Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sinice a jejich vliv na člověka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sinice a jejich vliv na člověka"— Transkript prezentace:

1

2 Sinice a jejich vliv na člověka

3 Základní informace Jedná se o bakterii, nejčastěji modrozeleně zbarvenou, která má schopnost fotosyntézy. Vyskytuje se převážně ve vodním prostředí, ale i v půdě. Často vytváří oboustranně výhodné symbiotické vztahy, například s lišejníky. Na vodních hladinách vytváří tzv. vodní květ, kdy dojde k jejich přemnožení. Rozmnožují se dělením.

4 Využití Ačkoliv mají spoustu negativních vlivů jak na člověka tak i na ekonomiku (například znečištěním vodních nádrží), dají se využít i pozitivně. Například v některých zemích se rod Arthrospira pěstuje na výrobu vitamínových tablet, jelikož obsahuje ve velké míře třeba vitamín B12 nebo karoteny. Jejich sušiny obsahují až 70% proteinů.

5 Negativní vlivy pro člověka
Sinice obsahují látky, které člověku způsobují alergie, a zároveň mohou produkovat různé toxiny. Podle množství a typu toxinů, které se dostanou do organismu, se liší i projevy. Od lehké akutní otravy projevující se střevními a žaludečními potížemi, přes bolesti hlavy, až po vážnější jaterní problémy. Nejsou sice zaznamenány žádné případy, kdy by na otravu sinicemi pří vodní rekreaci někdo zemřel, ale při pravidelném pití vody vyrobené, ze zdrojů s masovým rozvojem sinic, může dojít až k úmrtí.

6 Pří rekreaci nejčastěji dochází k alergickým reakcím a při požití menšího množství k žaludečním a střevním potížím. Pokud se ve vodě nachází vodní květ (nejvyšší koncentrace sinic), zásadně se nedoporučuje se v ní koupat. Kdyby došlo k jeho náhodnému polknutí, může dojít i k vážnému poškození zdraví.

7

8 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Sinice a jejich vliv na člověka"

Podobné prezentace


Reklamy Google