Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Krev ve stolici Hanka Tesková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Krev ve stolici Hanka Tesková."— Transkript prezentace:

1 krev ve stolici Hanka Tesková

2 Co znamená, když se objeví krev ve stolici:
Krev ve stolici je příznakem mnoha onemocnění, často velmi vážných, jako jsou rakovina tlustého střeva, Crohnova choroba nebo žaludeční a dvanáctníkové vředy. Krev ve stolici je relativně častý příznak, který by se neměl podcenit a vždy by měl být konzultován s lékařem. Krev může být zjištěna buď při pohledu na stolici, nebo nalezena na rukavici při vyšetření konečníku prstem.

3 Jasně červená nebo černá krev:
Zásadní je, zda je krev ve stolici jasně červená nebo tmavá. Nález jasně červené krve se nazývá enteroragie a černá natrávená krev ve stolici se označuje jako meléna. Častá je i situace, kdy je krve ve stolici tak malé množství, že prostým okem nelze rozeznat. V takovém případě mluvíme o okultním krvácení.

4 Nejčastější příčiny krve ve stolici:
1. Krvácení z jícnu – Krvácení z jícnu se může projevit buď zvracením krve, nebo jejím průchodem přes žaludek do střev. V takovém případě nalézáme ve stolici černou natrávenou krev. Příčin je celá řada. Kromě zánětů jícnu bych zmínil tzv. Mallory-Weissův syndrom. Jeho podstatou je, že při úporném zvracení či kašli dojde k poškození sliznice jícnu a ta začne krvácet. Je to mnohem častější, než by se zdálo. Krvácení z jícnu může vycházet i z jícnových varixů, které se vyskytují u pokročilých forem cirhózy jater.

5 2. Žaludeční a dvanáctníkové vředy – Mohou se projevit dlouhodobými drobnými ztrátami krve, které ve stolici nejsou okem viditelné, nebo se může jednat o krvácení větší. V tom případě bude krev ve stolici černá a natrávená. Často se vyskytují i další příznaky vředů – u žaludečního vředu je to bolest a nevolnost po jídle, u vředu dvanáctníkového je to naopak bolest na lačno, která po jídle vymizí. Neléčený vřed může i prasknout a proděravět stěnu žaludku či dvanáctníku. To se projeví prudkou bolestí břicha a následně hrozí vznik smrtelně nebezpečné infekce dutiny břišní.

6 3. Autoimunitní neinfekční záněty – Jde o záněty trávicího traktu, které jsou způsobeny abnormální imunitní reakcí našeho organismu. Imunitní systém v takové situaci napadne buňky stěny trávicího traktu a to může způsobit řadu obtíží včetně smrtelných komplikací. Postižena může být trávicí soustava v celé své délce, ale nejčastěji postiženou částí jsou střeva – tenké střevo u Crohnovy choroby a tlusté střevo u ulcerozní kolitidy.

7 4. Infekční záněty střev – Krev ve stolici se může nacházet například u bakteriální infekce salmonelou (salmonelóza), shigellou (úplavice) a campylobacterem. Doprovází je někdy zvýšená teplota a úporné průjmy. Pokud podobným příznakům předcházela konzumace jakékoliv podezřelé potraviny, je pravděpodobnost infekčního zánětu vysoká.

8 5. Rakovina tlustého střeva – Nález krve ve stolici je pro některé formy rakoviny tlustého střeva typický. Krev bývá červená (podobně jako u hemoroidů) nebo se jedná pouze o okultní krvácení neviditelné pouhým okem. Podstatné je, že vzniku rakoviny tlustého střeva často předchází několik let trvající existence nezhoubného krvácejícího polypu a ten se dá bez komplikací odstranit poměrně jednoduchým endoskopickým zákrokem.

9 Varovné je, pokud nález červené krve ve stolici doprovází:
* Vyšší věk pacienta * Výskyt nádorových onemocnění v rodině * Mužské pohlaví * Nechtěná ztráta na váze * Nechutenství * Střídání průjmu a zácpy * Chudokrevnost


Stáhnout ppt "Krev ve stolici Hanka Tesková."

Podobné prezentace


Reklamy Google