Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Iva Kovářová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Iva Kovářová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Iva Kovářová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ ROZDĚLENÍ CHLEBA březen 2013VY_32_INOVACE_OVY_090112

2 ÚVOD Chléb je naše základní potravina. Vyrábí se ze žitné a pšeničné mouky, kvasu, droždí, vody a ostatních přísad. Kvas se vyrábí zkvašením žitné mouky a vody, většinou třístupňovým vedením, a dodává chlebu charakteristickou chuť a vůni. Chleba rozdělujeme: podle použitých surovin, podle podílu pšeničné a žitné mouky, podle oblastí a krajových zvyklostí.

3 Rozdělení chleba podle použitých surovin Světlý chléb konzumní, připravený ze stejného dílu žitné a pšeničné mouky s přísadou kmínu; pšeničný z hladké mouky výražkový – vyráběný z pšeničné mouky hladké a výražkové žitné mouky s přísadou kmínu Tmavý chléb konzumní, liší se podílem pšeničné a žitné mouky, samožitný Speciální druhy chleba žitný chléb Vita z žitné mouky a pšeničných klíčků celozrnný pšeničný chléb Graham moskevský tmavý z žitné mouky s přísadou kmínu chléb sójový s přídavkem sóji finský chléb ze speciální vícezrnné směsi s přídavkem slunečnicových jader chleby toustové – světlý, máslový, tmavý, vícezrnný a jiné

4 Druhy chleba podle poměru mouky Chléb pšeničný Obsahuje nejméně 90 % pšeničné mouky, tedy jen zanedbatelné množství mouk žitných (max. 10 % na celkovou hmotnost mouk). Chléb žitný Obsahuje nejméně 90 % žitné mouky. Chléb žitno-pšeničný Podíl žitné mouky musí být vyšší než 50 %, mouky pšeničné pak vyšší než 10 % z celkové hmotnosti použitých mlýnských výrobků. Chléb pšenično-žitný V těstě musí činit podíl pšeničné mouky nejméně 50 %, žita musí být více než 10 % z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků. Chléb celozrnný Musí obsahovat nejméně 80 % celozrnných mouk (nebo jim odpovídající množství upravených obalových částic z obilky). Chléb vícezrnný Do těsta jsou přidány mlýnské výrobky z jiných obilovin než pšenice a žita, luštěniny nebo olejniny v celkovém množství nejméně 5 %. Chléb speciální Kromě pšenice a žita obsahuje i další složku (obiloviny, obilné vločky, klíčky, olejniny, luštěniny, brambory, zeleninu apod.) v množství nejméně 10 %.

5 Druhy chleba podle oblastí Francouzský bílý pšeničný chléb – bageta k lámání, křupavý s velkými nadýchanými bublinami, fougasse – bílý chléb tvaru listu se sušenými rajčaty a olivami Anglický pšeničný chléb – cihla, sendvičové plátky, měkký s jemnými bublinami, moučný Ruský bílý pšeničný chléb – cihla, křupavé plátky, celožitný chléb Arabský Pita chléb – nekvašené placky k lámání Židovský Maces – nekvašený chléb jakéhokoli tvaru, suchý, křehký, téměř bez chuti Gruzínský Chacapuri – bílý chléb plněný sýrem

6 Ukázky našich i zahraničních chlebů obr. 1

7 Toustový chléb

8 Slovenský chléb

9 Žitný chléb

10 Moskevský chléb

11 Kovářský chléb

12 Dřevorubecký chléb

13 Multicereální chléb

14 Zrnitý speciál

15 Lámankový chléb

16 Chléb z ječmene

17 Cibulový chléb

18 Rustikální chléb

19 Židovský chléb – maces obr. 2

20 Chacapuri – gruzínský chléb obr. 3

21 Arabský chléb – Pita obr. 4

22 Francouzský plochý chléb fougasse obr. 5

23 Anglický bílý a tmavý pšeničný chléb obr. 6

24 CITACE ZDROJŮ obr.1 Co lze vyčíst z názvů chleba? - Vitalia.cz. Vitalia.cz - chytře na život [online] – 2013 [cit ]. Dostupné z: obr. 2 Maces nekynutý pesachový chléb. Nekynutý pesachový chléb | Cuketka [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 3 Chačapuri gruzínský chléb. Chačapuri cuketka [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 4 Arabský chléb Pita. UPEČTE SI PITU, nán, tortillu nebo jiný exotický chléb - Chléb a pečivo. [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 5 Výběr receptů tří světových kuchyní - ČRo Regina - Hity, doprava a aktuální informace. Francouzský plněný chléb Fougasse [online] [cit ]. Dostupné z:Http://www.rozhlas.cz/regina/Http://www.rozhlas.cz/regina/ obr. 6 KSPODDAR. Soubor:Breadindia.jpg - Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z:


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Iva Kovářová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google