Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zásady práce u počítače  Práce s počítačem může být zábavná, ale přináší i různá rizika.  Nevhodné prostředí a chování u počítače může přivodit i některé.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zásady práce u počítače  Práce s počítačem může být zábavná, ale přináší i různá rizika.  Nevhodné prostředí a chování u počítače může přivodit i některé."— Transkript prezentace:

1

2 Zásady práce u počítače

3  Práce s počítačem může být zábavná, ale přináší i různá rizika.  Nevhodné prostředí a chování u počítače může přivodit i některé zdravotní potíže:  bolesti zad  bolesti hlavy  pálení očí  a další obtíže

4  Židle by měla být tak nízko, abychom dosáhli nohama na zem.  Nohy v kolenou by měly svírat pravý úhel.  Důležitá je i výška stolu. Když položíme ruce na klávesnici, svírají v loktech pravý úhel.  Horní okraj monitoru máme ve výšce očí.  Monitor máme umístěný ve vzdálenosti minimálně 50 cm od očí /asi na nataženou paži/.

5

6 Každých deset minut při práci na počítači bychom měli zařadit protahovací cviky.  1. Položíme pravou ruku na šíji a jemným tlakem pokládáme hlavu na hrudník. Vydržíme asi 10 sekund.  2. Otočíme hlavu na pravou stranu, co nejvíce to jde. V maximální poloze vydržíme asi 10 sekund. Vrátíme hlavu do původní polohy. Poté to samé opakujeme na druhou stranu.  3. Levou ruku položíme nad pravé ucho, mírným tlakem táhneme hlavu vlevo. Vydržíme v této poloze asi 10 s. Zhluboka dýcháme. Totéž opakujeme na opačnou stranu.  4. Nejdříve uvolníme ramena. Poté současně kroužíme rameny dopředu a dozadu. Obě strany prostřídáme.  5. Sepneme ruce nad hlavu a otočíme je dlaněmi vzhůru. Propneme ruce v lokti. Vydržíme 10 s a uvolníme ruce.  6. Natáhneme pravou ruku a ohneme ji v zápěstí. Levou ruku přiložíme na hřbet pravé ruky a tlačíme ruce proti sobě.  7. S nádechem mírně upažíme, dlaně otočíme vzhůru, roztáhneme prsty a lopatky stahujeme k sobě. S výdechem zvětšujeme zapažení. Uvolníme.  9. Ukláníme hlavou střídavě vpravo a vlevo. Pozor - hlavou nerotovat. Brada směřuje vždy před ni.  10. Ruce sepneme v týle a lokty stále mírně tlačíme dozadu. Otáčíme hlavu vlevo a vpravo ve vzpřímené poloze, v předklonu i v mírném záklonu.

7

8

9

10


Stáhnout ppt "Zásady práce u počítače  Práce s počítačem může být zábavná, ale přináší i různá rizika.  Nevhodné prostředí a chování u počítače může přivodit i některé."

Podobné prezentace


Reklamy Google