Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014."— Transkript prezentace:

1 Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014

2 Co je NSK a NSP? 2 Hlavním cílem projektu NSK je umožnit občanům, uznávání skutečných znalostí a dovedností, bez ohledu na to, jakou cestou je získali (ve škole, v kurzu, praxí, sebevzdělá- váním apod.) Národní soustava povolání (NSP) http://www.nsp.cz je otevřená a všem dostupná elektronická databáze povolání, monitorující požadavky trhu práce zastoupeným zaměstnavateli sdruženými v sektorových radách. Národní soustava kvalifikací (NSK) http://www.narodni-kvalifikace.cz slouží pro uznávání a certifikaci dalšího vzdělávání – tvoří základní stavební kamen Zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání NSP a NSK jsou tedy spojené nádoby, jedno bez druhého by těžko existovalo. Měly by být jakousi „rychlou injekcí“ pro akutní nedostatek pracovních sil v určitém oboru. K tomu jsou důležitá odborná vzdělávací zařízení, která zájemce připravují ke zkoušce u tzv. Autorizovaných osob (AOs).

3 Aktuality k NSP a NSK: 3 Hlavním cílem projektu NSK je umožnit občanům, uznávání skutečných znalostí a dovedností, bez ohledu na to, jakou cestou je získali (ve škole, v kurzu, praxí, sebevzdělá- váním apod.) Národní soustava povolání (NSP) -zpracováno je celkem 2922 popisů „jednotek práce“ (1169 povolání a 1750 typových pozic) -aktuálně je NSP ve správě Fondu dalšího vzdělávání (FDV) Národní soustava kvalifikací (NSK) -aktuálně je zpracováno již 572 profesních kvalifikací (PK) -získávají se podněty zaměstnavatelů pro tvorbu nových PK -každý zaměstnavatel má možnost se vyjádřit či spolupodílet -firemní využití v personální praxi je osvědčeno certifikátem o společenské zodpovědnosti firmy „NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ V PRAXI“

4 NSP viz www.nsp.czwww.nsp.cz 4

5 NSK viz www.narodni-kvalifikace.czwww.narodni-kvalifikace.cz 5

6 Certifikát NSK v praxi 6 Zapojte se i Vy!

7 Jakou to má logiku? Souvislosti Kvalifikace v NSK jsou zařazeny do Evropského rámce kvalifikací (EQF). Zkoušky DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ Kurzy, programy Školní vzdělávací programy Rámcové vzdělávací programy POČÁTEČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Národní soustava povolání Typové pozice Povolání NSK ÚPLNÉ KVALIFIKACE DÍLČÍ KVALIFIKACE DÍLČÍ KVALIFIKACE PROFESNÍ (DŘÍVE DÍLČÍ ) KVALIFIKACE Praxe,… 7

8 Co přináší Národní soustava kvalifikací do praxe? Určování aktuálně požadovaných kvalifikací a kompetencí ve svém oboru podnikání Řešení nedostatkových kvalifikací nezávisle na počátečním vzdělávání Ovlivňování obsahu počátečního odborného vzdělávání Kvalitnější státem financované rekvalifikace Efektivnější komunikace s Úřadem práce ČR Aktivní zapojení do procesů ověřování kvalifikací prostřednictvím získání autorizace od příslušného resortu Zcela nový nástroj pro každodenní práci personalisty: získané osvědčení je jasným dokladem o kompetencích, kterými budoucí zaměstnanec disponuje 8 NSK je výsledkem práce odborníků z praxe – sektorových rad a pracovních skupin, v nichž jsou zastoupeni zaměstnavatelé z velkých, středních i malých firem!

9 Využívání profesních kvalifikací a katalogu povolání v procesech HR managementu Nábor pracovníků Adaptace pracovníků Rozvoj lidských zdrojů Oblast vzdělávacích aktivit Odměňování a motivace Optimalizace profesní skladby zaměstnanců 9 NSK je rychlá a levná alternativa současného vzdělávacího systému

10 Jak se můžete konkrétně zapojit do NSK a NSP? 10 Využíváním popisů profesních kvalifikací z NSK – aktuálně: – 2 PK: Pracovník TC a Vedoucí pracovník TCPracovník TC Vedoucí pracovník TC Využíváním popisu jednotek práce z katalogu povolání NSP Návrhem vzniku nových nebo návrhem úpravy stávajících profesních kvalifikací Ověřováním znalostí jako Autorizovaná osoba a přezkušováním zájemců o získání profesních kvalifikací Spoluprací na vzniku profesních kvalifikací v rámci činnosti sektorových rad Hodnocením správnosti kvalifikačních standardů v roli tzv. „stvrzovatele“ čili oponenta Do tvorby soustav je nyní zapojeno více než 1600 zaměstnavatelů z celé České republiky!

11 Zaměstnavatel Podnět pro vznik profesní kvalifikace Vznik profesní kvalifikace v sektorové radě Zájemce o získání profesní kvalifikace Ověření znalostí autorizovanou osobou Kvalifikovaný pracovník Zaměstnanec ve firmě nebo na pracovním trhu 11 Jak mohou zaměstnavatelé získávat kvalifikované pracovníky? Zkoušky již nyní složilo přes 80 tis. Lidí (pro srovnání - v roce 2011 bylo cca 98 tis. absolventů středních škol)

12 Potřebujete více informací o NSK a NSP? 12 www.narodni-kvalifikace.cz www.nuov.cz/nsk2 www.nsp.cz www.vzdelavaniaprace.cz www.sektoroverady.cz Zapojte se i Vy! Zajímají Vás konkrétní možnosti zapojení? Kontakt: Honza Kelar zpětnovazebný tazatel pro MS kraj Svaz průmyslu a dopravy České republiky mobil: 602 147 418, e-mail: jkelar@spcr.czjkelar@spcr.cz zaměstnanec Sdružení pro rozvoj MS kraje – MS Pakt zaměst.


Stáhnout ppt "Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014."

Podobné prezentace


Reklamy Google