Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."— Transkript prezentace:

1 Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivityIII/2 inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AutorMgr. Jiří Čapek Číslo materiáluVY_32_INOVACE_FYZ_2U_CA_15_04 NázevJednoduchý elektrický obvod Druh učebního materiáluPrezentace PředmětFyzika Ročníkdruhý Tématický celekelektřina a magnetismus AnotacePopis částí jednoduchého el. obvodu a jejich charakterizující veličiny Metodický pokynPoužít promítnutí pomocí dataprojektoru, 40 min Klíčová slovazdroj napětí, spotřebič, el. odpor, el. proud, uzavřený el. obvod Očekávaný výstupŽák zná části el. obvodu, ví co představují el. proud a odpor materiálu. Zná veličiny a jednotky určující velikost proudu a odporu. Zná podmínky pro správnou funkci el. obvodu. Datum vytvoření19.9.2013

2 Jednoduchý elektrický obvod Složení: stálý zdroj napětí, spojovací vodiče, spotřebič(e) Spotřebič – např. žárovka, elektromotor, televize, vařič apod. Vše co spotřebovává el. energii a tím koná „práci“. Stálý zdroj napětí – např. suchý článek(baterie), akumulátor, dynamo, apod. Vodič – materiál obsahující dostatek volných elektronů Izolant – nemá téměř žádné volné elektrony

3 Jednoduchý elektrický obvod Připojíme-li zdroj napětí do obvodu, pak elektrické pole, které bude procházet obvodem dá do pohybu volné částice s elektrickým nábojem tak, aby se začal vyrovnávat nadbytek záporného náboje (elektronů) na záporné desce zdroje a jeho nedostatek na kladné desce zdroje. Říkáme, že v obvodu prochází elektrický proud. Elektrický proud – je přenos el. náboje z jednoho místa na jiné, neboli uspořádaný pohyb volných částic s el. nábojem v prostoru. V kovech je el. proud realizován volnými elektrony. V jiných materiálech přenos el. proud realizují i jiné el. nabité částice např. ionty. Množství el. proudu určuje veličina „Elektrický proud“ Označení: I Jednotka : 1 Ampér 1A Velikost el. proudu je určena jako množství el. náboje, které projde daným průřezem za jednotku času.

4 Jednoduchý elektrický obvod Pohybu volných elektronů ve vodičích brání „srážky“ s atomy materiálu. Tím je přenos el. náboje „bržděn“. Říkáme, že materiál klade el. proudu odpor. El. odpor - je vlastnost materiálu. El. odpor je opak vodivosti. Prochází-li materiálem el. proud, říkáme, že materiál vede el. proud. Schopnost materiálů vést elektrický proud se nazývá vodivost a je to vlastnost materiálů. El. odpor vodiče závisí na: druhu materiálu – určuje veličina měrný el. odpor -  délce vodiče - l velikosti průřezu vodiče - S Velikost el. odporu určuje veličina „Elektrický odpor“ Označení: R Jednotka: 1 Ohm 1   - hodnotu najdeme v tabulkách Odpor závisí také na teplotě. S rostoucí teplotou el. odpor materiálu roste.

5 Jednoduchý elektrický obvod El. proud v obvodu vznikne za podmínek, že obvod není přerušený – je „uzavřený“ a na zdroji je napětí. Elektrony se skutečně pohybují od záporného pólu ke kladnému, ale do obvodu se zakresluje směr opačný - dohodnutý


Stáhnout ppt "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."

Podobné prezentace


Reklamy Google