Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace."— Transkript prezentace:

1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace Technické materiály - nekovy - plasty pro instalatéry Klíčová slovaPolyetylen, polypropylen, polyvinylchlorid, polyvinylidenfluorid, vícevrstvé trubky PředmětMateriály Autor, spoluautorIng. Patrick Gurský JazykČeština Druh učebního materiáluPrezentace Potřebné pomůckyPC, dataprojektor Druh interaktivityVýklad pomocí prezentace Stupeň a typ vzděláváníStřední škola Cílová skupina1. ročník, žáci 15 – 16 let, Instalatér Speciální vzdělávací potřebyNe ZdrojeSeznam viz poslední snímek 1 Technické materiály - nekovy - plasty pro instalatéry VY_32_INOVACE_09_177

2

3 Plasty pro instalatéry V instalatérské praxi jsou nejvíce používány termoplasty a termosety. Nejvíce používané výrobky pro instalatéry jsouplastové trubky plastové tvarovky Plastové trubky se vyrábějí vytlačováním na výrobních linkách. Plastové tvarovky se vyrábějí vstřikováním plastového materiálu do forem, ve kterých ztvrdnou.

4 Polyetylen (PE) Nejvíce používaný v instalatérské praxi je PE-X (síťovaný polyetylen). DruhyOznačení NízkohustotnýLDPE StředněhustotnýMDPE VysokohustotnýHDPE SíťovanýPE-X Velmi dobré mechanické vlastnosti, nedá se svařovat. Vlastnosti Použití Pro podlahové vytápění, rozvody vody. - patří mezi termosety.

5 Polypropylen (PP) Rozdělují se podle teploty, kterým mohou být trvale vystaveny. DruhyTeplota ( o C) PP-H40 PP-B75 PP-R100 Nejvíce používaný je PP-R. Použití Potrubí na rozvody teplé i studené vody, armatury, zápachové uzávěry. - patří mezi termoplasty.

6 Polyvinylchlorid (PVC) Obchodní název – NOVODUR. - patří mezi termoplasty. DruhyOznačení Tvrdý (neměkčený)PVC Měkčený (chlorovaný)C-PVC Použití PVC je nejstarší plast používaný na rozvody vnitřní kanalizace. C-PVC má lepší vlastnosti, odolává teplotám až 100 o C, rozvody vnitřní kanalizace.

7 Akrylonitrid-butadien-styren (ABS) Je velmi pružný a houževnatý materiál. Použití Polyvinylidenfluorid (PVDF) Použití Trubky, tvarovky, armatury. Odolává teplotám od -40 o C do +140 o C. Odolává UV záření. Trubky, tvarovky, armatury – je však drahý! Má velmi dobré vlastnosti = je ale drahý.

8 Vícevrstvé trubky Nevýhoda plastů - velká tepelná roztažnost, až 10x více ve srovnání s ocelovými nebo měděnými trubkami. Princip vícevrstvých plastových trubek Označení Do trubky se vkládá hliníková fólie, která snižuje až 3x roztahování trubky při srovnání s trubkou bez fólie. Použití PP-AL-PP, PE-AL-PE, PEX-AL-PEX Vytápění – trubní rozvody.

9 Kontrolní otázky 1.Které plasty jsou nejvíce používány instalatéry? 2.Jaké instalatérské výrobky se vyrábějí z plastů ? 3.Který plast je nejvíce používaný instalatéry a k čemu? 4.Který plast je v instalatérské praxi nejdéle používaný? 5.Které plasty snášejí vyšší teploty? 6.Čím je snížena tepelná roztažnost vícevrstvých trub? Souhrn učiva

10 10 Použité zdroje Ing. Jaroslav DufkaMATERIÁLY PRO UČEBNÍ OBOR INSTALATÉR Nakladatelství:SOBOTÁLES, U Slavie 4, 100 00 Praha 10 Rok vydání: 2003ISBN 80-85920-80-8 http://www.termolux.cz/ http://www.wavin-osma.cz/ http://www.sag-cz.cz/ http://www.georgefischer.cz http://www.tlakinfo.cz/ http://www.triker.cz/


Stáhnout ppt "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace."

Podobné prezentace


Reklamy Google