Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124."— Transkript prezentace:

1 S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO9 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ZBOŽÍZNALSTVÍ Tematický okruh Potravinářské zboží Téma MLÝNSKÉ VÝROBKY Ročník 1. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby 10.1.2013 Anotace Žáci se seznámí se základními výrobky z obilovin i s novými mlýnskými výrobky a s jejich zpracováním. Materiál je určen pro žáky 1. ročníku obor prodavačské práce, prodavač do předmětu „Zbožíznalství“.

2 MLÝNSKÉ VÝROBKY

3 OBSAHUJÍ Bílkoviny – neplnohodnotné /rostlinného původu/ Tuky Cukry /sacharidy/ Minerální látky /vápník, fosfor, draslík/ Vitamíny /B, E/

4 ZÍSKÁVAJÍ SE Mletím na vysoko – tvrdá pšenice na plocho - měkká pšenice, žito, ječmen, pohanka

5 Z PŠENICE 1. Mouka hladká, polohrubá, hrubá mouka pšeničná výběrová polohrubá mouka pšeničná výběrová hladká mouka pšeničná extra speciál 00 mouka pšeničná 2. Krupice hrubá krupice dětská krupička 3. Vločky

6 Z E ŽITA Mouka žitná chlebová -//- světlá -//- tmavá -//- celozrnná - jemná, hrubá

7 Z JEČMENE Mouka o ječná - jemně mletá mouka - celozrnná mouka Vločky

8 Z KUKUŘICE Mouka - kukuřičná mouka světlá /hladká, polohrubá, hrubá, BIO - kukuřičná mouka tmavá Krupice - kukuřičná

9 V ÝROBKY Z OVSA Druhy v prodeji: o ovesné vločky o ovesné vločky BIO

10 Z POHANKY Mouka – pohanková hladká Krupice – pohanková vyrábí se v několika variantách - hladká, polohrubá, hrubá i celozrnná

11 NOVÉ DRUHY MLÝNSKÝCH VÝROBK Ů

12 MOUKA Rýžová vyrábí se ve variantě běžné (vhodná pro pečení) a instantní (nevhodná do těst, doporučujeme spíše pro přípravu vařených sladkých pokrmů, například kaší) Amarantová vyrábí se z rostliny laskavec z rodu Amaranthus použití – sladké i slané pečivo Sójová v prodeji – mouka hladká, hrubá, bezlepková vhodná pro pečení, ovšem nedoporučujeme konzumaci sójového pečiva či cukroví ve velkém množství, neboť způsobuje plynatost.

13 MOUKA Bramborová lze z ní připravit bezlepkové bramborové knedlíky, vhodná také do některých druhů bezlepkového cukroví (např. bezlepkové piškoty). Bezlepková jde vlastně o směs, speciálně připravenou pro bezlepkovou výživu. Je vhodná pro vaření (např. zahušťování), ještě lépe však pro pečení (vánoček, bábovek, mazanců, atd.) Jahelná připravují se z ní těstoviny, pečivo a moučníky. Typickým produktem je jahelník.

14 NOVÝ VÝROBEK Z OBILÍ - KUSKUS Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa.krupicipšenice ječmeneprosa Kuskus se při přípravě nevaří, ale zalévá vařící vodou nebo vařícím pokrmem. Jde o sušený instantní produkt,

15 OBRÁZKY: http://www.slunecnice-cb.cz/slunecnice-cb/eshop/1-1-zdrave-potraviny/59-3-MOUKY-A- KRUPICE/5/10172-Celozrnna-mouka-jecna-jemne-mleta-BIOHARMONIE-1-kg http://www.biokvalita.cz/Biopotraviny/Obilniny/Vlocky/Bio-JECNE-VLOCKY-250g http://www.perun-orechy.cz/36,cz_kukuricna-mouka-polohruba.html http://www.vylecse.cz/zdrava-vyziva/88-kukuricna-krupice-500g.html http://hubneme-a-zhubneme.blogspot.cz/2012/06/emco-ovesne-vlocky-jemne-s-vlakninou.html http://www.samoleceni.cz/2529015/pohankova-mouka-hladka-400g http://www.penam.cz/cs/nase-vyrobky/mlynske-vyrobky/ http://www.dobre-zdravi.cz/chlebova-mouka-zitna-tmava/d-70791/ http://www.potraviny-sroubek.cz/www-potraviny-sroubek-cz/eshop/1-1-Potraviny/2-2-Testoviny- lusteniny-ryze/5/330-Vlocky-psenicne-500g http://www.raciovyziva.cz/produkt/bezlepkove-potraviny/ryzova-mouka-hladka-natural-500g/ http://www.bioletnany.cz/sortiment/lusteniny-bio/mouky-krupice-kroupy-obiloviny/mouky/jahelna- mouka/ http://marki-life.blogspot.cz/2012/11/zazrak-jmenem-kuskus.html http://www.souhorky.cz/ucebnice/pv/1/mlynske.htm http://www.penam.cz/cs/nase-vyrobky/ http://www.smajstrla.cz/cs/home/10-pohankova-krupice-smajstrla-400-g-8594043010024.html http://www.zdravy-kramek.cz/zdravy-kramek/eshop/3-1-Bezlepkova-dieta/7-2-Bezlepkove- mouky/5/109-Bezlepkova-mouka-sojova-hruba-250-g-Paleta http://www.bio.spalda.cz/biopotraviny/bezlepkove-vyrobky/mouka-amarantova-400g http://foto.dama.cz/foto.php?f=799173 http://www.bezlepkovaprodejna.cz/bezlepkovaprodejna/eshop/3-1-Bezlepkove-mouky-a- strouhanky/0/5/7-Bezlepkova-mouka-Michalik-1 http://www.kvalitabio.cz/4847_Mouka-zitna-BIO/ http://www.eklasa.cz/klasa-alba/obsah/vyrobky/:penam-a-s-

16 KONEC Autorem materiálu a jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Kapalínová


Stáhnout ppt "S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124."

Podobné prezentace


Reklamy Google