Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STŘEVNÍ INFEKCE BAKTERIÁLNÍ A VIROVÉ STŘEVNÍ INFEKCE BAKTERIÁLNÍ A VIROVÉ Jana Dáňová Jana Dáňová Ústav epidemiologie Ústav epidemiologie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STŘEVNÍ INFEKCE BAKTERIÁLNÍ A VIROVÉ STŘEVNÍ INFEKCE BAKTERIÁLNÍ A VIROVÉ Jana Dáňová Jana Dáňová Ústav epidemiologie Ústav epidemiologie."— Transkript prezentace:

1 STŘEVNÍ INFEKCE BAKTERIÁLNÍ A VIROVÉ STŘEVNÍ INFEKCE BAKTERIÁLNÍ A VIROVÉ Jana Dáňová Jana Dáňová Ústav epidemiologie Ústav epidemiologie

2 ETIOLOGICKÁ AGENTS Bakterie nejčastější etiologická agents nejčastější etiologická agentsViry Rotavirus, Norovirus etc. Rotavirus, Norovirus etc.Protozoa Ent.histolytica, Lamblia intestinalis etc. Ent.histolytica, Lamblia intestinalis etc.Metazoa Taenia, Ascaris, Enterobius Taenia, Ascaris, Enterobius

3 ETIOLOGICKÁ AGENTS Bakterie Salmonella Typhi, Salmonella Paratyphi (A, B, C) Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium a více než 2000 serotypů Shigella sonnei, S. flexneri, S.boydi, S. dysenteriae Campylobacter jejuni, Campylobacter coli Escherichia coli (ETEC, EPEC, EIEC, EHEC) Yersinia enterocolitica Vibrio cholerae Toxíny mikroorganizmů Clostridium botulinum, Clostridium perfringens A, Clostridium difficile, Staphylococcus aureus, Vibrio parahemolyticus, Bacilus cereus Viry Rotavirus, Norovirus, Astrovirus, Adenovirus Protozoa- paraziti Entamoeba histolytica, Giardia intestinalis, Cryptosporidium parvum, Taenia saginata, Taenia solium

4 KLINICKÁ CHARAKTERISTIKA KLINICKÁ CHARAKTERISTIKA Průjem je charakterizován třemi a více vodnatými stolicemi během 24 hodin Tři klinické projevy průjmových onemocnění: A k u t n í v o d n a t ý p r ů j e m A k u t n í v o d n a t ý p r ů j e m P r ů j e m t y p u d y z e n t e r i e P r ů j e m t y p u d y z e n t e r i e P e r s i s t e n t n í p r ů j e m P e r s i s t e n t n í p r ů j e m

5 AKUTNÍ VODNATÝ PRŮJEM * začíná akutně, trvá méně než 14 dnů, jedná se * začíná akutně, trvá méně než 14 dnů, jedná se o vodnatou stolici bez viditelné krve o vodnatou stolici bez viditelné krve * bývá přítomno zvracení a zvýšená teplota * bývá přítomno zvracení a zvýšená teplota dochází k rychlé dehydrataci dochází k rychlé dehydrataci * nejčastější etiologická agens: * nejčastější etiologická agens: Enterotoxigenní E. coli Enterotoxigenní E. coli Campylobacter jejuni Campylobacter jejuni Vibrio cholerae Vibrio cholerae Salmonella Salmonella Enteropathogenní E. coli Enteropathogenní E. coli

6 PRŮJEM TYPU DYZENTERIE PRŮJEM TYPU DYZENTERIE * průjem s obsahem viditelné krve ve stolici * průjem s obsahem viditelné krve ve stolici * rychlý úbytek váhy a poškození střevní sliznice * rychlý úbytek váhy a poškození střevní sliznice Nejčastější etiologická agens těchto klinických projevů: Shigella Shigella Campylobacter jejuni Campylobacter jejuni Entamoeba histolytica Entamoeba histolytica

7 PERZISTUJÍCÍ PRŮJEM * jedná se o akutní průjem s velmi dlouhou dobou * jedná se o akutní průjem s velmi dlouhou dobou trvání (více než 14 dní) trvání (více než 14 dní) * začíná obvykle jako vodnatý průjem nebo dyzenterie * začíná obvykle jako vodnatý průjem nebo dyzenterie * výrazná je zde ztráta na váze a dehydratace * výrazná je zde ztráta na váze a dehydratace Nejčastější původci: Nejčastější původci: enteroadherentní E. coli enteroadherentní E. coli Cryptosporidium parvum Cryptosporidium parvum

