Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dekódování, zpětná vazba Sdělení dekódujeme smyslovým vnímáním. Nejen systémem znaků, ale snažíme se porozumět sdělení jako celku. Proces dekódování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dekódování, zpětná vazba Sdělení dekódujeme smyslovým vnímáním. Nejen systémem znaků, ale snažíme se porozumět sdělení jako celku. Proces dekódování."— Transkript prezentace:

1

2 Dekódování, zpětná vazba

3 Sdělení dekódujeme smyslovým vnímáním. Nejen systémem znaků, ale snažíme se porozumět sdělení jako celku. Proces dekódování je ovlivněn způsobem podání produktorem a předchozími komunikačními zkušenostmi příjemce (také řadou dalších faktorů, např. vztah mezi účastníky komunikace, postoje, prostředí, apod.)

4 Výsledek dekódování je interpretace obsahu sdělení a představa příjemce o tom, čeho chtěl produktor dosáhnout. Čím je představa bližší záměru produktora, tím úspěšnější bylo dekódování.

5 Zamyslete se, kde se můžeme setkat s následujícími piktogramy a co nám sdělují:

6

7

8

9 Je smyslové vnímání pro úspěšné dekódování dostatečné?

10

11 Zpětná vazba je informace, kterou produktorovi poskytuje příjemce. Může být verbální i neverbální Vymyslete příklady na neverbální zpětnou vazbu: (např. po mé poznámce příjemce zčervěná, zatváří se nechápavě, zasměje se…)

12 Zdroje: Kolektiv autorů. Český jazyk a komunikace pro střední školy 1.díl. První vydání. Brno: Didaktis, 2010. 64 s. ISBN 978-80-7358-166-4 www.rajce.idnes.cz www.obrazky.cz


Stáhnout ppt "Dekódování, zpětná vazba Sdělení dekódujeme smyslovým vnímáním. Nejen systémem znaků, ale snažíme se porozumět sdělení jako celku. Proces dekódování."

Podobné prezentace


Reklamy Google