Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2862 Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2862 Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."— Transkript prezentace:

1 Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2862 Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_XII_3_12_METABOLISMUS Šablona číslo: XII Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 12 Autor: Mgr. Kateřina Zikmundová

2 Anotace: Seznámení žáků s metabolismem, základní látkovou přeměnou, zdrojem energie, základními živinami, energetickou hodnotou potravin Očekávaný výstup : Žák si uvědomuje význam metabolismu pro život, uvede základní živiny, které jsou zdrojem energie, chápe energetickou hodnotu potravin, zná základní vitamíny rozpustné v tucích nebo ve vodě, vysvětlí nutnost příjmu dostatečného množství tekutin i minerálních látek. Druh učebního materiálu: prezentace Typická věková skupina: 8. ročník, 13 – 14 let Klíčová slova: metabolismus, základní látková přeměna, celková látková přeměna, energie chemická, energie mechanická, sacharidy, cukry, bílkoviny, tuky, minerální látky, vláknina, voda, vitamíny, obezita, bulimie, mentální anorexie, podvýživa, hygiena potravy Pomůcky a materiál: interaktivní tabule, prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 45 minut Metodické zhodnocení a popis práce s digitálním učebním materiálem: Žáci si formou prezentace rozšíří znalosti o látkové přeměně - metabolismu, seznámí se s energetickou hodnotou potravin, pochopí význam zdravé výživy i vitamínů, správně vyberou zdravé potraviny.

3 METABOLISMUS

4 Metabolismus = přeměna látek a energií zdrojem energie je potrava rozložená na základní živiny – sacharidy (cukry) – bílkoviny – tuky důležitou složkou je voda, minerální látky, vitamíny energie chemická se mění na mechanickou (pohyb) energie se uvolňuje nebo spotřebovává příjem a výdej energie má být v rovnováze energetická potřeba organismu závisí na věku, pohlaví, výšce, hmotnosti a činnosti jedince

5 Látková přeměna základní látková přeměna = minimální množství energie nezbytné k životu (činnost srdce, dýchání, peristaltika střev) celková látková přeměna = množství energie nutné k vykonávání fyzické činnosti (práce, sport)

6 Základní živiny TUKY – největší energetická hodnota SACHARIDY (CUKRY) – nejdostupnější energetická hodnota BÍLKOVINY – nejhodnotnější a nezbytná živina rostlinného i živočišného původu – neukládají se do zásoby – jsou nenahraditelné – nesmějí ve stravě chybět

7 Energetická hodnota potravin je uváděna na obalech výrobků na 100 g produktu v jednotkách kilojoulech (kJ) správný poměr živin – bílkoviny 10 -15 % – tuky 20 – 30 % – sacharidy 50 – 65 %

8 Metabolismus důležitá složka potravy je vláknina množství vody denně 2 litry minerální látky – podílejí se na stavbě kostí, zubů, jsou součástí krve, ovlivňují činnost svalů, nervové soustavy a trávení – vápník (Ca) – sodík (Na) – draslík (K) – fosfor (P) – železo (Fe)

9 Vitamíny rozpustné v tucích rozpustné ve vodě

10 Vitamíny v potravinách

11 Poruchy výživy OBEZITA – větší příjem živin, zejména tuků a cukrů PODVÝŽIVA – nedostatek živin MENTÁLNÍ ANOREXIE – úmyslné odmítání potravy s cílem snížit hmotnost – psychologický podklad BULIMIE – přejídání a záměrné odstranění potravy zvracením – psychologický podklad

12 Hygiena potravy čistota dodržování pravidel hygieny při skladování, upravování, připravování a prodeji potravin před jídlem si mýt ruce omývat zeleninu a ovoce používat jen pitnou vodu

13 Zakroužkuj, co je: Správná volba: Správná volba:

14 Zkus sám:

15 Řešení:

16 Zdroje: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=myt%C3%AD&ex=1#ai:MP900424432| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=zelenina&ex=1#ai:MP900400606| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=pitn%C3%A1+voda&ex=1#ai:MP900422193| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=v%C3%BD%C5%BEiva&ex=1#ai:MC900237801| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=ml%C3%A9ko&ex=1#ai:MP900448644| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=mrkev&ex=1#ai:MP900438718| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=obil%C3%AD&ex=1#ai:MP900422104| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=citrusy&ex=1#ai:MP900400599| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=citrusy&ex=1#ai:MP900400600| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=jablko&ex=1#ai:MP900406958| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=hru%C5%A1ka&ex=1#ai:MP900386122| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=sport&ex=1#ai:MC900446508| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=zahradn%C3%ADk&ex=1#ai:MC900338386| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=voda&ex=1#ai:MP900444790| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=vl%C3%A1knina&ex=1#ai:MP900439272| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=soda&ex=1#ai:MC900233362| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=sal%C3%A1m&ex=1#ai:MC900112298| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=sladkosti&ex=1#ai:MP900425493| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=sladkosti&ex=1#ai:MC900436325| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=soda&ex=1#ai:MC900149926| Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Zikmundová. literatura: ČERNÍK, Vladimír. Přírodopis 8 pro základní školy, Biologie člověka. Praha: Nakl. SPN, 2009.


Stáhnout ppt "Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2862 Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google