Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 17 Anotace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 17 Anotace."— Transkript prezentace:

1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 17 Anotace Výroba trubek a tvarovek Klíčová slova Trubky, tvarovky, plast, potrubní systém, LDPE, HDPE PředmětPlynárenství Autor, spoluautorLudvík Hrtánek JazykČeština Druh učebního materiáluVýklad Potřebné pomůckyPC, dataprojektor Druh interaktivityVýklad pomocí prezentace Stupeň a typ vzděláváníStřední škola Cílová skupina1.- 2. ročník, žáci 15 – 17 let Speciální vzdělávací potřebyne ZdrojeSeznam viz poslední strana Výroba trubek a tvarovek 1 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VY_32_INOVACE_17_332

2 -Trubky z plastů se vyrábějí plynule na vytlačovacích linkách. -Základní materiál (granulát nebo prášek) se odebírá z násypky a je šnekem dopravován k vytlačovací hlavě. -Je uveden do tvárného stavu teplem přiváděným do stěn válce a teplem vzniklým třením taveniny. -V plastickém stavu se protlačuje přes vytlačovací hlavu, kde se tvaruje požadovaný tvar trubky. -Tento tvar je pak fixován ochlazením vodou v kalibračním a chladicím zařízení. -Trubky jsou označeny potřebnými údaji, řezány na příslušnou délku a baleny pro expedici. -Takto se vytlačují trubky s požadovaným průměrem a tloušťkou stěny. STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 2 Výroba trubek

3 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 3 Výroba tvarovek -Probíhá na stejném principu a stejném stroji. -Plast je v plastifikačním válci roztaven a tato tavenina je vstřikována do uzavřené chlazené formy, která je na místě vytlačovací hlavy. -Po ztuhnutí taveniny se forma otevře a výlisek vypadne pomocí vyhazovačů. -V současné době se přechází na počítačové řízení vstřikování, čímž se celý proces zrychlí a zkvalitní. Tlakové řady plastových potrubí -Plastové trubky se vyrábějí v různých tlakových řadách, tzn., že potrubí má při stejném vnějším průměru různou tloušťku stěny. -Se vzrůstající tloušťkou stěny trubky vzrůstá i tlaková řada a potrubí může být provozováno při vyšším provozním tlaku nebo vyšší provozní teplotě. -V současné době se plastová potrubí vyrábějí v těchto tlakových řadách: -PN 2,5 / PN 4 / PN 6 / PN 12,5 / PN 16 / PN 20 / PN 25 -Číselná hodnota udává maximální přípustný provozní atmosferický tlak (udává se desetinásobek přetlaku v MPa) za teploty vody max. 30  C po dobu 50 let.

4 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 4 -Rozměry trubek z plastů se popisují údajem D a t, kde D je vnější průměr trubky a t je tloušťka stěny. -Rozměrové řady nejvíce používaných plastových potrubí pro vnitřní instalace jsou: -10, 16, 20, 32, 40, 50, 63, 75, 90 a 110 mm. -Plastová potrubí se však vyrábějí i v rozměrech podstatně větších. -Správná volba materiálu vzhledem k provozním podmínkám (teplota, tlak) úzce souvisí s jeho jednoznačnou identifikací. -Také při havárii či úpravách rozvodu musí být určen použitý materiál a výrobce. -Nelze se řídit jen barevným rozlišením, to je pro označení trubky nedostačující, protože je mnoho výrobců plastových trubek a odlišné materiály mohou mít podobnou barvu. -Proto je nezbytné označení trubek potiskem. Rozměrové řady plastových trubek

5 -Označení by mělo zahrnovat minimálně jméno výrobce, typ materiálu, rozměry trubky, tlakovou řadu a údaj o datu výroby. -Někdy se na trubkách uvádí ještě normy pro výrobu a zkoušení, popř. jiné údaje. Označení tvarovky -Mělo by obsahovat jméno výrobce a rozměr. -Někteří výrobci rozšiřují tyto údaje i o další podrobnosti. -Všechny plastové materiály se nepoužívají stejnou měrou. -Například z řady polypropylenů byla již v roce 1997 u českých výrobců zastavena výroba PP-H, určeného pouze pro rozvody studené vody, a používá se výhradně PP-R. STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 5 Označení trubek

6 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 6 -Při výběru vhodného materiálu musí instalatér rozlišovat chemický název (polyetylen, polypropylen atd.) a název obchodní, který se může u jednotlivých výrobců lišit. -V současnosti se vyskytuje celá řada potrubních systémů pro vodovody, kanalizaci i vytápění z různých typů plastů a od různých výrobců. -Jde o potrubní systémy EKOPLASTIK, FRIATHERM, GEBERIT, GIACOMINI, INSTAPLAST, RAUTHERM, REHAU, WIRSBO, TAPPEX a další. -Tyto plasty se musí vybírat podle provozních podmínek a charakteru montáže. -Vždy je třeba volit potrubní systém, nikoli náhodný výběr prvků, které jsou zrovna k dispozici, i když jsou např. nejlevnější.

7 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 7 Stručný popis materiálů Polyetylen nízkohustotní (LDPE) -Materiál, který je houževnatý i při nízkých teplotách (do -40  C) a odolává beztlakovým teplotám do 60  C. -Používá se hlavně u nás na vodovodní přípojky, veřejné vodovody menších průměrů a v zemědělství pro zavlažování. -Je velmi ohebný, a proto se trubky mohou navíjet do kotoučů. Polyetylen vysokohustotní (HDPE) -Stejně houževnatý jako LDPE, takže případné zamrznutí vody v trubce nepůsobí škodu. -Teplotní beztlaková odolnost je do 80  C. -U nás se používá pro rozvod plynu, na vodovodní řady a kanalizační potrubí (i velkých průměrů).

8 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 8 Polypropylen blokový kopolymer (PP-B) -Méně tvrdý, ohebnější a houževnatý (i při teplotách až do -20  C) než PP-H. -Beztlaková teplotní odolnost je až do 90  C. -Je určen pro vnitřní kanalizaci, rozvody studené vody a může se použít pro podlahové vytápění. Chlorovaný polyvinylchlorid (C-PVC) -vychází z PVC, ale má zvýšený obsah chloru, což zvyšuje, že jeho beztlakovou teplotní odolnost, která přesahuje 100  C, a může se tedy použít i pro dopravu teplé vody. -Ostatní vlastnosti jsou obdobné jako u PVC. -Dá se vyrobit různými způsoby, takže se výrobky od jednotlivých výrobců mohou značně lišit. -Proto je potřeba dodržovat pokyny výrobce, zejména při spojování trubek a tvarovek.

9 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 9 Otázky k opakování 1. Popište způsob výroby plastových trubek. 2. Jaká je rozměrová řada plastových trubek? 3. Které jsou základní skupiny plastů pro potrubní systémy?

10 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 10 Zdroje Vlastní zdroje Ing. MIROSLAVA TRNKOVÁ, Instalace vody a kanalizace I, nakladatelství INFORMATORIUM, Praha www.informatorium.cz


Stáhnout ppt "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 17 Anotace."

Podobné prezentace


Reklamy Google