Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nemoci přenášené bakteriemi alimentární cestou

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nemoci přenášené bakteriemi alimentární cestou"— Transkript prezentace:

1 Nemoci přenášené bakteriemi alimentární cestou

2 SALMONELOZA

3 Co je to salmoneloza ? Infekční onemocnění způsobené bakterií rodu Salmonela, jejíž celou existenci tvoří jediná buňka. Ročně postihuje v České republice asi lidí. Rod Salmonel je značně rozvětvený a tvoří jej kolem 2200 typů. Některé jsou přenosné jenom mezi lidmi navzájem, některé zase mezi zvířaty. Třetí skupina, schopná škodit jak v lidské, tak i zvířecí říši je největší a způsobuje onemocnění s názvem salmonelóza. Konkrétním původcem je nejčastěji Salmonela enteritis.

4 Zdroj a šíření nákazy Zdrojem nákazy je tedy jak člověk samotný, tak zvíře. Zvířecí říše je rezervoárem mikroorganizmů v podobě masa, vajec a mléka určených ke konzumaci. Bakteriím salmonely se dobře daří při pokojové teplotě, proto se jejich počet v infikované potravině zdvojnásobí zhruba v průběhu půl hodiny. Snášejí ale poměrně široké teplotní rozmezí (5 až 60 st.C), takže nějaké krátké prudké osmahnutí, nebo ohřátí v troubě jim nemůže uškodit.Z masa je nejčastějším zdrojem nákazy drůbež ( i mražená). Proto se doporučuje a zdůrazňuje správný způsob odmrazování v lednici, teplé vodě nebo troubě. Při přípravě jídla je nutné, aby každý kousek potraviny byl vystavěn teplotě vyšší než jsou salmonely schopné odolat (kolem 70 st.C). Rizikové jsou například uvnitř ,,růžové“ steaky, ale i nedostatečně tepelně upravené maso jak domácích, tak i divoce žijících zvířat. Nebezpečí ze strany vajíček přichází v podobě volských ok, vajíček do skla, domácích majonéz, tiramisu a mnohých omáček, kde se vajíčka používají buď vůbec, nebo jen minimálně tepelně opracovaná. Baktérie salmonely se ze zažívacího traktu transportují do lymfatického systému a odsuď do krve. Krví mohou dále putovat kamkoliv a usadit se na různých orgánech, kde mohou způsobit i těžké komplikace. Závisí to nejenom na bakteriích samotných, ale i na vnímavosti a odolnosti organizmu. I když mají po požití infikovaného jídla všichni stejnou pravděpodobnost nákazy, nebezpečí hrozí zejména malým dětem, starým lidem a osobám s oslabenou imunitou.

5 Projevy onemocnění Po invazi baktérií do organizmu a proražení imunitního ochranného štítu ještě nějakou dobu trvá, než se onemocnění projeví. Toto období se nazývá inkubační doba a u salmonelózy je velmi krátké. Maximálně za 48 hodin (ale obyčejně jenom pár hodin) přichází: horečka až 39 st.C nevolnost a zvracení křečovité bolesti břicha průjem (zpočátku kašovitý, záhy se ale mění na zelenavý s příměsí hlenu a krve) Podle toho, které z příznaků jsou v popředí, rozeznáváme formu střevní, horečnatou nebo ložiskovou. První ustává zvracení a záhy za ním horečka. Bolesti břicha a průjem trvají delší dobu.

6 Léčba Nekomplikovaný průběh nemoci se léčí v domácím prostředí a spočívá v podávaní tekutin a šetřící diety. Tekutiny ve formě čaje, minerální vody nebo iontového nápoje pokojové teploty. Ideální je velice jednoduchý recept na rehydratační roztok: Rehydratační roztok: 1 litr převařené vody + 1 lžička mořské soli + 7 lžiček cukru. Roztok je potřeba vypít v množství ½ litru za 1 hodinu pro dospělého člověka a ¼ litru za 1 hodinu pro dítě.

