Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vy_32_INOVACE_76_Významový poměr v několikanásobném větném členu - II Využití ICT Identifikátor školy: 600 150 569.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vy_32_INOVACE_76_Významový poměr v několikanásobném větném členu - II Využití ICT Identifikátor školy: 600 150 569."— Transkript prezentace:

1 Vy_32_INOVACE_76_Významový poměr v několikanásobném větném členu - II Využití ICT Identifikátor školy: 600 150 569

2 Odporovací Větné členy jsou ve významovém rozporu Byl to mladý, avšak rozvážný člověk. Nemluvila jsem s Ivanou, ale s Jarkou. Stručně, ale výstižně nám to vysvětlil. Spojovací výrazy : ale, avšak, však, nýbrž, leč

3 Vylučovací Jednotlivé větné členy se navzájem vylučují: buď platí jedno, nebo druhé Narodil se jim chlapec, nebo děvče? Budu buď spát, nebo bdít. Spojovací výrazy : nebo, anebo, buď-nebo, či Jestliže mohou platit obě možnosti, je vztah vylučovací oslaben. V tomto případě se před spojkami nebo, či čárka nepíše! V zimě nosím bundu nebo kabát.

4 Důsledkový Druhý větný člen vyplývá z prvního jako jeho důsledek Mluvil překotně, a tedy nesrozumitelně. Lásku potřebují všechny bytosti, tudíž i psi. V tomto kraji je teplé, a proto příjemné počasí. Spojovací výrazy : proto, a proto, tedy, tudíž, a tak Pozor! Čárka se píše před a proto, a tedy, a tak

5 Urči větné členy a poměr mezi nimi Již dlouho hledá lidstvo důkazy, že život existuje nejen na zemi, ale i jinde ve vesmíru. Stručně, ale výstižně nás se vším seznámil. Maminka, dokonce i tatínek se na tebe zlobí. Vesele, spokojeně si pobrukoval písničku. Stavím se za tebou buď dnes, nebo zítra. Tuto drahou, a proto nevhodnou součástku nebudeme používat.

6 Řešení Již dlouho hledá lidstvo důkazy, že život existuje nejen na zemi, ale i jinde ve vesmíru.(Pum, stup.) Stručně, ale výstižně nás se vším seznámil.(Puz, odpor.) Maminka, dokonce i tatínek se na tebe zlobí.(Po, stup.) Vesele, spokojeně si pobrukoval písničku.(Puz, sluč.) Stavím se za tebou buď dnes, nebo zítra.(Puč, vyluč.) Tuto drahou, a proto nevhodnou součástku nebudeme používat.(Pk, důsled.)

7 Pramen Styblík, Vlastimil a kolektiv. Český jazyk pro 8. ročník základní školy a pro odpovídající ročník víceletých gymnázií, SPN, Praha 1998, s 98 - 101

8


Stáhnout ppt "Vy_32_INOVACE_76_Významový poměr v několikanásobném větném členu - II Využití ICT Identifikátor školy: 600 150 569."

Podobné prezentace


Reklamy Google