8 TYFUS Původce: Salmonella Typhi (rezistentní k vnějším faktorům) faktorům) Klinické příznaky: systémové onemocnění, bolest hlavy (hlavnička), únava, anorexie, roseola, bradykardie, splenomegalie Cesta přenosu: přenos přímý – v rodinách, kde je bacilonosič, nyní vzácně bacilonosič, nyní vzácně přenos nepřímý – vehikulem (voda, přenos nepřímý – vehikulem (voda, potravina) - explozivní epidemie potravina) - explozivní epidemie Inkubační doba: 7 – 21 dnů (kolísá od 3 dnů až do 3 měsíců) (kolísá od 3 dnů až do 3 měsíců)

9 DIAGNOSTIKA Klinický obraz: typická symptomatologie Laboratoř: kultivace S.Typhi – krev, stolice, moč stolice, moč Epidemiologie: kontakt s bacilonosiči

10

11 DISTRIBUCE TYFU VE SVĚTĚ DISTRIBUCE TYFU VE SVĚTĚ

12 PARATYFUS Původce: Salmonella Paratyphi A, B, C (B nejčastější) (B nejčastější) Klické příznaky: podobný klinický obraz jako u tyfu,ale menší závažnost, v kl.obraze se objevuje průjem forma- tyfoidní a gastroenteritická forma- tyfoidní a gastroenteritická Cesta přenosu: jako u tyfu Inkubační doba: 1 – 10 dny Rezervoár: člověk, vzácně i domácí zvíře

13

14

15 SALMONELÓZA Původce: více než 2000 serotypů Salmonell nejčastější S.Enteritidis, S.Typhimurium, S.Agona nejčastější S.Enteritidis, S.Typhimurium, S.Agona Klinické příznaky: akutní průjem (enterocolitis), s nevolností a zvracením s nevolností a zvracením Cesta přenosu: častější je přenos nepřímý potravinou – mléko, vejce, maso potravinou – mléko, vejce, maso kontamonovaná zelenina, ovoce kontamonovaná zelenina, ovoce nutné je pomnožení salmonel nutné je pomnožení salmonel přímý přenos – fekalo-orální je vzácný přímý přenos – fekalo-orální je vzácný (nižší hygienický standard) (nižší hygienický standard) Inkubační doba: 6 – 72 hodin

16

17

18 SHIGELÓZA Původce : Shigella sonnei 75% Shigella flexneri 22% Shigella flexneri 22% Shigella boydii 3% Shigella boydii 3% Shigella dysenteriae – v ČR se nevyskytuje Shigella dysenteriae – v ČR se nevyskytuje Klinické příznaky: akutní průjmové onem.s horečkou, tenesmy, zvracením (20 stolic denně) tenesmy, zvracením (20 stolic denně) Cesta přenosu: přímo – fekalo-orálně nepřímo – vehikulem(vodou, potravinou) nepřímo – vehikulem(vodou, potravinou) Inkubační doba: 1 – 7 dnů

19

20

21 KAMPYLOBAKTERIÓZA Původce: Campylobacter jejuni vzácně Campylobacter coli vzácně Campylobacter coli Klinické příznaky: akutní průjmové onemocnění, horečka, nausea, zvracení, často probíhá bezpříznakově nausea, zvracení, často probíhá bezpříznakově Cesta přenosu: nejčastěji požitím nedovařeného kuřecího nebo vepřového masa, kontaminované vody,mléka, kontaktem s infikovanými zvířaty Inkubační doba: 2 – 5 dnů

22

23

24 ONEMOCNĚNÍ VYVOLANÁ E.COLI E.coli - vyvolává gastrointestinální a systémové infekce 6 skupin patogenních pro člověka: EPEC – průjmy novorozenců a kojenců EIEC – onemocnění připomíná shigelózu, více u dospělých ETEC – „cholera like disease“ - průjmy cestovatelů EHEC hemorhagická kolitida, hemolyticko-uremický syndrom (HUS –nefropatie, trombocytopenie, uremie) EAEC – průjmy v rozvojových zemích, hlavně u dětí DAEC – nová jednotka, průjmy u dětí

