Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mlýnské výrobky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mlýnské výrobky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Mlýnské výrobky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 OBSAH Charakteristika mlýnských výrobků 1 Výroba mouky a krupice 1 Tržní druhy mouky a krupice 1 Posuzování jakosti mouky a krupice 1 Rýže 1 Krupařské výrobky 1 Vločky 1 Ostatní mlýnské výrobky 1 Skladování mlýnských výrobků 1

3 Charakteristika mlýnských výrobků Vznik narušením obilného zrna Obsahují sacharidy, bílkoviny, minerální látky (fosfor, vápník, hořčík) vitamíny (B, E) Zpracování v mlýnech

4 Charakteristika mlýnských výrobků – druhy Mouka Krupice Kroupy Loupaná rýže Vločky Trhanka Jáhly Loupaná pohanka Obilné klíčky

5 Výroba mouky a krupice Mlecí postup předčištění a skladování, čištění, mletí Podle opakování: Podle stupně vymletí: navysoko vysokovymletá (černá) naplocho nízkovymletá (bílá) Vlastnosti výsledného produktu závisejí na surovině, jemnosti mletí a stupni vymletí

6 Tržní druhy mouky a krupice Pšeničná krupice Hrubá, jemná, dětská dehydrovaná krupička Pšeničná mouka Hrubá, polohrubá, hladká (světlá, polosvětlá), celozrnná

7 Tržní druhy mouky a krupice Speciální druhy Žitná mouka Kukuřičná krupice Pohanková krupice Celozrnná ječná mouka Ovesná mouka Kukuřičná mouka Pohanková mouka Prosná mouka

8 Tržní druhy mouky a krupice Obr. 1: Pšeničná krupice hrubá

9 Tržní druhy mouky a krupice Obr. 2: Pšeničná mouka polohrubá, hladká

10 Posuzování jakosti mouky a krupice Senzoricky Barva Chuť Vůně Konzistence Laboratorně Obsah vody Obsah popela Stupeň granulace Obsah tuku

11 Rýže Lehce stravitelná Obsahuje fosfor, vitamin E Vhodná pro děti a při dietách Zavářka Kaše, nákypy, přílohy Charakteristika

12 Rýže Druhy dle mlýnské úpravy: Surová rýže (neloupaná) Pololoupaná rýže (natural) Loupaná rýže (bílá rýže) Tržní druhy: Parboiled Předvařená Instantní Basmati Indiánská Ochucená

13 Krupařské výrobky Charakteristika Loupání a broušení zrn ječmene, pšenice, žita, pohanky Druhy: Běžné (ječné kroupy, krupky – lámanka) Speciální (pšeničné kroupy, žitné kroupy, pohankové kroupy)

14 Vločky Charakteristika Výroba z jakostního zrna Úprava zrna Čištění, loupání, napaření, lisování, sušení Druhy Ovesné, žitné, pšeničné, ječné, pohankové, rýžové, vločkové směsi

15 Ostatní mlýnské výrobky Instantní mouka Loupaná pohanka a jáhly Trhanka (lámanka) Pšeničné klíčky

16 Skladování Podmínky Sucho, chladno, temné prostory, na podlážkách Ochrana před hlodavci, živočišnými škůdci, aromatickými látkami, hygroskopickými látkami

17 Kontrolní otázky 1.Vyjmenujte mlýnské výrobky. 2.Popište význam mlýnských výrobků ve výživě. 3.Vysvětlete jaký je rozdíl mezi mletím navysoko a naplocho. 4.Vyjmenujte tržní druhy pšeničné mouky a krupice. 5.Vyjmenujte tržní druhy rýže. 6.Vyjmenujte druhy vloček a jak se vyrábějí. 7.Popište skladování mlýnských výrobků.

18 Literatura – knihy 1.KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. 2. vydání. Praha: IQ 147, č. j /

19 Literatura – obrázky Obrázky: 1. SANJAY ACH. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sa_semolina_far.jpg?uselang=cs 2. JAAQ. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:.


Stáhnout ppt "Mlýnské výrobky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google