Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdravé stravování KC3. Cíl Identifikovat základní chyby, které děláme při stravování a uvědomit si jak můžeme tyto chyby eliminovat Vysvětlit princip.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdravé stravování KC3. Cíl Identifikovat základní chyby, které děláme při stravování a uvědomit si jak můžeme tyto chyby eliminovat Vysvětlit princip."— Transkript prezentace:

1 Zdravé stravování KC3

2 Cíl Identifikovat základní chyby, které děláme při stravování a uvědomit si jak můžeme tyto chyby eliminovat Vysvětlit princip fungování výživové pyramidy nebo zdravého talíře Naučit se navrhovat pokrmy dle zásad zdravé stravy

3 Jak vypadá denní strava běžného obyvatele ČR? Snídaně: Oběd: Večeře: Přesnídávka a svačina:

4 Důsledky naší stravy a nedostatku pohybu Jsme na prvním místě v počtu mužů s rakovinou tlustého střeva (ženy deváté). 20 % populace má vysoký tlak 70 % populace má vysoký cholesterol 31 % žen a 21 % mužů je obézní

5 Zdravá strava zahrnuje tři složky a)Správné složení potravy b)Správné množství potravy c)Správné rozložení stravy během dne

6 1. Správné složení stravy Pomáhá nám ho určit tzv. potravinová pyramida

7 1. Správné složení stravy Pomáhá nám ho určit tzv. potravinová pyramida Ovoce a zelenina Zdroje polysacharidů Bílkoviny tuk

8 1. Správné složení stravy Pomáhá nám ho určit tzv. potravinová pyramida nebo zdravý talíř Ovoce a zelenina Zdroje polysacharidů Bílkoviny tuk

9

10

11 K čemu člověk potřebuje? Ovoce a zeleninu Potraviny bohaté na polysacharidy Potraviny bohaté na zdravé tuky Potraviny bohaté na bílkoviny Sladkosti, chipsy a jiné pochutiny (tzv. junk food) Pracovní list

12 Odpovídají následující pokrmy principům zdravého talíře?

13

14

15

16

17

18 Úkol Navrhněte hlavní chod, který odpovídá zásadám zdravého talíře

19 2. Správné množství stravy Příjem energie musí být přizpůsoben výdeji. Každý člověk má tzv. bazální metabolismus a další energii ještě spaluje tělesnou činností. Je-li příjem energie dlouhodobě vyšší než výdej nastává zvýšení hmotnosti. BMI index

20 BMIKategorieZdravotní rizika méne než 18,5podváhavysoká 18,5 - 24,9normaminimální 25,0 - 29,9nadváhanízká až lehce vyšší 30,0 - 34,9obezita 1. stupnězvýšená 35,0 - 39,9 obezita 2. stupně (závažná) vysoká 40,0 a více obezita 3. stupně (těžká) velmi vysoká

21

22

23 3. Správné rozložení stravy během dne Ideálně 5-6x denně malé porce Snídaně vydatná, oběd má pokrýt asi 1/3 denní spotřeby energie, večeře lehká

24 WHO doporučuje ČR 1.Snížit příjem tuků, především tuků nasycených 2.Snížit spotřebu jednoduchých cukrů a zvýšit podíl polysacharidů, zvýšit podíl vlákniny 3.Snížit příjem cholesterolu 4.Zvýšit příjem vitaminů, minerálních látek a dalších zdraví prospěšných látek 5.Dodržovat správný pitný režim, vypít maximálně 250 ml vína či 0,5l piva denně (ženy polovinu)

25 Další doporučení WHO 6.Zvýšit spotřebu ryb

26 Další doporučení WHO 7.Snížit množství soli v potravě asi na jednu třetinu Snídaně – 150 g vepřové párky s hořčicí a chlebem (5 g) Polévka – 300 ml gulášová (2 g) Oběd – 150 g Španělský ptáček, rýže, okurka (5 g) Večeře – 400 g Šunková pizza s olivami (4 g)

27 Opakování Jaké jsou tři zásady zdravé stravy? a.Správné ………………… stravy b.Správné ………………… stravy c.Správné ………… stravy v průběhu dne

28 Opakování Jmenujte alespoň čtyři věci, které jsou na naší české stravě špatné. Co můžeme dělat abychom tato negativa zmírnili?

29 Opakování Co popisuje tzv. výživová pyramida a tzv. zdravý talíř?

30

31 Něco navíc.. https://www.stream.cz/fenomen/ biopotravinyhttps://www.stream.cz/fenomen/ biopotraviny


Stáhnout ppt "Zdravé stravování KC3. Cíl Identifikovat základní chyby, které děláme při stravování a uvědomit si jak můžeme tyto chyby eliminovat Vysvětlit princip."

Podobné prezentace


Reklamy Google