Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A INTOXIKACE MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. lékařská fakulta UK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A INTOXIKACE MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. lékařská fakulta UK."— Transkript prezentace:

1 ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A INTOXIKACE MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. lékařská fakulta UK

2 Alimentární nákazy a intoxikace Široká skupina infekčních onemocnění, která vznikají požitím potravin kontaminovaných bakteriemi nebo jejich toxiny. Mikroorganismy se nacházejí zejména v GIT a vylučují se převážně stolicí

3 Kontaminace a)Primární (endogenní) b)Sekundární (exogenní – z rukou, nádobí, obalů, vodou, hmyzem, hlodavci)

4 K šíření nákazy přispívá: -Cestování -Táboření -Společná příprava stravy -Nedodržování zásad hygieny

5 Průběh ovlivňuje: Lidský faktor = reakce organismu na vniknutí mikrobů do GIT Mikrobiální faktor = množství MO infekciozita virulence

6 Formy alimentárních nákaz Sporadický výskyt Endemie (omezení místní) Epidemie (omezení místní i časové) Pandemie (lavinové šíření bez hranic)

7 Alimentární infekce v ČR Salmonelóza Kampylobakterióza Shigelóza Listerióza Hepatitida A

8

9 Salmonelóza Původce onemocnění: S. enteritidis (96%) S. typhimurium S. infantis Značně odolné: růst s kyslíkem i bez odolávají vyschnutí zmražené vydrží měsíce Ničí je: teplota nad 70 ˚ C; pH pod 3,8 běžné dezinfekční prostředky

10 Klinický obraz a diagnostika Akutní gastroenteritida – nevolnost, zvracení, bolesti v břiše, teplota nad 39°C, průjmy U osob s jinou základní chorobou - obraz tyfoidní formy (1-2%) salmonelóza s lokální manifestací (1%) (osteomyelitis, cholecystitis, endokarditis) Asymptomatický průběh

11 Výskyt V r – Max. výskyt děti do 1 roku, nad 70 let Nejčastěji v zařízeních s otevřeným typem stravování (pouliční stánky, cukrárny), při rodinných slavnostech Počet zemřelých ročně 20 – 25 osob

12 Zdroj Primární – infikovaná zvířata (domácí i divoká), myši, potkani, ptáci, hmyz Drůbež, vejce Přenos z člověka na člověka je vzácný

13 Cesta přenosu Alimentární cestou požitím kontaminovaných potravin Nejčastější vehikulum: Cukrářské výrobky (žloutkové věnečky, krémy, bílkové polevy) Hotové pokrmy (žemlovka, kapání do polévky, květák jako mozeček) Mazlavé salámy, jitrnice, sekaná, játrovky

14 Inkubační doba 12 – 36 hodin (6 – 72 hod.) Období nakažlivosti: v průběhu nákazy a rekonvalescentní vylučování Podání antibiotik neovlivní vylučování salmonel

15 Principy terapie Gastroenterická forma: dieta rehydratace střevní dezinficiens Tyfoidní forma: léčba ATB (ampicilin, chloramfenikol) Lokální manifestace: chirurgické ošetření hnisavého ložiska

16 Kampylobakterióza Výskyt: v r Původce onemocnění: C. jejuni (ptáci) C. coli (prasata) Málo odolné k vnějšímu prostředí: nepřežívají za přítomnosti kyslíku a v suchém prostředí, mrazením se jejich počet redukuje

17 Inkubační doba: 3 – 5 dnů Infekční dávka je nízká (10 3 ), proto se může šířit i kontaktem Období nakažlivosti: v průběhu nákazy Přenos z člověka na člověka je vzácný

18 Klinické příznaky Zvracení Bolesti břicha Průjmy Nejvyšší nemocnost u dětí 1 – 4 roky v letních měsících

19 Listerióza původce: Listeria monocytogenes Infekci pomáhají v přírodě udržovat hlodavci Listerie přežívají v půdě, ve vodě, bahně siláži Infekční dávka: u zdravých jedinců: 10 8 u rizikových skupin: 10 2

20 Inkubační doba Několik dnů až několik týdnů v závislosti na: infekční dávce, virulenci bakterií, zdravotním stavu pacienta Onemocnění s vysokou smrtností (až 60%)!

