Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BOLESTI NERVŮ NEURALGIE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BOLESTI NERVŮ NEURALGIE."— Transkript prezentace:

1 BOLESTI NERVŮ NEURALGIE

2 Bolest je v podstatě vždy zprostředkována nervem.
Do okolí nemocného ložiska se uvolňují některé substance, které vyvolají podráždění nervů. Bolest se pak přenáší do mozku a my si jí uvědomíme.

3 Nervový záchvat začne většinou náhle a stupňuje se rychle až k dramatické vznětlivosti.
Nejčastější neuralgie je neuralgie trojklaného nervu, při které dochází k bolestem v jedné polovině obličeje. Často je omezena zraková schopnost.

4

5 Nervové bolesti mohou vzniknout drážděním nebo poškozením nervu, mohou je vyvolat infekce, chirurgický zákrok (například tzv. fantomové bolesti po amputaci končetin), výhřez meziobratlové ploténky, nebo poruchy látkové výměny. Často ale zůstává příčina nervových bolestí neznámá.

6 Vedle neuralgie trojklaného nervu se počítá k zánětům nervů i pásový opar. Vyvolává ho virus planých neštovic, který může dřímat desetiletí v nervových kořenech kmene mozkového a míchy, až využije imunitního oslabení a rozšíří se po nervových drahách. Způsobuje to ostré bolesti a často pásovou vyrážku na kůži podél napadených nervových drah. Pásový opar se vyskytuje nejvíce v oblasti horní poloviny těla, někdy na čele nebo nad očima

7

8

9 Příčiny a vznik Nejčastějšími příčinami bolestí jsou záněty, které tlumíme různými analgetiky a protizánětlivými léky. Nejnepříjemnějšími bolestmi bývají např. bolesti zubů je podmíněné zánětem dřeňové dutiny zubu.

10

11 Některé nemoci jsou však způsobeny přímo onemocněním nervů.
Bolest nervového původu může být lokalizována do různých oblastí těla dle příslušného nervu, často ale ani nevíme, že je bolest „od nervů“. Bývá to například u tzv. kořenové bolesti, která se vyznačuje pálivým a ostrým charakterem. Nejčastější příčinou kořenového dráždění jsou výhřezy meziobratlových plotýnek, bolest pak vystřeluje podél nervu buď do rukou (až do prstů) nebo do nohou podle toho, která plotýnka je vyhřezlá (krční/bederní páteř).

12 Bolesti nervů mohou mít i charakter mravenčení – např
Bolesti nervů mohou mít i charakter mravenčení – např. syndrom karpálního tunelu při útlaku nervu v zápěstí. Zvláštním druhem nervových bolestí jsou tzv. kauzalgie – bolesti vyvolané neadekvátními podněty (např. pouhý dotek může způsobit bolest) často se vyskytující po hlubších traumatech.

13

14 Nejproblematičtějšími bolestmi nervů jsou tzv
Nejproblematičtějšími bolestmi nervů jsou tzv. neuralgie (neur=nervové, algie=bolesti). Mezi nejznámější patří neuralgie trigeminu (trigeminus je hlavový nerv) projevující se jednostrannými záchvaty intenzivní šlehavé bolesti v oblasti oka, tváře nebo dolní čelisti. V léčbě mohou pomoci léky na epilepsii (karbamazepin – Timonil, Biston), hydantioiny, případně clonazepam (Rivotril), v krajních případech si bolesti vyžádají neurochirurgické řešení.

15 Zajímavosti Neuralgie připravují pacientům silné bolesti a to vede k vyšší spotřebě prostředků, které bolest tiší. Běžně dostupné prostředky proti bolestem však působí někdy mnohem pomaleji, než je doba trvání bolesti. Třezalkový olej je bohužel dávno zapomenutý léčivý prostředek při nervových bolestech. Namažte si jím několikrát denně postižená bolestivá místa. Namazaná místa chraňte před sluncem, vzniká nebezpečí fotoreakce, tzn. mohou se objevit vyrážky či svěděni.

16 KONEC Vypracovala: Barbora Bartovská


Stáhnout ppt "BOLESTI NERVŮ NEURALGIE."

Podobné prezentace


Reklamy Google