Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

P OTRAVINOVÉ ALERGIE A INTOLERANCE Magdalena Rusňáková, OPP 1. ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "P OTRAVINOVÉ ALERGIE A INTOLERANCE Magdalena Rusňáková, OPP 1. ročník."— Transkript prezentace:

1 P OTRAVINOVÉ ALERGIE A INTOLERANCE Magdalena Rusňáková, OPP 1. ročník

2 O BSAH Laktózová intolerance formy laktózové intolerance primární, sekundární, vrozený nedostatek laktázy výskyt laktózové intolerance příznaky stupně obtíží diagnostika a léčba Alergie na kravské mléko Potravinové alergeny a jejich značení nejčastější potravinové alergeny Závěr

3 L AKTÓZOVÁ INTOLERANCE nesnášenlivost mléčného cukru laktóza = disacharid složena z glukózy a galaktózy mateřské mléko, mléko savců enzym laktáza štěpí laktózu

4 F ORMY LAKTÓZOVÉ INTOLERANCE Primární nedostatek laktázy stav, kdy laktáza zcela chybí genetický nebo vrozený nedostatek většinou se projeví v dospělosti výskyt v celých rodinách 75% dospělé populace nesnese laktózu charakteristický příznak – vodnatý průjem

5 F ORMY LAKTÓZOVÉ INTOLERANCE Sekundární nedostatek laktázy onemocnění získané v průběhu života poškození sliznice tenkého střeva -> nedostatečná tvorba laktázy často v souvislosti s jiným onemocněním Crohnova choroba, celiakie, následek peptických vředů poruchy příjmu potravy – anorexie, bulimie u některých jedinců tolerance malého množství

6 F ORMY LAKTÓZOVÉ INTOLERANCE Vrozený nedostatek laktázy alaktázie = úplné chybění enzymu méně častá forma projevy od narození těžké vodnaté průjmy ztráta tekutin podvýživa

7 VÝSKYT INTOLERANCE LAKTÓZY Austrálie, Afrika, Asie – intolerance v 60-90% asijské státy – nemají zahrnuté mléko a mléčné výrobky v jídelníčku Evropa – intolerance 10-20% obyvatel Německo – odhad 13-14% Rakousko – odhad 20% Česká republika – odhad 15-20%

8 P ŘÍZNAKY zažívací trakt bolest břicha, křeče, nevolnost, zvracení, průjem interval mezi příjmem potravy a potížemi v rozmezí 30 minut – 3 hodiny záleží na: zkonzumovaném množství stavu zažívání složení potravin

9 S TUPEŇ OBTÍŽÍ lehký stupeň 8-10g mléčného cukru/den střední stupeň 1g mléčného cukru/den těžký stupeň 0g – nedovoluje ani stopové množství důležité je technologické zpracování potravin př. Řecko – sýr feta př. Itálie – mozzarella, parmezán

10 D IAGNOSTIKA A LÉČBA deník stravování testování 2 nepřímé testy a 1 přímý test nepřímé testy – dechový vodíkový test, test laktózové zátěže přímý test – genový test gastroskopie vzorek tkáně k histologickému vyšetření

11 D IAGNOSTIKA A LÉČBA neexistuje lék ani zákrok při snížení funkce enzymu je možno užívat suplement důležité je vyvarovat se mléku a mléčným výrobkům každý si musí najít svoji hranici tolerance sójové produkty, bezlaktózové produkty

12 A LERGIE NA KRAVSKÉ MLÉKO alergie na bílkovinu kravského mléka tělo reaguje na mléko jako na antigen a vytváří protilátky dochází k alergické reakci zarudnutí, otoky, svědění, zažívací potíže, kašel, dušení až astmatický záchvat kravské mléko obsahuje bílkoviny př. alfa-lactalbumin, beta-lactoglobulin, kasein při podezření se provádí test zkoumání celkové reaktivity imunoglobulinů

13 I NTOLERANCE LAKTÓZY X ALERGIE NA KRAVSKÉ MLÉKO

14 P OTRAVINOVÉ ALERGENY A JEJICH OZNAČOVÁNÍ Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků od musí být alergeny označovány slovně nebo číslem

15 P OTRAVINOVÉ ALERGENY A JEJICH OZNAČOVÁNÍ povinnost se týká: všech výrobců potravin všech úseků společného stravování restaurace, jídelny, pekárny, nemocnice a další povinnost mít číselně vypsané alergeny nebo na požádání předložit seznam alergenů v potravinách a pokrmech

16 P OTRAVINOVÉ ALERGENY A JEJICH OZNAČOVÁNÍ 14 nejčastějších alergenů: 1. obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves) 2. korýši a výrobky z nich 3. vejce a výrobky z nich 4. ryby a výrobky z nich 5. jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich 6. sójové boby a výrobky z nich 7. mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)

17 P OTRAVINOVÉ ALERGENY A JEJICH OZNAČOVÁNÍ 8. skořápkové plody (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie) 9. celer a výrobky z něj 10. hořčice a výrobky z ní 11. sezamová semena a výrobky z nich 12. oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l 13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj 14. měkkýši a výrobky z nich

18 Děkuji za pozornost

19 SEZNAM POUŽITÝCH ZDROJŮ Alergie na mléko a intolerance laktózy. Potravinová alergie [online]. [cit ]. Dostupné z: alergie.info/clanek/alergie-mleko-intolerance-laktoza.php Potravinová alergie, intolerance a přecitlivělost na potraviny. PAVELKOVÁ, Kateřina a Pavla BUREŠOVÁ. Státní zemědělská a potravinářská inspekce [online] [cit ]. Dostupné z: precitlivelost-na-potraviny.aspx KRAMER-PRIESCH, Herta a Ingrid KIEFER. Laktóza a fruktóza: Co smím vůbec jíst a co mám vařit?. Vyd. 1. Praha: Grada, 2009, 127 s. ISBN PAPEŽOVÁ, Hana (ed.). Spektrum poruch příjmu potravy: interdisciplinární přístup. Vyd. 1. Praha: Grada, 2010, 424 s. ISBN SVAČINA, Štěpán a kol. Klinická dietologie. Vyd. 1. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN FRITZSCHEOVÁ, Doris. Intolerance laktózy. 1. Bratislava: Noxi, s.r.o., 2015, 128 s. ISBN


Stáhnout ppt "P OTRAVINOVÉ ALERGIE A INTOLERANCE Magdalena Rusňáková, OPP 1. ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google