Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."— Transkript prezentace:

1 Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivityIII/2 inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AutorMgr. Jiří Čapek Číslo materiáluVY_32_INOVACE_FYZ_2U_CA_15_08 NázevPráce a výkon elektrického proudu Druh učebního materiáluPrezentace PředmětFyzika Ročníkdruhý Tématický celekelektřina a magnetismus AnotaceUrčení výkonu a práce v závislosti na el. veličinách. Vznik tepla jako důsledek průchodu el. proudu. Metodický pokynPoužít promítnutí pomocí dataprojektoru, 30 min Klíčová slovapráce, výkon, Joule-Lenzův zákon Očekávaný výstupŽák umí vypočítat výkon a práci el. proudu a uvést je ve správných jednotkách. Zná důsledky průchodu el. proudu z hlediska tepla a umí určit velikost tepla. Datum vytvoření27.11.2013

2 Práce a výkon el. proudu Joule –Lenzův zákon 2) v el. obvodu působí el. pole na elektrony silou a přesouvá je ke kladnému pólu a tím koná práci. (působení silou po dráze ) 1) Elektrické pole je popsáno veličinou napětí, která vyjadřuje množství práce potřebné na přenos jednotkového náboje. Z minulých témat víme, že: Přesouváním elektronů vzniká elektrický proud.

3 Práce a výkon el. proudu Joule –Lenzův zákon Odtud vyjádříme velikost náboje 3) Velikost elektrického proudu je určena jako množství el. náboje přeneseného daným místem za jednotku času. Z minulých témat víme, že: Dosadíme-li do vzorce pro velikost práce kterou koná el. pole dostaneme:

4 Práce a výkon el. proudu Joule –Lenzův zákon Práce el. proudu závisí na: 1.velikosti napětí 2.procházejícím proudu 3.času, po který proud prochází Jednotky práce jsou Jouly. V tomto případě se však používají jednotky vycházející ze souvislosti práce a výkonu. Watt. sekunda Jednotka Ws je příliš malá, proto se používá spíše Wh respektive kWh. 1Wh = 3 600 Ws 1kWh = 3 600 000 Ws

5 Práce a výkon el. proudu Joule –Lenzův zákon Výkon el. proudu : závisí na : 1.napětí 2.procházejícím proudu Jednotka: 1 Watt 1W 1 kiloWatt 1kW 1 megaWatt 1MW Součin U.I určuje u elektrospotřebičů příkon el energie. Skutečný výkon je díky různým ztrátám menší a souvisí s účinností zařízení. P = . U.I kde  je účinnost.

6 Práce a výkon el. proudu Joule –Lenzův zákon Při průchodu el. proudu dochází ke srážkám elektronů s atomy. Viz. el. odpor. Při tom elektrony předávají část své kinetické energie atomům. Zvětšení energie atomů = zvýšení vnitřní energie látky – tepla Z toho vyplývá, že: Průchodem el. proudu vodičem vzniká teplo – teplota vodiče se zvyšuje. Velikost vzniklého tepla řeší Joule – Lenzův zákon: Teplo, které vzniká při průchodu stejnosměrného ustáleného proudu vodičem odpovídá práci el. proudu. (je přímo úměrné součinu proudu, napětí a doby, po kterou proud prochází) Q = W= U.I.t


Stáhnout ppt "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."

Podobné prezentace


Reklamy Google