Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytápění Termoregulační hlavice. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytápění Termoregulační hlavice. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT."— Transkript prezentace:

1 Vytápění Termoregulační hlavice

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_02_32_INOVACE_15

3 Termoregulační ventily Předmět: Vytápění Ročník: II. Jméno autora: Ing. Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Prezentace seznamuje s principem regulace pomocí termoregulačních ventilů. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: regulační ventil, termoregulační hlavice

4 Termoregulační ventily Regulují tepelný výkon otopných těles na požadovanou teplotu v místnosti, zohledňují aktuální stav v místnosti (oslunění, pobyt lidí, další tepelné zdroje – sporák apod.). Termoregulační ventil se skládá ze dvou částí :  termostatické hlavice,  regulačního ventilu.

5 Termoregulační ventily Základní části termoregulační hlavice :  teplotní čidlo – snímá změnu objemu náplně čidla v závislosti na teplotě okolního vzduchu,  převáděcí část – změna objemu náplně čidla je převedena na osový pohyb dříku-kuželku ventilu,  ovládací prvek se stupnicí – umožňuje nastavení a odečtení požadované hodnoty teploty v místnosti,  připojovací část – napojení hlavice na ventil.

6 Termoregulační ventily Teplotní čidlo Podle druhu náplně rozlišujeme tato čidla :  s pevnou, většinou parafínovou náplní,  s kapalinovou náplní,  s paroplynovou náplní.

7 Termoregulační ventily

8 Konstrukce termostatických hlavic:  hlavice s vestavěným teplotním čidlem – s nebo bez připojovací matice, v úhlovém provedení (pro VK), bez uzavírací krytky,  hlavice s odděleným čidlem – volně montovatelné do prostoru, s příložným nebo ponorným čidlem,  hlavice s dálkovým nastavováním – ovládací část je umístěna v dosahu obsluhy,  hlavice do veřejných prostor – zajištění proti krádeži, bez stupnice, robustnější konstrukce s větší odolností,  hlavice s mikroprocesorem – týdenní programování pomocí karty.

9 Termoregulační ventily Technické údaje termostatických hlavic:  teplotní rozsah – běžně 6-28°C,  dovolená maximální teplota v okolí čidla (50°C),  seřízení čidla z výroby – 3.stupeň = 20°C,  rozdíl mezi dvěma čísly na stupnici 4°C,  rozdíl mezi čárkami 1°C,  symbol měsíce – nastavení teplotního útlumu 14°C,  symbol hvězdičky – nastavení ochrany proti mrazu.

10 Termoregulační ventily Zásady montáže termostatických hlavic (TH):  TH musí být po osazení ve vodorovné poloze,  TH nesmí být blízko dalších tepelných zdrojů v místnosti,  kolem TH musí volně proudit vzduch. Montáž TH se provádí až po dokončení všech stavebních prací, propláchnutí, odvzdušnění, zaregulování, dilatační a topné zkoušky. Po odšroubování plastové krytky se našroubuje připojovací matice tak, aby na stupnici bylo nastaveno číslo 5, rovněž při demontáži musí být nastaveno číslo 5 (horní hranice).

11 Použité informační zdroje: Tajbr, V.: Vytápění pro 1. a 2.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, 2003. ISBN 80-85920-96-4


Stáhnout ppt "Vytápění Termoregulační hlavice. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT."

Podobné prezentace


Reklamy Google