25 CHOLERA Původce: Vibrio cholerae 2 biotypy klasický a El Tor klasický a El Tor Klinické příznaky: akutní průjmové onemocnění nevolnost, zvracení, výrazná ztráta tekutin nevolnost, zvracení, výrazná ztráta tekutin a elektrolytů, postižení tenkého střeva a elektrolytů, postižení tenkého střeva Cesta přenosu: většinou nepřímo – kontaminovanou vodou a potravinou vodou a potravinou přímo – v oblastech s nižším přímo – v oblastech s nižším hygienickým standardem hygienickým standardem Inkubační doba: 2-3 dny Inkubační doba: 2-3 dny

26

27 AMÉBOVÁ ÚPLAVICE Původce: Entamoeba histolytica Klinické příznaky: průjem s krví Cesta přenosu: požití kontaminované potraviny sexuální přenos (orálně anální) sexuální přenos (orálně anální) Inkubační doba: několik dnů – několik měsíců průměr 2 – 4 týdny průměr 2 – 4 týdny

28

29

30 Základní charakteristiky alimentárních bakteriálních nákaz ONEMOCNĚNÍPŮVODCE INKUB. DOBA ZDROJ KLINICKÉ PROJEVY TEPLO TA NAUZEA ZVRACE NÍ KŘEČ E PRŮJEM BŘIŠNÍ TYF Salmonella typhi abdominalis 107 fagotypů dnů ČlověkVysoká-+-/+ PARATYF B Salmonella paratyphi B 48 fagotypů 6 – 14 dnů 1 – 10 dnů ČlověkVysokáZvýšená SALMONELÓZASalmonelly > 2000 sérotypů 6 – 72 hod Infikovan á zvířata Zvýšená++++ BACILÁRNÍ ÚPLAVICE SHIGELÓZA Sh. dysenteriae Sh. flexneri Sh. boydii Sh. sonnei 1 – 7 dnů ČlověkZvýšená- tenesm y ++/+++ KAMPYLOBAK- TERIÓZA Campylobacterjejuni 2 – 11 dnů Zvířata (drůbež) Člověk Vysoká YERSINIÓZAYersiniaenterocolitica (5 biotypů) 3 – 7 dnů Zvířata (vepři) ČlověkVysoká-++++

31 ALIMENTÁRNÍ INTOXIKACE Staphylococcus Staphylococcus Staphylococcus aureus Staphylococcus aureus Enterobacteriacae Enterobacteriacae E.coli, Citrobacter E.coli, Citrobacter Aerobní sporulující mikroorganizmy Aerobní sporulující mikroorganizmy Bacilus cereus Bacilus cereus Anaerobní sporulující mikroorganizmy Anaerobní sporulující mikroorganizmy Clostridium botulinum Clostridium botulinum Clostridium perfringens A Clostridium perfringens A Clostridium difficile Clostridium difficile

32 STAFYLOKOKOVÁ ENTEROTOXIKÓZA Původce: stafylokoky produkující termostabilní toxin (A-E) zdrojem je člověk – nosič (nosohltan, hnisavá zdrojem je člověk – nosič (nosohltan, hnisavá ložiska na kůži) ložiska na kůži) Klinické příznaky: náhlý začátek, křeče v žaludku, zvracení, někdy průjmy, teplota není zvýšená zvracení, někdy průjmy, teplota není zvýšená Cesta přenosu: požití potravin s obsahem toxinů Inkubační doba: 1 – 6 hod.

33 BOTULISMUS Původce: Clostridium botulinum produkující botulotoxin 7 typů (A-G) - termolabilní 7 typů (A-G) - termolabilní Klinické příznaky: postižení nervového systému, parézy periferních nervů, poruchy vidění periferních nervů, poruchy vidění ranný botulismus – toxiny se tvoří v ráně ranný botulismus – toxiny se tvoří v ráně kojenecký botulismus – zácpa, líné pití kojenecký botulismus – zácpa, líné pití Cesta přenosu: kontaminovanou potravinou, podomácku konzervované pokrmy konzervované pokrmy Inkubační doba: 12 – 72 hod. ranný botulismus dní ranný botulismus dní kojenecký botulismus 1 – 30 dní kojenecký botulismus 1 – 30 dní

