Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rakovina a rakovinotvorné látky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rakovina a rakovinotvorné látky"— Transkript prezentace:

1 Rakovina a rakovinotvorné látky
Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/ Rakovina a rakovinotvorné látky ;

2 Rakovina Rakovina nebo též nádorové onemocnění je různorodá skupina chorob, jejichž společným rysem je to, že některé populace vlastních buněk organismu se vymkne kontrole a začne růst, ačkoli za normálních okolností jsou buňky schopny svou mutaci detekovat a opravit, anebo se případně alespoň sebe rozložit.  Bujení pak může být naprosto neškodné, jako například bradavice, ale také může v poměrně krátké době postiženého zahubit například některé nádory krve, leukémie. Obvykle se považuje za projev zhoubnosti to, že nádor roste infiltrativně do okolí a je schopen se rozsévat po těle a zakládat vzdálená ložiska, tzv. metastázy. Výjimku z tohoto pravidla představují maligní nádory mozku, které jen vzácně zakládají metastázy.

3 Jak a kde nádor vzniká? Může vzniknout v jakékoliv tkáni, ale nejčastěji vzniká tam, kde se nejvíce množí buňky a nebo tam kde jsou buňky stimulovány hormony. Na vzniku nádoru se také podílí: věk tělesné proporce životní styl dědičnost.

4 Rozdělení nádorů Nádory lze rozdělit do skupin a to takto:
Nepravé nádory = pseudotumory hypertrofie hyperplazie cysta - Cysty patří mezi nepravé nádory. Výjimkou je nádorová cysta. uloženina patologického materiálu zánětlivý pseudotumor např. Schlofferův tumor např. adnextumor harmacie  - Tkáň nezapojená do struktury orgánu. Ale z harmacie může vzniknout pravý nádor harmatom, choristie = heterotopie - shluky buněk v místech, kde se normálně nevyskytují. Také může vzniknout pravý nádor choristom. Pravé nádory benigní » nezhoubné - nezakládá dceřiná ložiska a roste omezeně, ale při růstu může utlačovat okolní tkáně. Více se podobají původní tkáni. intermediární - rozhraní mezi zhoubnými a nezhoubnými nádory maligní » zhoubné - při růstu ničí okolní tkáně a zakládá dceřiná ložiska metastázy

5 Projevy nádorů Lokální projevy Nádor se může projevit komplikacemi v místě svého růstu (např. útlakem, bolestí, krvácením nebo poruchou funkce orgánu). Projev pak bude charakteristický podle lokalizace a to například: nádor tlustého střeva - krev ve stolici, zácpa nádor prostaty - časté močení, menší proud moči nádor plic - kašel, vykašlávání krve nádor prsu - lokální zduření nádor slinivky břišní - poruchy trávení, žloutenka nádor jater - žloutenka, zvětšení jater nádor mozku - epilepsie, bolest hlavy nádory krvetvorné tkáně (leukémie a lymfomy) - horečka, krvácení, těžké infekce nádory ledvin - krev v moči, bolest v boku či v zádech, hmatné zvětšení ledviny Paraneoplastický syndrom » představuje symptomy obvykle nesouvisí s jedním nádorem a naopak jeden nádor se může projevit různými paraneoplastickými syndromy. Přesto se některé paraneoplastické syndromy vyskytují častěji u některých konkrétních nádorů a tak se mohou stát vodítkem v diagnostice.

6 Cíle léčby V terapii nádorů se obvykle rozlišují tzv. léčebné záměry, které jsou určeny jednak typem a pokročilostí nádoru a jednak celkovým stavem nemocného. kurativní záměr - Cílem léčby je nemocného vyléčit. Jako kritérium úspěšnosti terapie je pokládáno přežití bez návratu choroby po určitou dobu. U většiny nádorů je to 5 let, u některých pomalu rostoucích nádorů je to 10 let. paliativní záměr - Cílem léčby je nemocného zbavit projevů onemocnění a zastavit nebo zpomalit růst nádoru. Takový nemocný může žít kvalitním životem i mnoho let nebo dokonce desetiletí. symptomatický záměr - Nemocný je v takovém stavu, že není naděje ani na vyléčení ani na zastavení postupu onemocnění. Základem lékařské péče je snaha o udržení kvality života. Především je tišena případná bolest a jsou řešeny komplikace růstu nádoru.

7 Možnosti léčby Chirurgická léčba - odejmout ho z těla pomocí operace
Chemoterapie - léčba vysokými dávkami cytostatik, látek toxických pro buňky Radioterapie - léčba pomocí ionizujícím zářením Termoterapie - ničení nádorů pomocí tepla Imunoterapie - vlastní imunitní systém bojuje s nádorem Hormonální terapie - pomocí hormonů Biologická terapie Podpůrná terapie Alternativní medicína - akupunktura… Terapie za pomoci DCA - pomocí dichloracetátu sodného Homeopatie

8 melanom nádor metastáze

9 Nepravé nádory - pseudotumory
hypertrofie patrových tonsill hyperplazie cysta z prsu

10 choristoma choristoma v oku

11 Pravé nádory benigní – nezhoubné maligní - zhoubné

12 nádor tlustého střeva nádor prostaty

13 nádor plic nádor prsu

14 nádor mozku leukémie

15 játra rakovina jater


Stáhnout ppt "Rakovina a rakovinotvorné látky"

Podobné prezentace


Reklamy Google