Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124."— Transkript prezentace:

1 S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO9 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ZBOŽÍZNALSTVÍ Tematický okruh Potravinářské zboží Téma MLÝNSKÉ VÝROBKY Ročník 1. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby Anotace Žáci se seznámí se základními výrobky z obilovin i s novými mlýnskými výrobky a s jejich zpracováním. Materiál je určen pro žáky 1. ročníku obor prodavačské práce, prodavač do předmětu „Zbožíznalství“.

2 MLÝNSKÉ VÝROBKY

3 OBSAHUJÍ Bílkoviny – neplnohodnotné /rostlinného původu/ Tuky Cukry /sacharidy/ Minerální látky /vápník, fosfor, draslík/ Vitamíny /B, E/

4 ZÍSKÁVAJÍ SE Mletím na vysoko – tvrdá pšenice na plocho - měkká pšenice, žito, ječmen, pohanka

5 Z PŠENICE 1. Mouka hladká, polohrubá, hrubá mouka pšeničná výběrová polohrubá mouka pšeničná výběrová hladká mouka pšeničná extra speciál 00 mouka pšeničná 2. Krupice hrubá krupice dětská krupička 3. Vločky

6 Z E ŽITA Mouka žitná chlebová -//- světlá -//- tmavá -//- celozrnná - jemná, hrubá

7 Z JEČMENE Mouka o ječná - jemně mletá mouka - celozrnná mouka Vločky

8 Z KUKUŘICE Mouka - kukuřičná mouka světlá /hladká, polohrubá, hrubá, BIO - kukuřičná mouka tmavá Krupice - kukuřičná

9 V ÝROBKY Z OVSA Druhy v prodeji: o ovesné vločky o ovesné vločky BIO

10 Z POHANKY Mouka – pohanková hladká Krupice – pohanková vyrábí se v několika variantách - hladká, polohrubá, hrubá i celozrnná

11 NOVÉ DRUHY MLÝNSKÝCH VÝROBK Ů

12 MOUKA Rýžová vyrábí se ve variantě běžné (vhodná pro pečení) a instantní (nevhodná do těst, doporučujeme spíše pro přípravu vařených sladkých pokrmů, například kaší) Amarantová vyrábí se z rostliny laskavec z rodu Amaranthus použití – sladké i slané pečivo Sójová v prodeji – mouka hladká, hrubá, bezlepková vhodná pro pečení, ovšem nedoporučujeme konzumaci sójového pečiva či cukroví ve velkém množství, neboť způsobuje plynatost.

13 MOUKA Bramborová lze z ní připravit bezlepkové bramborové knedlíky, vhodná také do některých druhů bezlepkového cukroví (např. bezlepkové piškoty). Bezlepková jde vlastně o směs, speciálně připravenou pro bezlepkovou výživu. Je vhodná pro vaření (např. zahušťování), ještě lépe však pro pečení (vánoček, bábovek, mazanců, atd.) Jahelná připravují se z ní těstoviny, pečivo a moučníky. Typickým produktem je jahelník.

14 NOVÝ VÝROBEK Z OBILÍ - KUSKUS Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa.krupicipšenice ječmeneprosa Kuskus se při přípravě nevaří, ale zalévá vařící vodou nebo vařícím pokrmem. Jde o sušený instantní produkt,

15 OBRÁZKY: KRUPICE/5/10172-Celozrnna-mouka-jecna-jemne-mleta-BIOHARMONIE-1-kg lusteniny-ryze/5/330-Vlocky-psenicne-500g mouka/ mouky/5/109-Bezlepkova-mouka-sojova-hruba-250-g-Paleta strouhanky/0/5/7-Bezlepkova-mouka-Michalik-1

16 KONEC Autorem materiálu a jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Kapalínová


Stáhnout ppt "S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124."

Podobné prezentace


Reklamy Google