34

35 INTOXIKACE VYVOLANÁ BACILUS CEREUS Původce: aerobní sporulující mikrob produkující 2 toxiny A – termostabilní – vzniká pomnožením v potravině A – termostabilní – vzniká pomnožením v potravině B – termolabilní – vzniká v tenkém střevě B – termolabilní – vzniká v tenkém střevě Klinické příznaky: forma A náhlý začátek, nausea, zvracení zvracení forma B bolesti břicha, vodnaté průjmy forma B bolesti břicha, vodnaté průjmy Cesta přenosu: kontaminovanou potravinou (rýže,omáčky, zelenina, maso) (rýže,omáčky, zelenina, maso) Inkubační doba: A hod. B hod. B hod.

36 INTOXIKACE VYVOLANÁ CLOSTRIDIUM PERFRINGENS A Původce: anaerobní sporulující mikrob produkující termolabilní toxin termolabilní toxin Klinické příznaky: 1. gastrointestinální forma 2. ranná infekce 2. ranná infekce Cesta přenosu: gastroint.forma - přenos nedostatečně tepelně upravené pokrmy nedostatečně tepelně upravené pokrmy ranná inf. kontaminace ran ranná inf. kontaminace ran Inkubační doba: 6-24 hod.

37

38 ROTAVIROVÉ INFEKCE Původce: Rotavirus (čeleď Reoviridae) 7 skupin, pro člověka jsou patogenní A, B, C, D, E 7 skupin, pro člověka jsou patogenní A, B, C, D, E (nejčastější původce je sk. A) (nejčastější původce je sk. A) Klinické příznaky: vodnaté průjmy, zvracení, zvýšená teplota, dehydratace, sezónní zvýšení (zimní měsíce) Cesta přenosu: fekálně-orální možný je též přenos respiračním traktem možný je též přenos respiračním traktem Inkubační doba: 24 – 72 hodin Reservoár: člověk (zvířecí viry nejsou přenosné na člověka) (zvířecí viry nejsou přenosné na člověka)

39 ROTAVIRUS Objeven v roce 1973 Výskyt na celém světě RNA virus Expozice v časném dětském věku Nejčastější agens vyvolávající virovou gastroenteritidu

40 ROTAVIROVÉ INFEKCE

41 ASTROVIROVÉ INFEKCE Původce: Astroviry (RNA) viry Klinické příznaky: podobné rotavirovým infekcím, ale mírnější průběh ale mírnější průběh Cesta přenosu: fekálně-orální Inkubační doba: 3 – 4 dny Reservoár: člověk úloha zvířat není dosud jasná úloha zvířat není dosud jasná

42 NOROVIROVÉ INFEKCE Původce: Norovirus (RNA virus) Klinické příznaky: nevolnost, zvracení, průjem, výskyt v epidemiích výskyt v epidemiích Cesta přenosu: přímo - fekalo-orálně nepřímo – vzduchem, vodou, potravinou nepřímo – vzduchem, vodou, potravinou Inkubační doba: 24 – 48 hodin Rezervoár: člověk je jediným rezervoárem

43

44 PREVENTIVNÍ OPATŘENÍ 1. zdravotní výchova 2. preventivní vyšetření 3. technologie přípravy pokrmů 4. zabránění sekundární kontaminaci 5. vyloučení závadné potraviny

45 OCHRANA PROTI VZNIKU EPIDEMIE 1. správná příprava a skladování potravin potravin 2. ochrana vodních zdrojů 3. izolace pozitvních případů 4. aktivní vyhledávání pozitivních případů 5. sledování pozitivních případů 6. soustavná a kompletní dezifekce v ohnisku v ohnisku

46 OPATŘENÍ V OHNISKU NÁKAZY 1. eliminace zdroje nákazy 2. vyšetřování v ohnisku nákazy 3. hlášení výskytu epidemie 4. stanovení přesné diagnózy 5. izolace nemocného 6. vhodná léčba se zřetelem na rehydrataci

47 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "STŘEVNÍ INFEKCE BAKTERIÁLNÍ A VIROVÉ STŘEVNÍ INFEKCE BAKTERIÁLNÍ A VIROVÉ Jana Dáňová Jana Dáňová Ústav epidemiologie Ústav epidemiologie."

Podobné prezentace


Reklamy Google