Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Představení společnosti Holoubek & pravnuci s.r.o a informace o trhu s houbami v ČR. Vypracoval ing. Hiršl ŠtěpánPraha 25.10.2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Představení společnosti Holoubek & pravnuci s.r.o a informace o trhu s houbami v ČR. Vypracoval ing. Hiršl ŠtěpánPraha 25.10.2012."— Transkript prezentace:

1 Představení společnosti Holoubek & pravnuci s.r.o a informace o trhu s houbami v ČR. Vypracoval ing. Hiršl ŠtěpánPraha 25.10.2012

2 Osnova prezentace  Holoubek & pravnuci s.r.o - včera, dnes a zítra  Nabídka společnosti  Pěstované houby na českém/evropském trhu  Volně rostoucí houby na českém/evropském trhu  Překážky v oboru

3 Holoubek & pravnuci s.r.o Specializovaný velkoobchod s veškerými jedlými houbami a lesními plody. Naše poslání „ Být pro naše partnery a zákazníky oporou v jejich konkurenčním prostředí a kreativně přicházet s novými výrobky a prodejními možnostmi“. Naše vize „ Udržet současný růst a být v našem oboru renomovaným specialistou, s marketingem založeným na referencích“. Naše poslání Naše poslání „Být pro naše partnery a zákazníky oporou v jejich konkurenčním prostředí a kreativně přicházet s novými výrobky a prodejními možnostmi“. Naše vize Naše vize „Udržet současný růst a být v našem oboru renomovaným specialistou, s marketingem založeným na referencích“. Naše poslání „ Být pro naše partnery a zákazníky oporou v jejich konkurenčním prostředí a kreativně přicházet s novými výrobky a prodejními možnostmi“. Naše vize „ Udržet současný růst a být v našem oboru renomovaným specialistou, s marketingem založeným na referencích“.

4 Holoubek & pravnuci s.r.o Historie  1999 založení rodinné společnosti  2000-02 provozování pěstírny žampiónů s měsíční kapacitou 2 t.  2003 ukončení pěstitelské činnosti a zřízení distribuční centrály v Praze Lipencích  2004-12 výrazné rozšíření naší nabídky i zákazníků se současným měsíčním prodejem jedlých hub cca. 50 t.  2012 rozšíření nabídky o výrobky z hub a lesních plodů dle vlastních receptur.Současnost  Profilujeme se jako specializovaný velkoobchod a zpracovatel s veškerými jedlými houbami a lesními plody.  Dovolíme si tvrdit, že díky šířce i hloubce naší nabídky patříme na první místo v našem oboru.  Za poslední 5 let se nám daří udržovat tempo ročního růstu tržeb 20-30%.  Počet zaměstnanců 10.  Obrat 1 mil EUR.

5 Nabídka společnosti Pěstované houby  Žampióny bílé  Žampióny hnědé  Portobello  Hlíva ústřičná  Shii take  a další.. Lesní houby  Hřib smrkový  Hřib hnědý  Liška obecná  Křemenáče  Lanýže  a další.. Lesní plody  Borůvky  Brusinky  Les. jahůdky  Jeřabiny  Šípky  a další.. Výrobky a polotovary dle vlastních receptur  Houbové steaky Portobello  Dršťková polévka z hlívy  Houbový KUBA  Sterilované houby a plody  Obalované houbové řízky  Žampiony s vitamínem D  a další.. Houby a plody nabízíme v čerstvém, sušeném, mraženém a sterilovaném stavu Houby a plody nabízíme v čerstvém, sušeném, mraženém a sterilovaném stavu. Reference: SAS, Ambiente, Grosseto, Kampa Park, Makro, Metro SK, Globus...

6 Do roku 2010 jsme spolupracovali pouze s českými producenty i za cenu vyšších nákupních cen. V roce 2012 již více jak 50% importujeme Každý den k nám přijíždí ve 4:30 hod čerstvé houby, které se ihned expedují Zákazníci jsou v segmentu HORECA, potravinářské VO, výrobny, farmářské trhy a eshop www.dobrehouby.cz. Pěstované houby Máme vlastní výkupny v JČ, kde vykupujeme především přebytky lesních hub (Hřiby, lišky, křemenáče, ale i kotrče apod.). Větší část prodáme v čerstvém stavu do pražských restaurací a hotelů, zbytek zamrazíme,nasušíme nebo zavaříme u specializovaných firem. Naše vlastní výkupy nestačí pokrýt poptávku našich zákazníků, proto v průběhu roku spolupracujeme s dalšími firmami v oboru – především EU Lesní – volně rostoucí houby a plody Díky stále klesajícím cenám hub na českém trhu, především díky importu z Polska a Číny se snažíme této surovině přidat nějakou další hodnotu a dle vlastních receptur si necháváme vyrábět polotovary a hotové pokrmy. V současné chvíli nabízíme viz. ukázky. Cílíme jak na zákazníky v HORECA segmentu, tak i na MO prodej. Výrobky a polotovary z hub a lesních plodů dle našich receptů

