Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2."— Transkript prezentace:

1 Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Generátory elektrického napětí Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_10_13 Autor:Jindřich Bielčik Datum vytvoření:25.2.2013 Vyučovací předmět:Fyzika Ročník:8. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Elektřina a magnetismus Téma: Výroba a přenos elektrické energie Druh učebního materiálu:Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM:15 min. prezentace Anotace / Metodický list:Prezentace má sloužit jako digitální pomůcka k výuce o výrobě a přenosu elektrické energie.

2

3 Elektrický generátor je elektrický stroj, sloužící k přeměně mechanické energie na energii elektrickou. Nejčastěji se jedná o stroje skládající se ze statoru a rotoru, které využívají točivého magnetického pole (rotor) a cívek (stator), ve kterých se indukuje elektrické napětí. Rotor generátoru.

4 alternátor - vytváří střídavý proud dynamo - vytváří stejnosměrný proud  málo používaný, alternátor má oproti němu značné výhody unipolární generátor - napětí vzniká mezi středem a okrajem desky, rotující v magnetickém poli Jako generátor střídavého proudu může být navíc použit i jakýkoliv asynchronní motor.

5 radioizotopový termoelektrický generátor - využívá termoelektrický jev, teplo je získáváno radioaktivním rozpadem magnetodynamický generátor - napětí vzniká pohybem ionizovaného plynu v magnetickém poli radioizotopový termoelektrický generátor

6 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Modern_Steam_Turbine_Generator.j pghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Modern_Steam_Turbine_Generator.j pg/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hoover_dam_rotor.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alternator_(cut-away)_(01).JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bicycle_dynamo.jpg?uselang=cs http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:RTG.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektrick%C3%BD_gener %C3%A1tor


Stáhnout ppt "Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google