Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řekněme ne! Kouření!!!!.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řekněme ne! Kouření!!!!."— Transkript prezentace:

1 Řekněme ne! Kouření!!!!

2 Co je to tabák? Rostlina s latinským názvem Nicotiana patří do čeledi lilkovitých. Zemí původu tabáku je Amerika, avšak v současnosti je pěstování tabáku rozšířeno ve více než sto zemích světa. Největšími pěstiteli jsou Čína, Indie a Brazílie. V Česku se v současnosti tabák již nepěstuje. Rostlina tabák zahrnuje velké množství druhů, z nichž se průmyslově využívají pouze tabák virginský Nicotiana tabaccum a tabák selský, Nicotiana rustica.

3 Co způsobí kouření? V tabáku a nikde jinde se vyskytuje rostlinný alkaloid nikotin. Pro kuřáka jsou důležité především účinky nikotinu na lidský mozek, nikotin ale působí na mnoho dalších orgánů. Do krevního oběhu se nikotin vstřebává buď sliznicí ústní dutiny (doutník, dýmka) nebo z plic (cigareta). Sliznicí úst se může nikotin vstřebat pouze ve slabě zásaditém prostředí a zásaditý kouř je u doutníku nebo dýmky. Kouř z cigarety má kyselé pH, proto jej kuřák musí nasát do plic (šlukovat), aby se nikotin vstřebal. V mozku se nikotin váže na receptory, jejichž prostřednictvím podporuje soustředění a duševní činnost, ve vyšších dávkách naopak uklidňuje. Kromě mozku nikotin působí na žlázy s vnitřní sekrecí, podporuje uvolňování katecholaminů (adrenalin a noradrenalin), kortikosteroidů nebo endorfinů. V zažívacím traktu nikotin podporuje peristaltiku.

4 Statistiky V současnosti umírá na celém světě v důsledku kouření zhruba 4 milióny lidí ročně. Kouření způsobuje onemocnění srdce a cév, každoročně způsobuje zhruba čtvrtinu všech těchto onemocnění v České republice. Kouření způsobuje značné množství infarktů ve středním věku, tedy mezi 30. až 49. rokem. V tomto mladém věku je infarkt v populaci díky kouření zhruba 5x častější. Kouření je zodpovědné za vznik celé jedné třetiny nádorů z celkového množství všech nádorů, které se v České republice nově objeví. Kouření nejčastěji způsobuje rakovinu plic, ale také močového měchýře nebo rakovinu slinivky břišní. Tři čtvrtiny chronických plicních onemocnění způsobuje kouření. Tři čtvrtiny lidí s těmito nemocemi by zůstali zdraví, kdyby nekouřili.

5 Kouření u dětí Kouření se nepodepisuje jen na zdraví kuřáků, ale ohrožuje také lidi, kteří musí vdechovat cigaretový kouř pasivně. Děti vyrůstající v zakouřeném prostředí trpí častějšími záněty horních i dolních cest dýchacích, záněty středního ucha, a také mají vyšší riziko vzniku leukemie. Rizika pasivního kuřáctví jsou úplně stejně nebezpečná jako u kuřáctví aktivního: cévní, plicní a nádorová onemocnění.

6 Onemocnění srdce a cév V cigaretovém dýmu je obsažen oxid uhelnatý, který snižuje okysličení krve a tím také okysličení všech tkání v těle. Podporuje vznik aterosklerózy a tím zvyšuje krevní tlak a riziko infarktu nebo mozkové mrtvice. Nikotin se zase podílí na vzniku arytmií. Kouření je jednou z nejčastějších příčin vzniku ischemické choroby dolních končetin, kdy se uzavírají důležité cévy v nohách a ty nejsou dostatečně prokrveny. Člověk pak i po krátké chůzi pociťuje bolesti v nohou, stav se obvykle postupně zhoršuje a může skončit i amputací končetiny.

7 Rakovina Cigaretový kouř je jako celek silně karcinogenní, obsahuje totiž více než 4000 chemikálií, z nichž mnohé vyvolávají zhoubné bujení. S každou vykouřenou cigaretou se zvyšuje riziko vzniku rakoviny, přestat se tedy vyplatí v každém věku. Naopak čím dříve začne mladý člověk kouřit, tím větší je riziko, že se u něj rozvine zhoubný nádor. Kromě již uvedených typů nádorů (rakovina plic, močového měchýře a slinivky břišní) způsobuje kouření také rakovinu rtu, jazyka, hrtanu, hltanu, jícnu, žaludku, střev a také leukémie.

8 Onemocnění dýchacích cest
Nejčastější plicní nemoci způsobené kouřením jsou kromě plicního karcinomu a chronická obstrukční plicní nemoc. Každý ví, že kuřáci trpí častěji záněty dýchacích cest. Ranní záchvaty kašle mohou končit i trvalou závislostí na kyslíku dodávaném z kyslíkové bomby.

9


Stáhnout ppt "Řekněme ne! Kouření!!!!."

Podobné prezentace


Reklamy Google