Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,"— Transkript prezentace:

1 Zásady zdravého stravování

2 ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Zásady zdravé výživy. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7C_Vz8_15_ Zásady zdravé výživy. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/21.3534 PŘEDMĚTVýchova ke zdraví ROČNÍK8. KLÍČOVÁ SLOVA Voda, pitný režim, složení stravy, energetická hodnota. DATUM29.12.2013

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 8. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví. Žáci se seznámí se zásadami zdravé výživy a pitným režimem.

4 Lidské tělo a voda Lidské tělo je ze 60 – 70 % tvořeno vodou. Tu během dne ztrácí, proto ji musíme neustále doplňovat nápoji. Nejvíce pijeme v horku, při sportu a tělesné námaze, při konzumacích slaných a tučných jídel a také při horečkách. Doporučená denní dávka tekutin se pohybuje mezi 2 – 3 litry. Vhodné je střídat stolní vody, minerálky, ovocné a bylinné čaje, přírodní ovocné šťávy, neslazené džusy. Za zdroj vody pokládáme i ovoce a zeleninu.

5 Nápoje Alkohol – patří mezi návykové látky s negativními účinky na lidský organismus. Káva – nedává tělu tekutiny, je močopudná, takže nutí tekutiny z těla vylučovat, na kofein lze vypěstovat závislost. Coca – cola – obsahuje kofein a velké množství cukru. Sladké limonády – množstvím cukru se podílejí na vzniku zubního kazu.

6

7 Složení stravy Konzumuj stravu co nejpestřejší Omez živočišné tuky (sádlo, máslo) Zeleninu a ovoce jez několikrát denně Luštěniny jez alespoň jedenkrát týdně potraviny z bílé mouky nahraď celozrnným pečivem Dej přednost bílému masu před červeným Vypij denně 2 – 3 litry tekutin

8

9 Energetická hodnota Snaž se, aby energetický příjem potravy nebyl vyšší než výdej Omez sladkosti, uzeniny a chipsy Tučné mléčné výrobky nahraď netučnými

10 Správný postup při přípravě pokrmů Jez potraviny připravené nejšetrnějším způsobem Omez pokrmy upravené na tuku

11 Časové rozvržení jídla Jez v pravidelných intervalech Doporučuje se 5 malých porcí jídla denně Poslední jídlo sněz nejméně 2 hodiny před spaním

12 Prostředí jídelny Jez tam, kde je čisto a příjemně Dej si záležet na servírování Jez pomalu a v pohodě

13

14 Abeceda zdravé výživy A jezte pestrou stravu – zajistíte tak dostatečný a vyvážený příjem živin, vitamínů, minerálů a dalších látek B udržujte si vhodnou tělesnou váhu C vybírejte potraviny s nízkým obsahem tuku, zvláště živočišného, omezujte maštění, snižujte spotřebu uzenin, tučných mas,… D konzumujte dostatečné množství zeleniny a ovoce E stanovte si a respektujte pravidelný čas příjmu potravy F omezujte sůl G potraviny zbytečně dlouho nevařte, nepřipravujte nic na přepáleném tuku H jídlo nehltejte, ale pomalu kousejte I dodržujte pitný režim Můžete doplnit další zásady správné výživy

15 Pyramida zdravé výživy

16 Model standardizované denní spotřeby potravin

17 Obecně platí Denní příjem potravy: -Snídaně – 15 – 20 % -Svačiny (dvě) – 10 – 15 % -Oběd – 30 – 35 % -Večeře – 20 – 25 % Denní příjem tekutin: 2 – 3 litry neslazených tekutin Kdo – kolik: -Nižší dávky – menší děti, většina žen, staří lidé. -Střední dávky – starší děti, dospívající chlapci, těhotné a kojící ženy, většina mužů. -Nejvyšší dávky – sportovci, dospívající chlapci, těžce pracující muži.

18 Zdroje k textu JANOŠKOVÁ, Dagmar; ONDRÁČKOVÁ, Monika; ČECILOVÁ, Anna. Občanská výchova 6 s blokem Rodinná výchova pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN 978-80-7238-886-8. JANOŠKOVÁ, Dagmar; ČÁBALOVÁ, Dagmar; MARKOVÁ, Hana. Občanská výchova 7 Rodinná výchova 7 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2004, ISBN 80-7238-325-6.

19 Zdroje k obrázkům Obr.č.1 NEUVEDEN, Neuveden. webik-pribor.cz [online]. [cit. 28.12.2013]. Dostupný na WWW: http://webik-pribor.cz/wp-content/uploads/2013/11/ovoce.gif Obr.č. 2 NEUVEDEN, Neuveden. webik-pribor.cz [online]. [cit. 28.12.2013]. Dostupný na WWW: http://webik-pribor.cz/wp-content/uploads/2013/11/piti.gif Obr.č. 3 učebnice 8. ročníku strana 100 JANOŠKOVÁ, Dagmar; ONDRÁČKOVÁ, Monika; ČABALOVÁ, Dagmar a kol. Občanská výchova 8 Rodinná výchova 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2011, ISBN 978-80-7238-317-7. Obr.č. 4 a 5 NEUVEDEN, Neuveden. mamciny.estranky.cz [online]. [cit. 28.12.2013]. Dostupný na WWW: http://www.mamciny.estranky.cz/clanky/vyziva_-zivotni-styl-a- poruchy-vyzivy/zasady-spravne-vyzivy.html Obr.č. 6 učebnice 7. ročníku strana 92 JANOŠKOVÁ, Dagmar; ČÁBALOVÁ, Dagmar; MARKOVÁ, Hana. Občanská výchova 7 Rodinná výchova 7 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2004, ISBN 80-7238-325-6. Obr.č. 7 učebnice 8. ročníku strana 100 JANOŠKOVÁ, Dagmar; ONDRÁČKOVÁ, Monika; ČABALOVÁ, Dagmar a kol. Občanská výchova 8 Rodinná výchova 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2011, ISBN 978-80-7238-317-7.


Stáhnout ppt "Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,"

Podobné prezentace


Reklamy Google