Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytápění Otopná tělesa. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytápění Otopná tělesa. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Vytápění Otopná tělesa

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_02_32_INOVACE_12

3 Otopná tělesa Předmět: Vytápění Ročník: II. Jméno autora: Ing. Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Prezentace seznamuje se základními druhy otopných těles teplovodní otopné soustavy. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: sdílení tepla, tepelný výkon, tepelný výměník

4 Otopná tělesa Otopná tělesa jsou tepelné výměníky, které zajišťují ve vytápěné místnosti přenos tepla z teplonosné látky do vnitřního prostředí. Teplo se sdílí - konvekcí (prouděním), - radiací (sáláním).

5 Otopná tělesa Základní technické údaje :  rozměry (stavební výška, připojovací rozteč, hloubka),  tepelný výkon ( při nedodržení zásad pro montáž se může snížit – záměna hrdel pro potrubí topné a vratné vody, jiné umístění, zakrytí),  druh teplonosné látky,  max. dovolená provozní teplota,  max. dovolený provozní přetlak,  hmotnost.

6 Otopná tělesa Rozdělení otopných těles: 1) podle druhu otopného tělesa  článková,  desková,  trubková,  konvektory,  sálavé plochy.

7 Otopná tělesa Rozdělení otopných těles: 2) podle způsobu napojení:  boční  dvoubodové (jednostranné, křížové, jezdcové),  jednobodové  spodní – levé a pravé (desková otopná tělesa VENTIL KOMPAKT)

8 Otopná tělesa

9 Rozdělení otopných těles: 3) podle materiálu:  litinová,  ocelová,  hliníková.

10 Otopná tělesa Článková otopná tělesa Jsou to otopná tělesa, složená z článků. Články se spojují do sestav pomocí pravolevých vsuvek, svařováním nebo lepením. Složením OT z jednotlivých článků lze jednoduše přizpůsobit tepelný výkon různým požadavkům. Přestupní plocha je rozložená převážně do hloubky, proto převládá přestup tepla prouděním. Článková OT mají vyšší vodní obsah a větší akumulační schopnost.

11 Otopná tělesa Článková otopná tělesa Články se vyrábí z oceli, litiny nebo hliníku. Značení článkových otopných těles: počet článků/připojovací rozteč/hloubka hB

12 Otopná tělesa Řez prvními dvěma články s upravenou vsuvkou a integrovaným ventilem

13 Otopná tělesa Desková otopná tělesa Celé otopné těleso tvoří dvě prolisované desky z ocelového plechu, které jsou po obvodě švově svařeny a mezi jednotlivými kanálky jsou svařeny bodově. Plech používaný na výlisky má tloušťku 1,25 až 1,3 mm. Pokud je čelní deska rovná, zcela hladká, používá se plech o tloušťce 2 mm.

14 Otopná tělesa Desková otopná tělesa Desková tělesa dělíme na:  jednoduchá  zdvojená  ztrojená

15 Otopná tělesa Trubková otopná tělesa Podstatou řešení trubkových těles jsou rozvodné a sběrné komory, navzájem spojené řadou trubek menších průřezů. Trubky jsou kruhového, čtvercového, obdélníkového či obecně kombinovaného průřezu. Trubky bývají uspořádány různým způsobem. Nejčastěji se vyskytují ve tvaru:

16 Otopná tělesa Trubková otopná tělesa Nejčastěji se vyskytují ve tvaru:  topné hady (propojení sériové)  topné registry (propojení paralelní )

17 Otopná tělesa Trubková otopná tělesa Podle tvaru přestupní plochy rozděluje trubková OT na:  hladké topné hady,  registry s rozšířenou přestupní plochou – žebra, lamely, výměníky. Trubkový had lamelový

18 Otopná tělesa Konvektory Konvektor je otopné těleso, které sdílí teplo do vytápěného prostoru převážně konvekcí. Skládá se obvykle z výměníku tepla a skříně, opatřené v horní části výdechovou mřížkou. Konvektory jsou pojmenovány podle toho, kde je umístěn otopný článek (výměník tepla).

19 Otopná tělesa Konvektory Konvektory tak lze rozdělit na:  skříňové,  soklové, jsou často nazývány jako podparapetní,  zapuštěné.

20 Otopná tělesa Konvektory

21 Otopná tělesa Konvektory podlahové

22 Použité informační zdroje: Tajbr, V.: Vytápění pro 1. a 2.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, 2003. ISBN 80-85920-96-4 http://archiv.licon.cz/files/optimized_convection_/re z_spravneho_zabudovani_konvektoru.jpg


Stáhnout ppt "Vytápění Otopná tělesa. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google