Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pekařské výrobky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pekařské výrobky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Pekařské výrobky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 OBSAH Obecná charakteristika 1 Chléb 1 Pečivo 1 Trvanlivé pečivo 1 Posuzování jakosti 1 Přeprava 1 Vady 1 Skladování 2

3 Obecná charakteristika Potravina každodenní potřeby Zdroj sacharidů, rostlinných bílkovin, vitaminů sk. B, minerálních látek (fosfor, železo) Základní suroviny pro výrobu – pšeničná mouka, žitná mouka, kypřící prostředky, pitná voda

4 Chléb Pekařský výrobek kypřený kvasem (droždím) Tvar veky, bochníku nebo cihly Fáze výroby: 1. Příprava kvasu 2. Příprava těsta 3. Kynutí a formování těsta 4. Pečení

5 Chléb Tržní druhy: Pšeničný Žitný Žitno-pšeničný Pšenično-žitný Celozrnný Vícezrnný Speciální druhy

6 Chléb Obr. 1: Tržní druhy pečiva

7 Pečivo Základní surovina – pšeničná mouka Dvojí způsob přípravy těsta Dělení: 1.Běžné pečivo 2.Jemné pečivo

8 Pečivo 1. Běžné pečivo Pšeničné (rohlíky, žemle, kostky do knedlíků, strouhanka) Žitné (bagety) Pšenično-žitné (dalamánky) Celozrnné (kornspitz) Speciální druhy (sójový rohlík)

9 Pečivo 2. Jemné pečivo Výrobky plněné před pečením (tvaroh, marmeláda, povidla, mák, …) Výrobky s povrchovou úpravou (polevou, sypáním, …) Např. české buchtičky, koláče, šátečky, koblihy, štoly, vánočky

10 Trvanlivé pečivo Perníky Oplatky Sušenky Výrobky ze šlehaných hmot Suchary Preclíky Trvanlivé tyčinky

11 Trvanlivé pečivo Knäckebrot Crackerové pečivo Macesy Piškoty Pufované výrobky Extrudované výrobky Směsi trvanlivého pečiva

12 Posuzování jakosti Pekařské výrobky Vzhled a tvar Kůrka a povrch Chuť a vůně Střídka Trvanlivé pečivo Tvar Povrch Barva Chuť a vůně

13 Přeprava Ve speciálních autech V čistých přepravních obalech Dodržování přísných hygienických zásad (čisté pracovní obleky, čisté světlé rukavice) Přepravuje se Dostatečně vychladlé zboží Ochrana před deformací a znečištěním Nízké vrstvení v přepravních obalech

14 Vady Deformace − Plochost − Pomačkanost − Rozlámanost Spálenost Nedopečenost Znečištěnost Plesnivost Zatuchlost Střídky − Sraženost − Houbovitost − Nepružnost Chuti Vůně

15 Skladování Sklady (čisté, suché, větratelné) Ochrana před živočišnými škůdci a hmyzem, před prudkými výkyvy teploty a aromatickými látkami Ochrana před vlhkostí Uložení min. 40 cm nad úrovní podlah bez dotyku stěn

16 Kontrolní otázky 1.Popište, jak se člení pekařské výrobky a uveďte ke každému 3 příklady. 2.Popište fáze výroby chleba. 3.Vysvětlete rozdíl mezi jemným a běžným pečivem. 4.Vyjmenujte jakostní znaky pekárenských výrobků.

17 Kontrolní otázky 5.Vyjmenujte nejčastější vady a zásady při přepravě. 6.Popište skladování pekařských výrobků.

18 Literatura – knihy 1.KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. 2. vydání. Praha: IQ 147, ISBN VANDA, Pavel a kol. Zbožíznalství pro I. až III. Ročník. 1.vydání. Praha: SPN, č. j /

19 Literatura – obrázky Obrázky 1.JEREMY KEITH. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bread_( ).jpg?uselang=cs


Stáhnout ppt "Pekařské výrobky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google