Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technika obsluhy – Dělení míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technika obsluhy – Dělení míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace."— Transkript prezentace:

1 Technika obsluhy – Dělení míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuTeO.1214.2F Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastBary Vzdělávací oborTechnika obsluhy Vzdělávací okruhDruhy míchaných nápojů Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, 16 - 19 let AnotacePrezentace komplexně seznamuje žáky jak můžeme dělit míchané nápoje. Vysvětlení pojmů a definic. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaBáze,modifikátor DatumDatum vytvoření – 1 3. 2013

2

3 Hlediska dělení míšených nápojů  Podle alkoholu  alkoholické  nealkoholické  Podle pozice v menu  aperitiv – pre-dinner, before-dinner  digestiv – after-dinner driks  Podle obsahu nápoje  short drinks – 10 cl  medium – 20 cl  long driks – 30 cl

4  Podle teploty  studené - zahrnují i podskupinu nepříliš tekuté konzistence - frozen  teplé nápoje - hot drinks  Podle obsahu cukru  suché – dry  polosuché – medium dry  sladké - sweet

5  Další dělení  Technologické  Báze

6 Složení míchaného nápoje 1) Báze – gin, vodka, rum, tequila, whisky, brendy. Bázi může tvořit i fortifikovaná vína, kořeněná vína, šumivá vína, likéry, může bát i pivo.  Báze tvoří 50 % až 70 % nápoje

7 Složení míchaného nápoje 2) Modifikátor – chuťová specifikace Jako modifikátor můžeme použít:  vermuty  džusy a ovocné šťávy  cukr  smetana  vejce  Modifikátory při tvorbě nápoje můžeme kombinovat

8 Složení míchaného nápoje 3) Třetí složka nápoje ovlivní vůni, chuť a barvu.  Většinou se dávkuje ve střicích a kapkách.  Můžeme zde zahrnout i zdobící části např. oliva Martini koktejl. Host tuto ozdobu během konzumace dle svého uvážení sní.

9 Dělení míšených nápojů podle technologického postupu  míchané nápoje může rozdělit do jednotlivých skupin podle techniky přípravy a charakteristických složek pro danou skupinu nápojů

10 BOWLE  Připravují se ve speciální nádobě – terině  Jedna složka je sycena oxidem uhličitým  Ovoce nebo zelenina  Chuť je ovlivněna likérem nebo bylinami

11 BUCKS  Bázi tvoří jakýkoliv alkohol  Citrónová šťáva  Zázvorová limonáda

12 COBBLERS  Ovoce  Drcený led na fixaci ovoce  Alkohol  Pro servis zakládáme moučníkovou vidličku nebo lžičku a slámku

13 COCTAILS  Obsah okolo 7 cl  Sklenice koktejlka  Připravují se v míchací sklenici, šejkru, džbánu

14 COLLINSES  Servírují se v tamblerech o obsahu 30 cl  Suroviny citrónová šťáva cukrový sirup dolévá se sodovkou promíchat barovou lžičkou Ozdoba – plátky citrusů a třešní

15 COOLERS  Servírujeme ve velkých tamblerech  Do sklenice nejprve vložíme spirálu z citrusu  Spirála přesahuje okraj sklenice  Přidáme kostky ledu  Báze  Sycený nealkoholický nápoj

16 CRUSTAS  Servírujeme ve středně velikých sklenicích na víno  Opatří se cukrovou krustou  Vložíme spirálu z citronu  Suroviny 1 díl cukrového sirupu 2 díly citronové šťávy 1 – 2 střiky maraschina 4 – 8 dílů lihoviny

17 FANCY DRINKS  Takto se označují nápoje, které nemůžeme zařadit do žádné kategorie  Jsou to nápoje z různých barmanských soutěží  Při přípravě nápoje projevuje kreativita barmana

18 FIXES  Servis v malých tamblerech  Sklenice se naplní vločkovým ledem  Suroviny Sherry brandy citronová šťáva lihovina

19 FIZZES  Připravují se v šejkru  Servírují se v tamblerech  Dolévají se nápojem obsahující oxid uhličitý  Suroviny Cukrový sirup Citronová šťáva Lihovina

20 FLIPS  Tyto nápoje obsahují žloutek  Servírují se ve flipovém poháru  Před servisem nad nápojem sestrouhneme muškátový oříšek

21 FRAPÉS  Servírujeme ve sklenicích na šumivé víno nebo koktejlové sklenici  Sklenice se naplní drceným ledem, který se zaleje lihovinou nebo likérem.  Servírujeme se lžičkou a sacím brčkem

22 GROGS  Teplé míchané nápoje  Připravují se v nádobě z varného skla  Suroviny Cukr Citronová šťáva Lihovina voda

23 HIGHBALLS  Dlouhé míchané nápoje  Suroviny Lihovina nebo fortifikované víno Nápoj sycený oxidem uhličitým Barvící nebo ochucující složku  Nesmí obsahovat citrusovou šťávu

24 JULEPS  Dominantu tohoto nápoje tvoří máta  Podáváme ve stříbrném džbánečku s ouškem  Suroviny Mátové lístky Cukrový sirup Lihovina Mátu před servisem pocukrovat moučkovým cukrem

25 MILK-SHAKES  Nealkoholické nápoje, které se připravují v šejkru nebo v mixéru  Pro přípravu použijeme asi 15 cl mléka  Servírujeme v tambleru  Před servisem nad nápojem sestrouhneme muškátový oříšek

26 POUSSE - CAFÉS  Servírují se ve speciálních skleničkách  Suroviny se vrství podle hustoty

27 PUNCHES  Mohou být teplé i studené  Suroviny Ovoce Ovocné šťávy Vína Lihoviny Koření

28 SHOOTERS  Tyto nápoje jsou podobné pousse-cafés.  Připravují se sklenic o obsahu do 5 cl  Pijí se naráz  Mohou se vrstvit do sklenice nebo připravovat v míchacích médiích

29 SHRUBS  Suroviny Ovocná šťáva Cukr Lihovina nápoj můžeme uložit několik dní do dubového soudku nebo kameninového džbánku  Před servisem ředíme vodou a fortifikujeme koňakem nebo rumem

30 SORBETS  Servírujeme v miskách na šumivé víno  Sklenice se naplní do dvou třetin ledem  Ozdobíme ovocem  Přidáme lihovinu  Led můžeme nahradit zmrzlinou

31 SOURS  Servírujeme ve flétnách nebo v koktejlových sklenicích  V šejkru promícháme citrusové šťávy, cukrový sirup a lihovinu  Ozdoba – řezy citrusů, koktejlová třešeň

32 Úkoly  Jaká jsou hlediska pro dělení míchaných nápojů?  Z jakých částí se skládá míchaný nápoj?  Co můžeme použít jako bázi?  Co může použít modifikátor?  Uveď příklady dělení míchaných nápojů podle technologického postupu.

33 zdroje  Mikšovic, A., Bar. Praha: CONSOFF,S.R.O.,2009. ISBN 978-80-254-3983-8


Stáhnout ppt "Technika obsluhy – Dělení míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace."

Podobné prezentace


Reklamy Google