Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Komíny Střední odborná škola Otrokovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Komíny Střední odborná škola Otrokovice"— Transkript prezentace:

1 Komíny Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vyt/2 –SO-5/1 Název DUM Komíny Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vodoinstalace Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Funkce, tah, průměr, části komína, připojení na komín Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Lhůty kontrol a čištění spalinové cesty, zpráva o provedení kontroly spalinové cesty, revize o provedení kontroly spalinové cesty, technická zpráva o spalinové cestě Datum

3 Komíny Náplň výuky Funkce Tah a průměr komína Části komínu
Lhůty kontrol a čištění spalinové cesty Zpráva o provedení kontroly spalinové cesty Revize o provedení kontroly spalinové cesty Technická zpráva o spalinové cestě

4 Funkce Jedinou funkcí komínu je odvádět spaliny vznikající při hoření paliv. Na komín může být připojeno několik spotřebičů, které spalují paliva. Může to být v různých podlažích nebo také v jednom podlaží. Podmínkou připojení několika např. topidel v jednom podlaží je, aby zaústění kouřovodů bylo výškově od sebe vzdáleno nejméně 300 mm. Aby komín plnit správně svou funkci, musí mít správný průměr, tah a materiál, z něhož je vyroben. Špatně fungující komín může být zdrojem požáru nebo vzniku problémů, které mohou ovlivnit provoz spotřebičů, které jsou na něj připojeny.

5 Tah a průměr komína Každý spotřebič má určitý výkon a účinnost. Tyto vlastnosti jsou zajištěny pouze v případě správného tahu komína. V technických údajích o kotli je např. psáno: výkon 18 kW, účinnost 90 %, minimální požadovaný tah komína 15 Pa. Pokud není splněn požadavek na tah, pak kotel nemá ani uváděnou účinnost ani výkon. Na tah komína mají největší vliv jeho účinná výška, průměr a hladkost povrchu. Všechny nové komíny stavěné podle daných norem splňují požadavky na bezpečný provoz. Průměr komína závisí na množství spalin, které mají komínem procházet. Toto množství je různé v závislosti na výkonu připojeného spotřebiče. Obecně platí: čím větší výkon, tím větší průměr komína. Pro RD většinou postačí průměr 160 mm, u velkých RD je to do 200 mm.

6 Obr. 1: Příklady vedení a zalomení komínů

7 Obr. 2: Společný komín pro dva kotle

8 Obr. 3: Jednotlivé části komína
Připojení kouřovodu nemusí být vždy kolmé, bývá také šikmé – jak ukazuje obrázek. Kondenzační jímka je zabudována v nejnižším místě a je povinná u plynových kondenzačních kotlů.

9 Obr. 4: Prostorové zobrazení komína

10

11

12

13

14 Kontrolní otázky: K čemu slouží komín? Na čem závisí průměr komína?
Co ovlivňuje tak komína? Jaké jsou jednotlivé části komína? 5.Co je pata komína?

15 Obrázky: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní

16 Seznam použité literatury:
[1] Nařízení vlády č. 91/2010 o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv [2] Jelínek, V. – Jiřík,F. – Pulkrábek,,M: Komíny, kouřovody a odtahy spalin. Praha, GAS ISBN: [3] Tajbr. S: Vytápění pro 1. a 2. ročník učebního oboru instalatér. Praha, Sobotáles ISBN:

17 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Komíny Střední odborná škola Otrokovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google