Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytápění Kompaktní plynové infrazářiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytápění Kompaktní plynové infrazářiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."— Transkript prezentace:

1 Vytápění Kompaktní plynové infrazářiče

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_03_32_INOVACE_11

3 Kompaktní plynové infrazářiče Předmět: Vytápění Ročník: III. Jméno autora: Ing.Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Prezentace objasňuje princip vytápění kompaktními plynovými infrazářiči. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: plynový infrazářič, odtah spalin

4 Kompaktní plynové infrazářiče Nazývají se také supertmavé. Konstrukčně se liší do zářičů tmavých, mají vyšší výkon při nižší povrchové teplotě (do 300°C), proto mohou být použity i pro vytápění prostor s vyšší prašností. Kompaktní plynové infrazářiče nachází uplatnění ve výrobních halách, skladovacích a obchodních halách, sportovních a společenských sálech. Jejich výhodou je nižší náročnost na údržbu a čištění.

5 Kompaktní plynové infrazářiče Funkce kompaktních infrazářičů Plyn se spaluje v hořáku, který obsahuje větší množství trysek. Spaliny se ředí přisávaným vzduchem a současně se míchají s částí odváděných spalin. V topném potrubí tak v režimu podtlaku cirkuluje směs s teplotou nastavenou regulátorem v rozmezí 100°C až 300°C. Po vypnutí hořáku zůstává cirkulace topného média zachována až do doby jeho ochlazení na předem nastavenou teplotu 80°C.

6 Kompaktní plynové infrazářiče Hlavní funkční částí kompaktních zářičů jsou:  hořáková skříň  tělesa infrazářiče

7 Kompaktní plynové infrazářiče  Základem sálavého tělesa infrazářiče jsou topné trubky z pozinkovaného nebo hliníkového povrchově upraveného plechu.  Průměr trubek je dán výkonem generátoru a bývá 200 nebo 300mm.  Topné systémy se tvoří jako dvoutrubkové nebo jednotrubkové. Jednotlivé dílce přemontovaného potrubí se dodávají v délkách tří nebo šesti metrů, celková délka topných trubek je dána rozměry vytápěné haly. Maximální délka potrubí u nejsilnějšího generátoru o výkonu 300kW je přes 300m. 

8 Kompaktní plynové infrazářiče

9

10 Montáž kompaktních infrazářičů Provádí se ve vytápěné hale sestavováním jednotlivých kusů připravených ve výrobním závodě. Dílce se zavěšují pod strop haly pomocí ocelových lanek nebo článkových řetězů. Nakonec topného potrubí je připojen generátor. Mezi generátor a topné potrubí se vkládá kompenzátor.

11 Kompaktní plynové infrazářiče Odtah spalin Plynové kompaktní infrazářiče jsou dodávány jako plynové spotřebiče kategorie B a C. Provedení odtahu spalin se řídí zásadami v předpisech TPG 941 01- Přetlakové kmíny a kouřovody. Potrubí odtahu spalin a přívodu vzduchu je nutno provádět z izolovaných trubek. Vhodným materiálem je hliníkový nebo nerezový plech.

12 Použité informační zdroje: Dufka, J.: Vytápění pro 3.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, 2006. ISBN: 978-80-86817- 43-9 http://www.tzb- info.cz/docu/clanky/0038/003841o2.gif http://www.tzb- info.cz/docu/clanky/0038/003841o1.jpg


Stáhnout ppt "Vytápění Kompaktní plynové infrazářiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google