Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytápění Kotle na tuhá paliva. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytápění Kotle na tuhá paliva. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT."— Transkript prezentace:

1 Vytápění Kotle na tuhá paliva

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_02_32_INOVACE_05

3 Kotle na tuhá paliva Předmět: Vytápění Ročník: II. Jméno autora: Ing.Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Prezentace seznamuje s kotli na tuhá paliva a jejich základními konstrukčními částmi. Popisuje montáž kotlů a bezpečnost jejich provozu. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: kotel, tuhá paliva, hořlavost

4 Kotle na tuhá paliva Prodej kotlů na tuhá paliva dnes opět vzkvétá díky cenám paliv a energií. Podle konstrukce je dělíme na : 1.Kotle na tuhá paliva - litinové článkové Litinové článkové kotle na tuhá paliva jsou sestaveny z určitého počtu výkonových článků a tím je dán celkový výkon kotle Doporučené palivo pro tyto kotle na tuhá paliva: dřevo, černé uhlí, brikety, koks 2.Kotle na tuhá paliva - ocelové Ocelové kotle na tuhá paliva jsou konstruovány jako ocelový svařenec, jež je odolnější vůči teplotním změnám než litina. Tyto kotle jsou také levnější než litinové Doporučené palivo pro tyto kotle na tuhá paliva: hnědé uhlí, brikety, koks, černé uhlí, dřevo

5 Kotle na tuhá paliva 1.násypná šachta, popř. zásobník paliva, 2.ohniště, 3. spalovací prostor, šamotová vyzdívka, 4.kotlové těleso(výměník) se spalinovými průduchy, 5.rošt(y), 6. přívod vzduchu do ohniště, 7.dusivka s regulací (přívod vzduchu), 8. plášť ze snímatelných ocelových plechů, 9.napojení topné vody, 10. napojení vratné vody, 11. kouřovod, 12. zatápěcí klapka, 13. regulátor tahu- při zvýšení teploty se automaticky uzavře přívod vzduchu do kotle, 14.čistící otvor pro kotlové těleso.

6 Kotle na tuhá paliva Montáž kotlů na tuhá paliva – kotlové těleso je dodáno jako komplet : napojení kouřovodu na kouřové hrdlo a na komín, napojení topné a vratné vody na výstupní hrdla, montáž prvků pro obsluhu (roštovací páka, osazení horního víka, přikládacích dvířek), zaslepení nepotřebných otvorů článků kotlů litinových zátkami, zkompletování vyzdívky, propojení regulátoru tahu s dusivkou, montáž teploměru, tlakoměru, namontování vypouštěcího a napouštěcího kohoutu, montáž pojišťovacího ventilu a jeho přepadu, montáž armatur lze provést jako montáž kotlové soupravy (nejjednodušší varianta- pojišťovací ventil, tlakoměr, odvzdušňovací ventil- napojení na jedno hrdlo).

7 Kotle na tuhá paliva Pro zachování bezpečnosti provozu je nutné dodržet : ►min. vzdálenost vnějších obrysů kotle od látek těžce hořlavých a samozhášivých …20 cm, od hmot lehce hořlavých 40 cm, ►kotel musí být umístěn na nehořlavé podložce, která přesahuje půdorys vpředu o min.30 cm, na dalších stranách o min.10 cm, ►připojení kotle ke komínovému průduchu podléhá schválení kominíka – revizního technika.

8 Kotle na tuhá paliva Během vytápění v kotlích na pevná paliva může dojít při poruše nebo chybné obsluze k přetopení kotle a následně k poškození otopného systému. Aby k tomu nedocházelo, začali všichni výrobci ke kotlům na tato paliva, vyráběným v roce 2003, nově dodávat tzv. dochlazovací smyčky, které slouží jako pojistný výměník tepla pro odvádění přebytečného tepla a zajišťují nepřekročení teploty topné vody v kotli nad hodnotu 110°C.

9 Kotle na tuhá paliva

10 Použité informační zdroje: Tajbr, V.: Vytápění pro 1. a 2.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, 2003. ISBN 80-85920-96-4 http://www.tzb-info.cz/1517-nova-zabezpecovaci- zarizeni-pro-kotle-na-pevna-paliva


Stáhnout ppt "Vytápění Kotle na tuhá paliva. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT."

Podobné prezentace


Reklamy Google