Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytápění Ostatní zařízení otopné soustavy. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytápění Ostatní zařízení otopné soustavy. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."— Transkript prezentace:

1 Vytápění Ostatní zařízení otopné soustavy

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_02_32_INOVACE_17

3 Ostatní zařízení otopné soustavy Předmět: Vytápění Ročník: II. Jméno autora: Ing. Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Prezentace seznamuje s funkcí dalších zařízení teplovodních otopných soustav jako jsou směšovací armatury, čerpadla a rozvaděče. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: čerpadlo, směšovač, rozvaděč, trojcestný ventil

4 Ostatní zařízení otopných soustav Oběhová čerpadla Oběhová čerpadla zajišťují oběh vody mezi čerpadlem a zdrojem tepla. Jedná se o uzavřený okruh, kde čerpadlo překonává tlakové ztráty vznikající průtokem vody (třením o stěny, průtokem armatur, změnou směru průtoku). V topenářské praxi se používají pouze odstředivá čerpadla kompaktního uspořádání (hřídel je společný pro elektromotor i čerpadlo) – elektromotor otáčí hřídelí s oběžným kolem a voda působením odstředivé síly lopatek v oběžném kole zvyšuje svoji rychlost, ve spirální skříni se rychlost vody sníží a přemění se na tlak.

5 Ostatní zařízení otopných soustav Oběhová čerpadla rozlišujeme:  mokroběžná – rotor motoru je ponořen v dopravované vodě a dělící trubkou je oddělen od statoru. Speciální ložiska (keramika, grafit) jsou mazána a chlazena vodou.  suchoběžná – mají oddělenou část hydraulickou od části pohonné, ložiska mají samostatné mazání a motor je chlazen vzduchem - ventilátorem ( zdroj hluku).

6 Ostatní zařízení otopných soustav Oběhová čerpadla Důležité ukazatele pro návrh čerpadla :  objemový průtok - čerpané nebo dopravované množství,  dopravní výška – výškový rozdíl mezi zdrojem tepla a otopnými tělesy,  teplota čerpané kapaliny,  max. provozní tlak.

7 Ostatní zařízení otopných soustav Oběhová čerpadla Charakteristika čerpadla je dána tlakovým přínosem čerpadla, při určitém průtoku.

8 Ostatní zařízení otopných soustav Oběhová čerpadla Příslušenství čerpadel:  filtr – zabraňuje pronikání mechanických nečistot,  uzavírací armatury (kulové kohouty) – umožňují demontáž bez vypouštění vody z otopné soustav,  odvzdušnění,  napojení do soustav šroubením,  tepelná izolace čerpadla.

9 Ostatní zařízení otopných soustav Směšovací armatury Směšovací armatury jsou klapky nebo ventily, které regulují teplotu nebo množství topné vody mícháním s vodou vratnou. Podle konstrukčního uspořádání rozdělujeme směšovače na:  čtyřcestné,  trojcestné.

10 Ostatní zařízení otopných soustav Směšovací armatury 1.Čtyřcestné směšovače Jedná se o klapky, bez záruky těsnosti v krajní poloze. Velký význam čtyřcestného směšovače spočívá v zabránění nízkoteplotní koroze – zabránění kondenzace spalin (rosení kotle na teplosměnných plochách ).

11 Ostatní zařízení otopných soustav Směšovací armatury 1.Čtyřcestný směšovač-zapojení do otopné soustavy

12 Ostatní zařízení otopných soustav Funkce čtyřcestného směšovače

13 Ostatní zařízení otopných soustav Směšovací armatury 2.Trojcestný směšovač- trojcestný ventil

14 Ostatní zařízení otopných soustav Rozvaděče Rozvaděče umožňují napojení více topných okruhů, nebo větví, popř. propojení různých druhů vytápění (otopná tělesa v kombinaci s podlahovým vytápěním). Skládají se ze dvou základních částí:  rozdělovač – rozděluje potrubí do topných větví,  sběrač – spojuje vratné větve do jednoho potrubí.

15 Ostatní zařízení otopných soustav Rozvaděče Klasické použití rozvaděčů (centrálních) je u zdrojů tepla s vyššími výkony, které zásobují rozlehlé otopné soustavy. Osazují se přímo u zdroje tepla jako jednoúčelový prvek z trubky většího průměru.

16 Ostatní zařízení otopných soustav Rozvaděče Moderní řešení rozvaděčů spočívá v oddělení otopných soustav bytů nebo otopných velkoplošných registrů. Jsou to rozvaděče patrové nebo bytové. Odstraňují velký počet stoupacích potrubí, používá se pouze jedna centrální stoupačka vedená v šachtě, umožňují soustředění veškerých armatur pro uzavírání, regulaci, měření a vypouštění do jednoho místa, mohou napojovat i otopná tělesa se sálavým podlahovým vytápěním s výrazně jinými teplotními spády.

17 Použité informační zdroje: Tajbr, V.: Vytápění pro 1. a 2.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, 2003. ISBN 80-85920-96-4


Stáhnout ppt "Vytápění Ostatní zařízení otopné soustavy. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google