Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,"— Transkript prezentace:

1 Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera, cholera El tor, nespecifikovaná cholera

2 Cholera na Haiti

3 Bakterie cholery

4 Cholera v Indii

5 Státy postižené cholerou

6 Charakteristika perakutní průjmové onemocnění,které bez včasné léčby vede ke smrti Příčinou je dehydratace a metabolický rozvrat v důsledku průjmů a zvracení Průběh cholery se liší od smrtelných případů až po lehká průjmová onemocnění Oblast endemického výskytu je Indie,odtud se rozšířila v několika pandemiích V našich podmínkách se cholera již nevyskytuje

7 Charakteristika-příznaky
Infekce se začne projevovat během několika hodin až 5 dnů po požití kontaminované potravy nebo vody. Typicky vzniká náhlá bolest a křeče v břiše a objeví se průjem. Po průjmech dochází obvykle ke zvracení Extrémní ztráty tělesné vody a iontů vedou k rychle se rozvíjející dehydrataci, krevní tlak prudce klesá a je velmi těžko měřitelný.

8 Charakteristika-projevy
Jakmile se bakterie usadí v tenkém střevě, začne se množit a vylučovat toxin (tzv. choleratoxin), který změní vlastnosti střevní sliznice. Vlivem toxinu se naruší naše schopnost zahušťovat stolici a ve střevě se objeví spousta vody, kterou nedokážeme vstřebat.

9 Původce infekce Bakterie Vibrio cholerae,která se vyskytuje v několika biotypech a sérotypech. Původce produkuje toxin (choleragen) a několik enzymů,které se zásadně uplatňují v patogenezi onemocnění.

10 Zdroj nákazy Infikovaný člověk,nemocný,rekonvalescent (2-3 týdny po prožití onemocnění),nejčastěji však lehce nemocná nebo inaparentně infikovaná osoba.

11 Inkubační doba a vnímavost
1 – 5 dní Vnímavost: Osoby s jistým pH žaludku jsou zvýšeně vnímavé. V epidemiích onemocnění nejčastěji a klinicky nejhůře děti,podvyživené a staré osoby. Onemocnění zanechává pouze krátkodobou imunitu.

12 Způsob přenosu Fekálně – orální nejčastěji kontaminací vody nebo potravin.

13 Prevence Základem prevence je dodržování hygienických předpisů, zejména důsledná kontrola kvality a čistoty vodních zdrojů. V některých zemích (např. v Africe) se proti choleře provádí očkování.

14 Léčba Základní metodou léčby je zavodnění v maximální míře. Bez dostatku tekutín může být stav beznadějný při dostatečném zavodnění je v současné době nemoc relativně neškodná,antibiotika mohou trochu napomoci,ale dostatečný přísun tekutin je zásadní. Moderní společnost v civilizovanějších státech je zajistit nemocným při epidemii dostatečnou péči a přinesla možnost infuzí (tj. podávání tekutin přímo do žilního řečiště).

15 Vibria,původci cholery

16

17 Zdroj informací http://nemoci.vitalion.cz/cholera/
D. Göpfertová, Daniela Janovská, Karel Dohnal, , učebnice Mikrobiologie, Imunologie, Epidemiologie a Hygieny pro střední a vyšší odborné zdravotnické školy

18 Děkuji za pozornost Kateřina Dvořáková


Stáhnout ppt "Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,"

Podobné prezentace


Reklamy Google