7 Fotografie bakterie Salmonela rizikové potraviny Zajímavost
Bakterie z rodu Salmonel, konkrétně Salmonela typhi je původcem těžkého infekčního onemocnění, které v minulosti probíhalo ve velkých epidemiích - břišního tyfu.

8 BŘÍŠNÍ TYFUS

9 ROZŠÍŘENÍ PO SVĚTĚ

10 Výskyt Trend břišního tyfu má od r. 1945, kdy proběhla rozsáhlá epidemie s postižením osob, dramaticky klesající tendenci. Od r do r je vykazováno méně než 5 případů onemocnění ročně. Výjimku tvoří r. 1990, kdy z hlášených 23 nemocných osob bylo 21 svatebčanů, kteří konzumovali bramborový salát připravený evidovanou bacilonosičkou. V r bylo registrováno 5 případů onemocnění, většinou importovaných.

11 Zdroj Zdrojem je člověk, nemocný nebo bacilonosič, který je evidován nebo častěji neznámý. Jejich výskyt v České republice má stále klesající tendenci. V ČR v r bylo registrováno méně než 150 bacilonosičů, zatímco v r jejich počet činil 490.

12 Přenos Fekálně - orální přenos se uplatňuje přímým nebo nepřímým stykem. Při alimentárním přenosu nejčastějším přenašeč je kontaminovaná voda, mléko, potravina. Hmyz se může podílet na přenosu mechanicky.

13 Období nakažlivosti Inkubační doba
Nejčastěji 12 dní, rozmezí dní. Období nakažlivosti Nemocný je nakažlivý od prvního týdne až do období rekonvalescence. K vylučování salmonel dochází stolicí nebo močí. Přibližně 10 % rekonvalescentů vylučuje zárodky ještě 3 měsíce od začátku nemoci, Asi 3-5 % nemocných se stává bacilonosiči, většinou celoživotními. Vznik nosičství není ovlivněn klinickou fornou nemoci, bývá pozorován i po inaparentním průběhu. podkladem jsou chronické zánětlivé změny nejčastěji žlučníku (více než 95 %) nebo orgánů močových cest. Nosičstvím jsou více postiženy ženy středního a vyššího věku

14 Preventivní epidemická opatření
* zajistit kvalitní pitnou vodu a dbát technického stavu vodovodní sítě a studní * dbát hygienické likvidace lidských výmětů a odpadků * dodržovat hygienické požadavky při výrobě, transportu, skladování a distribuci potravin * aktivně vyhledávat nosiče břišního tyfu a udržovat nad nimi dohled * nezaměstnávat osoby v potravinářství bez platného potravinářského průkazu a bez znalosti hygienického minima * osvětou působit na pracovníky s podrobením se mnimořádné lékařské prohlídce v případě výskytu nehlášeného průjmového onemocnění v rodině nebo okolí pracovníka * v rodinách kde žije nosič lze děti chránit též očkováním.

15 Baciální Dyzentérie

16 Úvodem INKUBAČNÍ DOBA NAKAŽLIVOST
Průvodcem baciální dyzentérie jsou shigely, střevní tyčky z čeledi Enterobacteriacea. Rozšiřuje se kvůli špatné a nedostatečné hygieně. INKUBAČNÍ DOBA Inkubační doba bakteriální dyzenterie je 1 až 3 dny. Ke klasickým klinickým příznakům patří tenesny ( bolestivé nutkání na stolici ), mnohočetné průjmy s příměsí hlenu a krve, třesavka a horečka. Hrozí dehydratace. NAKAŽLIVOST Nakažlivost u shigeloz je vysoká. Baciální dyzentérie patří díky své nízké infekční dávce k nejnakažlivějším střevním infekcím. Léčba je velice nepříjemná a trvá až několik týdnů.

17 KONEC


Stáhnout ppt "Nemoci přenášené bakteriemi alimentární cestou"

Podobné prezentace


Reklamy Google