Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytápění Materiály potrubí ve vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytápění Materiály potrubí ve vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."— Transkript prezentace:

1 Vytápění Materiály potrubí ve vytápění

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_02_32_INOVACE_11

3 Materiály potrubí ve vytápění Předmět: Vytápění Ročník: II. Jméno autora: Ing. Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Prezentace seznamuje se základními druhy materiálů potrubí teplovodní otopné soustavy. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: ocel, měď, plasty, vícevrstvé trubky

4 Materiály potrubí ve vytápění U potrubí otopných teplovodních soustav se požaduje zejména jejich dlouhodobá životnost a bezpečnost provozu za vyšších teplot a tlaku. V současné době se v rozvodech otopných teplovodních soustav používají především:  potrubí z kovu (ocel a měď),  potrubí z plastu (PE-X, PB),  potrubí vícevrstvé.

5 Materiály potrubí ve vytápění Pro správnou volbu vhodného materiálu potrubí musíme posoudit:  provozní podmínky (teplota, tlak),  vlastnosti zvoleného materiálu,  spojování potrubí,  zásady pro vedení a montáž rozvodů,  záruční podmínky.

6 Materiály potrubí ve vytápění Potrubí z kovů (ocel a měď)  ocelové bezešvé trubky hladké i závitové (černé), spojují se svařováním kyslíkoacetylenovým plamenem,  ocelové tenkostěnné přesné bezešvé trubky, spojují se tvarovkou pro lisovaný spoj se šroubením se svěrnými kroužky,  měděné trubky musí být vyrobeny podle DIN 1786, pro spoje trubek se využívá kapilární pájení, lisování a šroubení se svěrným kroužkem,  předpokládá se provozní teplota do 100°C.

7 Materiály potrubí ve vytápění Ochrana oceli před korozí Ocel na vzduchu ve vlhkém prostředí koroduje. Koroze může probíhat buď na povrchu nebo uvnitř kovu. Podle toho jak koroze vzniká rozeznáváme chemickou nebo elektrochemickou korozi. Oxidace kovů vzdušným kyslíkem je nejčastějším druhem chemické koroze. Ocel lze chránit několika způsoby. Především se korozi zamezuje přidáním vhodných přísad při zkujňování surového železa (tzv. legování oceli pomocí některých jiných kovů-niklu, chromu a mědi). Účinnou povrchovou ochranou je pokování oceli nekorodujícími kovy.

8 Materiály potrubí ve vytápění Potrubí z plastů  využití plastů je limitováno provozními podmínkami (teplota, tlak) a výrazným kolísáním teplot v krátkém čase,  používají se síťovaný polyetylen PE-X (VPE), polybuten PB méně častěji polypropylen typ 2 PPR a polypropylen typ 3 PPC (pouze pro podlahové vytápění), chlorovaný polyvinylchlorid PVC-C,  potrubí z plastů má menší odolnost proti teplotám a větší tepelnou roztažnost.

9 Materiály potrubí ve vytápění Potrubí z vícevrstvých materiálů:  dvouvrstvé trubky - kovová vnitřní vrstva (uhlíková ocel, měď, hliník) potažená těsně nebo se vzduchovou mezerou vrstvou plastu (PP, PVC, HDPE), která má funkci ochrannou, estetickou a také tepelně izolační, spojují se jako kovové materiály,  dvouvrstvé trubky – vnitřní vrstva je z plastu (PEX,PB,PPR) a vnější plášť tvoří kovová fólie (hliník), která řeší protikyslíkovou bariéru, zásady spojování podle plastové vrstvy.

10 Materiály potrubí ve vytápění Potrubí z vícevrstvých materiálů:  třívrstvé trubky – vnitřní vrstva z plastu (PEX,PB), střední vrstva z kovu (podélně svařovaná hliníková trubka), vnější vrstva je z plastu (HDPE nebo PEX), varianty spojů vycházejí z použití síťovaného polyetylenu, který nelze svařovat, proto se používají lisované spoje, tvarovky z bronzu, mosazi mají oddělovací plochá těsnění, aby se zabránilo vytvoření elektrochemické korozi.

11 Materiály potrubí ve vytápění

12 Použité informační zdroje: Tajbr, V.: Vytápění pro 1. a 2.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, 2003. ISBN 80-85920-96-4


Stáhnout ppt "Vytápění Materiály potrubí ve vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google