Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bc. Petr Zouhar Vedoucí práce: Mgr. Martina Jančová, Ph.D.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bc. Petr Zouhar Vedoucí práce: Mgr. Martina Jančová, Ph.D."— Transkript prezentace:

1 Bc. Petr Zouhar Vedoucí práce: Mgr. Martina Jančová, Ph.D.
Omezení pohyblivosti páteře bolestivost zad a krku v závislosti na druhu volnočasových aktivit žáků 2. stupně ZŠ na venkově a ve městech Bc. Petr Zouhar Vedoucí práce: Mgr. Martina Jančová, Ph.D.

2 školy ZŠ TGM, Rodkovského 2, 678 01 Blansko (Obr. 3)
ZŠ Pozořice, U školy 386, Pozořice (Obr. 2) ZŠ Gajdošova, Gajdošova 3, Brno-Židenice (obr. 1) školy Obrázek 1 (wikipedie.org, Autor: Kirk 2007) Obrázek 3 (blansko.cz) Obrázek 2 (zivefirmy.cz)

3 Výzkumné metody Metrické testy páteře
Čepojův příznak měří sníženou pohyblivost krční páteře. Obrázek 4 Upraveno podle (Haladová, Nechvátalová 2005)

4 Výzkumné metody Metrické testy páteře
Ottův příznak měří sníženou pohyblivost hrudní páteře. Obrázek 5 Upraveno podle (Haladová, Nechvátalová 2005)

5 Výzkumné metody Metrické testy páteře
Schoberův příznak měří sníženou pohyblivost bederní páteře. Obrázek 6 Upraveno podle (Haladová, Nechvátalová 2005)

6 Výzkumné metody Metrické testy páteře a laterality
Stiborův příznak měří sníženou pohyblivost hrudní a bederní páteře. Obrázek 7 Upraveno podle (Haladová, Nechvátalová 2005)

7 Výzkumné metody Metrické testy páteře a laterality
Lateroflexe hodnotí pohyblivost hrudní a bederní páteře při úklonu. Obrázek 8 Upraveno podle (topzine.cz)

8 výsledky - úvod Naměřeno 112 žáků. Z toho 55 z vesnice a 57 z města.
Z toho 56 děvčat a 56 chlapců. Z toho 66 žáků 9. ročníku a 46 z 6.ročníku

9 výsledky poměr pohybových a sedavých aktivit

10 výsledky Volnočasové aktivity přehled

11 Dosavadní výsledky pohyblivost páteře - celkem

12 Dosavadní výsledky lateroflexe - celkem

13 Náměty pro diskuzi Proč si myslíte, že tolik z Vás trpí bolestmi zad, hlavy a krku? Čím podle Vás lze předcházet problémům s páteří? Jaká činnost podle Vás nejvíce ovlivňuje stav vaší páteře? Myslíte si, že je důležité dbát na zdravotní stav zad hlavy a krku? Jestli ano, proč? Když už máme problém s páteří jaký způsob Vám nejvíce pomáhá tento problém vyřešit? Myslíte si že má nějaký smysl cvičení posilující či uvolňující zád/krku?

14 Několik cviků pro uvolnění krku
Výchozí poloha: Sed na židli, stáhnout břišní a hýžďové svaly,vyrovnat páteř. ruce položíme dozadu na krk na dolní krční obratle, lokty směřují dopředu Provedení: Přesuneme hlavu mírně dopředu a zasuneme zpět [tlačíme bradu mezi ramena], V této poloze rytmicky pružíme lehkým pohybem hlavy a krku vzad. Nejčastější chyby: Předklon a záklon hlavy, zvedání ramen. Cíl: Uvolnění krční páteře. Výchozí poloha: Sed na židli, stáhnout břišní a hýžďové svaly, vyrovnat páteř. Provedení: Pravou ruku položíme na krk vpravo tak, že prsty saháme na trny krčních obratlů a hřbetem palce se opíráme o klíční kost. Levou ruku položíme dlaní na levý spánek a ukloníme hlavu vpravo. S nádechem se podíváme nahoru s výdechem dolů a lehce tlačíme levou rukou hlavu do úklonu. Nejčastější chyby: Předklon a záklon hlavy, cvik prováděný velkou silou Cíl: Uvolnění krční páteře do úklonu. Text + obrázek (Buriánková 2006, s. 3) Text + obrázek (Buriánková 2006, s. 3)

15 Několik cviků pro uvolnění zad
Výchozí poloha: Sed na židli, vyrovnat páteř, ruce mírně od těla, dlaně otočené dopředu, prsty roztažené. Provedení: V této poloze se lehce nadechneme a s hlubokým výdechem se zakláníme v hrudní páteři a současně otáčíme dlaně vzhůru. Opakujeme 4*. Nejčastější chyby: : Záklon hlavy, prohýbání bederní páteře, zvedání ramen Cíl: uvolnění hrudní páteře Výchozí poloha: Stoj rozkročný, ruce ve vzpažení. Pravou rukou se uchopíme za levé zápěstí a provedeme úklon vpravo. Provedení: V této poloze se s nádechem podíváme nahoru, s výdechem dolů a pokračujeme dále do úklonu. Tahem za levou ruku zvyšujeme protažení postranních partií trupu.Na obě strany opakujeme 2x. Nejčastější chyby: Předklon nebo záklon trupu Cíl: Protažení svalů trupu. Text + obrázek (Buriánková 2006, s. 7) Text + obrázek (Buriánková 2006, s. 8)

16 Nejvýraznější výsledky
Děvčata jsou ohebnější než chlapci. Přes 80% dětí má sníženou pohyblivost krční páteře. Pouze jediný z Vás má sníženou pohyblivost hrudní páteře. Problém s bolestmi zad či krku někdy mělo přibližně 49% žáků.

17 zdroje Obrázek 1: Obrázek 2: Obrázek 3: Obrázek 4-7: Upraveno podle Haladová, E., Nechvátalová, L.: Vyšetřovací metody hybného systému. Brno: NCO NZO, ISBN Obrázek 8: Upraveno podle Obrázky + text - slide 14-15: Denisa Burianková, Cvičte zdravě, KAP CZ, s.r.o. s. 23, 2006 ISBN:  Obrázek 9 a 10: Perry M., Adolescent spinal pain and physical activity. SportEX Medicine. 2009: 12-6.

18 Děkuji za pozornost Obrázky 9 a 10 (Perry 2009)


Stáhnout ppt "Bc. Petr Zouhar Vedoucí práce: Mgr. Martina Jančová, Ph.D."

Podobné prezentace


Reklamy Google