Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea"— Transkript prezentace:

1 Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea
Kapavka = gonorea Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea

2 Charakteristika Kapavka je pohlavní nemoc, způsobená bakterií Neisseria gonorrhoea  Gonokok infikuje sliznici močopohlavního ústrojí člověka (močová trubice u obou pohlaví, u žen čípek), dále sliznici nosohltanu, konečníku a oční spojivku (extragenitální kapavka). Vzácně může postihnout i klouby (tzv. metastatická kapavka). Na obrázku:gonokoky bakterie Neisseria gonorhoeae

3 Původce Původcem onemocnění je gramnegativní (Gramovně – růžově zbarvená) bakterie diplokok (bakterie tvořící dvojici buněk) Neisseria gonorrhoeae, uspořádaná do dvojic podobajícím se zrnku kávy. Člověk je jediným hostitelem v přírodě, a je tak jediným zdrojem infekce při přenosu infekce pohlavním stykem. Tato baktérie je velmi citlivá na zevní prostředí a dezinfekční prostředky. Jejich působením rychle hyne.

4 Neisseria gonorrhoeae – pod mikroskopem

5 Cesta přenosu Infekce se přenáší kontaktem (většinou přímým) se slizničními exsudáty (projevy zánětů), téměř vždy jako výsledek sexuální aktivity Nepřímý přenos (infikovanými předměty) je vzhledem k vysoké citlivosti gonokoka (mikrob vyvolávající kapavku) na zevní prostředí vzácný. Novorozenci a malé děti mohou onemocnění získat asexuální cestou od infikovaných matek.

6 Bakterie způsobující kapavku žije a množí se v děloze, vaječnících, děložním čípku, v močové trubici mužů i žen. Může růst i v hrdle, ústech a konečníku. Tak se i šíří.

7 Příznaky se liší u obou pohlaví, proto mluvíme o mužské a ženské kapavce. U mužů vyvolává gonokok na sliznici prudký akutní zánět s výraznými potížemi. U žen naopak může být infekce zcela bez příznaků (asymptomatická)  Akutní kapavka, není-li řádně vyléčena, přejde do vleklého - chronického stadia s minimálními příznaky, avšak s postupným šířením na další orgány močopohlavního systému.

8 Příznaky

9 Inkubační doba Období nakažlivosti: Inkubační doba je krátká 2-14 dnů.
Období nakažlivosti může být dlouhé, zejména u bezpříznakových nemocných. Po zahájení terapie účinnými antibiotiky nakažlivost končí během hodin

10 Výskyt Gonokokové infekce se vyskytují po celém světě, u obou pohlaví, zejména u sexuálně aktivních adolescentů a mladých dospělých. Prevalence je nejvyšší v komunitách s nižší socioekonomickou úrovní. V některých vyspělých zemích došlo k poklesu počtu onemocnění během posledních 20 let.

11 Výskyt kapavky v ČR V ČR je celkem nakažených 606 mužů, 210 žen a z toho je 7 těhotných

12 Epidemiologická opatření
Preventivní: prevence je založena na bezpečných sexuálních praktikách speciální pozornost je nutno věnovat novorozenecké konjunktivitidě (zánětu očních spojivek) depistáže (vědomé, cílené, včasné vyhledávání nemocných nebo zdrojů nemoci) v rizikových skupinách

13 Konjuktivitida

14 Epidemiologická opatření
Represivní: povinné hlášení onemocnění i případu podezřelého z onemocnění povinná léčba nemocného odběr klinického materiálu na laboratorní průkaz etiologie (původu nákazy) vyhledání kontaktů nemocného s jejich následným vyšetřením a příslušnou antibiotickou terapií

15 Léčba Léčba je povinná, zpravidla probíhá ambulantně, antibiotiky, komplikovaná za hospitalizace. Při správné léčbě je nemocný zcela vyléčen. Neodborná léčba a samoléčení může vést ke komplikacím a k ohrožení dalších lidí. Infikovaný člověk je tak povinen podrobit se léčbě na dermatovenerologickém (kožním) oddělení a dispenzarizaci trvající 6 měsíců.

16 Zdroj [cit ]. 004.cz. Dostupné z WWW: <004.cz/kapavka>. [cit ]. Dostupné z WWW: <srv.onzk.net/PohlavniChoroby/kapavka.htm>.


Stáhnout ppt "Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea"

Podobné prezentace


Reklamy Google