7 Trh s pěstovanými houbami v ČR. Situace 2012  V ČR se pěstují a prodávají především žampióny, hlíva a shiitake.  V roce 1999 bylo v ČR vice jak 40 pěstitelů.  V roce 2012 pravidelně pěstuje houby do 10 pěstitelů a jejich počet stále klesá a je nahrazován především importem z PL, IT a HU.  Výkupní cena klesla na hranici rentability pěstíren.  Prodej na farmářských trzích pěstitele neuživí.  V ČR jsou poslední dvě větší pěstírny žampiónů.  MO sítě, ale i zákazníci v minulosti neměli zájem o „lokálně pěstované houby“ a dávali přednost nižší ceně.Důvody  Levné importy z Polska - tradice a fin. podpora státu pomohla polským pěstitelům vybudovat velkokapacitní moderní pěstírny s nejmodernějšími technologiemi.  Vzniklo proto mnoho obchodních firem dovážející ch levné pěstované houby z Polska do ČR, ale i dalších zemí.  V ČR je pouze jedna zastaralá výrobna substrátu, která má velice kolísavou kvalitu=výtěžnost=rentabilita  Zastaralé technologie pěstovaní.  Absence podpory státu tohoto malého odvětví = silně podinvestováné provozy.

8 Trh s volně rostoucími houbami v ČR.  Češi jsou národem houbařů a znalost hub v lese se předává z generace na generaci. Sběr hub je pro nás relaxace i hobby.  Největší část sběrů lesních hub končí doma v kulajdě, smaženici nebo naložené ve skleničce dle tajného rodinného receptu.  Zájem o prodej/výkup hub roste, napomáhá tomu ekonomická krize i zvýšená nezaměstnanost.  Výkupní ceny se v průběhu sezóny velice často mění např 2-3x týdně, záleží i na druhu a kvalitě, ale i na cenách čerstvých hub v okolních státech. Výkupní ceny se pohybují od 40 Kč až po 1000 kč za čerstvé smrže.  Vykupují se především čerstvé lišky, hřiby a hřibovité houby, ale i kotrče, syrovinky, stročky, vatovce..  Díky tradičnímu samosběru není u nás velká tradice kupovat čerstvé lesní houby v obchodní síti, proto se čerstvých lesních hub v Čechách prodává velmi málo.  V poslední době však některé supermarkety svůj sortiment v sezóně rozšiřují o čerstvé lišky.  Největší část vykoupených hub v ČR končí v Německu nebo Rakousku. Tímto prodejem se zabývají především drobní živnostníci, kteří objíždějí s dodávkou každý den svoje výkupní místa a v noci je prodají v cizině.  Obchod s čerstvými lesními houbami je velice rizikový – červivost, dochází rychle k velkým hmotnostním úbytkům, dle legilslativy ČR je min. trvanlivost 3 dny od data sběru a velká závislost produkce na počasí.  Největším trhem na lesní houby je Německo, Itálie, Francie a Rakousko.

9 Překážky v oboru  Silně podfinancovaný obor – technologie.  Levné importy z PL a Číny.  Politika supermarketů orientovaná pouze na cenu.  Absence menších zpracovatelských podniků a jejich technické vybavení vhodného pro další zpracování hub – konzervárny, výrobny hotových jídel apod.  Podpora a dotační politika pro polské pěstitele, kteří mají nižší výrobní náklady.  Nesrovnalosti a nejasnosti v české legislativě o prodeji a zpracování hub (Kodex tržních hub neobsahuje všechny houby vhodné k prodeji, min. trvanlivost lesních hub 3 dny…).

10 Děkujeme za pozornost. Děkujeme za pozornost. Příjemný zbytek večera Vám za společnost Holoubek & pravnuci s.r.o přejí ing. Hiršl Štěpán +420 777 151 600 Hiršl Pavel +420 777 153 600 Centrální distribuce: Velkotržnice Lipence - Hala č. 37 K Radotínu 492, 150 00 Praha 5 E-mail: obchod@holoubekapravnuci.cz E-shop: www.dobrehouby.cz Holoubek & pravnuci s.r.o, se sídlem Bohumilice 1, 384 81 Čkyně


Stáhnout ppt "Představení společnosti Holoubek & pravnuci s.r.o a informace o trhu s houbami v ČR. Vypracoval ing. Hiršl ŠtěpánPraha 25.10.2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google