21 Klinické příznaky velmi široké: -Lehčí chřipkové příznaky -Zánět mozkových blan (meningoencefalitida) -Nebezpečí pro těhotné ženy! -Přenos nákazy na plod -Úmrtí plodu -Novorozenci – smrtnost až 30 % Vyvolává onemocnění především u rizikových skupin obyvatel !

22 Zdroj nákazy Nepasterované mléko Čerstvé a zrající sýry Cukrářské, lahůdkářské a vařené masné výrobky Kontaminovaná zelenina

23 Bacilární úplavice (Shigelóza) Akutní vysoce nakažlivé průjmové onemocnění, distální část tlustého střeva -Teploty -Svíravé bolesti břicha -Tenesmy -Vodnaté průjmy s hlenem a krví -Riziko dehydratace, perforace tlustého střeva

24 Původce: A Shigella dysenteriae B Shigella flexneri C Shigella boydii D Shigella sonnei produkují toxiny výlučně lidské onemocnění typická nemoc „špinavých rukou“ (kontaminované potraviny, mléko, voda)

25 Bacilární úplavice (Shigelóza) inkubační doba 1 – 3 dny nejnakažlivější bakteriální střevní nákaza (stačí 200 bakterií) v léčebnách, dětských táborech, sociálních ústavech léčba: dieta, rehydratace, střevní desinficiens

26 Onemocnění z potravin vyvolaná parazity Toxoplazmóza – prvok Toxoplazma gondii kočky - konečný hostitel Člověk a ostatní živočichové – mezihostitel Inkubační doba: 5 – 23 dnů Klinické projevy: často inaparentní průběh Někdy zvýšení teploty, malátnost, bolesti svalů, lymfadenopatie Nitroděložní infekcí plodu – potrat nebo poškození mozku dítěte

27 Onemocnění z potravin vyvolaná parazity Svalovec Tasemnice Trichinella spiralis Taenia saginata (vepř, maso divokých mezihostitelem je hovězí zvířat) dobytek (v.Afrika) Taenia solium (vepř) Indie,Čína,J.Afrika, J.Amerika

28 Virová onemocnění z potravin Hepatitida A, E Klíšťová encefalitida Rotaviry a noroviry (děti do 5-ti let, v zimním období)

29 ALIMENTÁRNÍ INTOXIKACE tzv. otravy z potravin Vznikají působením: 1. Bakteriálních toxinů v potravinách (Stafylokokus aureus, Vibrio parahemoliticus) 2. Toxinů vznikajících po požití potravy (Clostridium perfringens typ A) 3. Bacillus cereus (oba typy toxinů) 4. Clostridium botulinum

30 Stafylokoková enterotoxikóza Onemocnění vyvoláno termostabilním enterotoxinem produkovaným kmeny Stafylokokus aureus Klinicky: náhlý začátek s nauzeou, křeče v břiše, zvracení, průjem Zdroj: lidé (nosohltan, hnisavá kožní ložiska)

31 Stafylokoková enterotoxikóza Přenos: alimentárně Potraviny: smetanové omáčky uzeniny, sekaná masa, bramborový salát s majonézou cukrářské výrobky s vaječnou náplní Inkubační doba: 1 – 6 hodin Terapie: perorální rehydratace

32 Botulismus Intoxikace toxinem, který produkuje Clostridium botulinum toxin je termolabilní nazýván „klobásový jed“ Klinický obraz: postižení nervového systému vznik obrn periferních nervů Příznaky: dvojité vidění, suchost v ústech, chraptivý hlas, polykací potíže, zácpa, ochrnutí dýchacích svalů

33 Botulismus Inkubační doba: 12 – 36 hodin Typy : 1.Alimentární botulismus 2.Traumatický botulismus 3.Kojenecký botulismus (!med)

34 Botulismus Léčba: Monitoring základních životních funkcí Trivalentní koňský antitoxin Léčba botulinovým toxinem: Při léčbě šilhání, dystonií a vrásek

35

36 5 klíčů k bezpečnému stravování (WHO) 1.Udržujte čistotu 2.Oddělujte pokrmy syrové a uvařené 3.Pokrmy důkladně vařte 4.Uchovávejte pokrmy při bezpečných teplotách 5.Používejte nezávadnou vodu a suroviny

37 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY A INTOXIKACE MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. lékařská fakulta UK."

Podobné prezentace


Reklamy Google