Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Největší,nejošklivější,smrtelné nemoce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Největší,nejošklivější,smrtelné nemoce"— Transkript prezentace:

1 Největší,nejošklivější,smrtelné nemoce
Vítám vás u povídání… Největší,nejošklivější,smrtelné nemoce

2 Žloutenka Žloutenky A a B jsou infekční onemocnění, zdroje nákazy těchto typů mohou být různé. Zatímco žloutenka A nepříjemně zasáhne do vašeho života jen hospitalizací a dlouhodobou rekonvalescencí, žloutenka B vede často k poškození jater.

3 Příznaky obou tipů Příznaky žloutenky A mohou nejprve připomínat chřipku: provází ji únava, nechutenství, slabost, teploty, bolesti zad a břicha nebo hubnutí. Žloutnutí kůže se vůbec nemusí projevit. Ztráta fyzické kondice a únava se může projevovat i několik měsíců. Žloutenka B často ani příznaky (únava, nechutenství, bolesti kloubů, vyrážky a teplota) mít nemusí. Často pak přechází do chronické fáze, která způsobuje destrukci jater, cirhozu či rakovinu jater.

4 A takhle vypadá žloutenka…
1.chlapec který má žloutenku 2.a3. obrázek výskyt žloutenky tipu A a B

5 Klíšťová encefalitida
Nežádoucí reakce po kontaktu nebo štípnutí klíštětem jsou velmi časté. Tito parazité sající krev na člověka přenášejí řadu infekčních nemocí. V našich poměrech je to především klíšťová encefalitida a Lymeská borrelióza. Nebezpečí ale představují i méně známé nemoci, jako je tularémie nebo babesióza.

6 Očkování Očkování proti konkrétním typům poskytuje i částečnou imunitu proti sérologicky příbuzným typům, ale tato poučka neplatí zcela obecně. Očkování se doporučuje u lidí pracujících v rizikových profesích či zabývajících se rizikovými činnostmi (např. tábory v přírodě).

7 Fotografie 1.na člověku 2.na zvířeti

8 Rakovina Rakovina nebo též nádorové onemocnění je různorodá skupina chorob, jejichž společným rysem je to, že některá populace buněk se vymkne kontrole a začně relativně autonomně růst. Tento růst může být naprosto neškodný (např. bradavice), ale také může v poměrně krátké době postiženého zahubit (např. některé nádory krve - některé leukémie). Obvykle se považuje za projev zhoubnosti (malignity) to, že nádor roste infiltrativně do okolí a je schopen se rozsévat po těle a zakládat vzdálená ložiska, tzv. metastázy; výjimku z tohoto pravidla představují maligní nádory mozku, které jen vzácně zakládají metastázy.

9 Lokální projevy Nádor se může projevit komplikacemi v místě svého růstu, např. útlakem, bolestí, krvácením nebo poruchou funkce orgánu. Projev pak bude charakteristický podle lokalizace, příklady některých manifestací: nádor tlustého střeva - krev ve stolici, zácpa nádor prostaty - časté močení, menší proud moči nádor plic - kašel, vykašlávání krve nádor prsu - lokální zduření nádor slinivky břišní - poruchy trávení, žloutenka nádor jater - žloutenka, zvětšení jater nádor mozku - epilepsie, bolest hlavy nádory krvetvorné tkáně (leukémie a lymfomy) - horečka, krvácení, těžké infekce nádory ledvin - krev v moči, bolest v boku či v zádech, hmatné zvětšení ledviny

10 Fotografie

11 Pneumokok Zabil další dítě
„Naše Julinka bojovala o život jako lev, bohužel to proti zákeřnému pneumokokovi nestačilo, a to i přes perfektní péči a veškerou snahu lékařů,“ vyjádřila se k tragédii maminka holčičky Petra Trnková a pokračovala: „Stále jsme doufali, že to bude třeba jen zánět středního ucha nebo něco méně závažného. Najednou se nám z hodiny na hodinu život obrátil zcela naruby!“

12 Fotografie

13 Cukrovka Ideální hladina cukru je 4 až 5 mmol/ litr krve, normálně do 5,6 mmol/litr krve, lehce zvýšená hladina 5,6 mmol/litr krve až 7 mmol/l krve, ale přes 7 mmol/litr krve je signálem pro nemoc nazývanou cukrovka. Vyskytuje se, když slinivka břišní tvoří málo inzulínu nebo když netvoří žádný inzulín nebo když inzulín je produkován, ale tělo na něj nereaguje. Potom se cukr v krvi nedovede spálit.

14 Fotografie Bez inzulínu by mnozí zemřeli

15 Mrtvice Co to vlastně je mozková mrtvice???
Mozková mrtvice je vlastně cévní onemocnění,při kterém jsou postiženy tepny zajišťující výživu mozku.Nejčastěji jde o ischemickou příhodu způsobenou uzávěrem mozkové tepny krevní sraženinou s následným přerušením přívodu krve,a tím i kyslíku do příslušné oblasti mozku.

16 Fotografie


Stáhnout ppt "Největší,nejošklivější,smrtelné nemoce"

Podobné prezentace


Reklamy Google