvoří asi ze 75 % surovinu pro výrobu olejů celková výměra je asi 370 tis. ha (nafta) olejniny celkem 490 tis. ha mák 44 tis. ha hořčice slunečnice 27 tis.ha dříve obsahovala –kyselinu erukovou - karcinogenní –glykosinoláty - nahořklá chuť dnes se pěstují odrůdy„00“, které jsou zbaveny obou látek

5 Hodnocení suroviny vlhkost 8 %, sušení pro potravinářské účely - maximální náhřev 25 o C obsah oleje - 45 % obsah kys. erukové - dříve až 45 % dnes 0 % obsah glykosinolátů 0 % nečistoty obr. 1

6 Technologie výroby drcení rozrušení buněk tak, aby mohl vytékat olej lisování –za studena – nejkvalitnější olej (panenský) nejmenší získané množství –za tepla – větší zisk – méně hodnotnější olej –vedlejším výrobkem jsou pokrutiny extrakce –použití rozpouštědla, které vytvoří s olejem směs. Po oddělení šrotu se nechá rozpouštědlo odpařit a zůstane čistý olej. Největší zisk oleje. vedlejším výrobkem je extrahovaný šrot kombinace –nejprve lisování a později ještě extrakce

7 Technologie výroby rafinace –vyčištění od zbytků rostlinných částí hydratace –odstranění sliznatých částí neutralizace –změna pH úprava barvy deodorizace –úprava vůně - jen u méně kvalitních olejů

8 Druhy olejů obr. 2 obr. 3

9 obr. 4 obr. 5obr. 6

10 Jak se vyrábí olej Jak se dělá olej RU RU Výroba oleje z oliv OowHmeKk OowHmeKk

11 Vedlejší produkty pokrutiny – odpad při lisování s obsahem 4 – 6 % oleje extrahované šroty – 1 % oleje –oba se využívají pro výrobu krmných směsí, dále jako surovina na výrobu izolačních desek a jako otop kaly – vznikají při úpravě olejů – výroba mýdla

12 obr. 1 SCURFIELD. Canola plant.JPG [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr foto autor


Stáhnout ppt "Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná."

Podobné prezentace


Reklamy Google