Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NUTRACEUTIKA A FUNKČNÍ POTRAVINY Doc. Dr. Ing. Věra Schulzová Doc. Ing. Jan Pánek, CSc.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NUTRACEUTIKA A FUNKČNÍ POTRAVINY Doc. Dr. Ing. Věra Schulzová Doc. Ing. Jan Pánek, CSc."— Transkript prezentace:

1 NUTRACEUTIKA A FUNKČNÍ POTRAVINY Doc. Dr. Ing. Věra Schulzová Doc. Ing. Jan Pánek, CSc.

2 2 OBSAH PŘEDMĚTU  Úvod, legislativa (CZ, EU, US), alergie na potraviny  Aminokyseliny  Glukosinoláty a produkty jejich rozkladu  Sacharidy: vláknina;  -glukany; chitin a chitosan  Maillardovy produkty  Tuky (modifikované tuky; PUFA; CLA; fosfolipidy)  Fytosteroly  Minerální látky  Hydrofilní vitaminy  Lipofilní vitaminy; karotenoidy; ubichinony  Fenoly (flavonoidy; isoflavony; fytoestrogeny; lignany)  Další aktivní látky  Pre-; syn-; probiotika  Enzymové přípravky

3 3 Jednotlivé přednášky Doc. Dr. Ing Věra Schulzová Doc. Ing. Jan Pánek, CSc. 1. Úvod FP a Nutraceutika 2. Probiotika a prebiotika 3. Minerální látky a stopové prvky 4. Proteiny 5. Vitaminy rozpustné v tuku a karotenoidy 6. Sacharidy 7. Maillardova reakce 8. Glukosinonoláty, Fytosteroly 9. Fytoestrogeny 10. Tuky 11. Hydrofilní vitaminy 12. Ostatní nutraceutika 13. Nanočástice a jejich využití v potravinách, falšování potravin……..

4 4 Náplň kapitol  Struktura látek  prekurzory a biosyntéza aktivní formy  výskyt v přírodě  biosyntéza  potřeba pro člověka, nedostatek  funkce v organismu, fyziologie  reakce významně ovlivňující aktivitu  případný negativní efekt nebo sporný vliv  negativní efekt vysokých dávek  použití ve funkčních potravinách  typy suplementů

5 5 Význam  Prevence civilizačních chorob výživou  Antikarcinogeny  Antioxidanty  Vláknina  Probiotika a prebioitika

6 6 Prevence chorob  Srdečně cévní (kardiovaskulární)  Rakovina – antikarcinogeny (tlusté střevo, konečník, prostata, prsa)  Osteoporóza  Poruchy trávení

7 7 Funkční potraviny V současné době si spotřebitel stále více uvědomuje důležitost přispívání potravy k:  Zlepšení kvality života  Zdraví  Redukci rizikových faktorů způsobujících chronická onemocnění, stres, zátěž z životního prostředí

8 8 Trh s nutraceutiky  Stále vzrůstá podíl populace užívající nutraceutika  Záp Evropa výrazný nárůst trhu  Konzumenti se více zajímají o své zdraví jíst zdravě = žít zdravě doporučené dávky nutrietů – deficiente RID recomended daily intake RDA recomended daily amount  Placebo a pancea (všelék)

9 9 Potravinářští vědci se stále více zaměřují na vývoj produktů s co nejlepším:  Vzhledem  Vzrušivostí  Čerstvostí  Pohodlností použití  Texturou  Flavour (chut, vůně )  Maximální požitek  Bez obsahu kontaminatů  Dlouhou skladovatelností …..

10 10 Vývoj nových potravinářských výrobků  S menším množstvím cholesterolu  S vyšším množstvím antioxidantů, vitaminů, balastních látek  Se specifickým profilem mastných kyselin Speciální potravinářské výrobky, potravinářské inženýrství  Se speciálními funkčními aditivy  Dietní potraviny  Potraviny pro osoby s vrozeným selháním trávení  Potraviny pro speciální skupiny osob (např armáda)  Zdravotní potraviny pro pacienty v nemocnicích Jídlo je potěšení !!!!

11 11 Přidávání mikronutrientů do potravin Definice termínů Obnovení (restoration) - přídavek nutrietů do potravin v množství odpovídajícím množství ztraceném v průběhu zpracování, skladování a manipulace Obohacení (fortification) - přídavek do potravin bez ohledu na to je-li původně v potravině obsažen za účelem prevence nebo odstranění deficitu nutrietu Obohacování (enrichment) - přídavek nutrietů v potravině již přítomných s cílem učinit ji bohatším zdrojem Standardizace (standardization) - kompenzace přirozené např. sezónní variability obsahu nutrietů Nahrazení (substitution) - přídavek do náhražky produktu v množství odpovídajícím běžným hladinám

12 12 HISTORIE  80. léta Japonsko – koncepce funkčních potravin – termín Functional Foods  FOods for Specified Health Use (FOSHU) – potraviny pro speciální zdravotní výživu  Snaha nemocem předcházet, ne léčit  Nutraceuticals – termín poprvé užit v USA 1989  Stárnutí populace – zvyšování nemocnosti seniorů – funkční potraviny umožňují zkvalitnění obrany proti mnohým nemocem (účinky antioxidační, preventivně antirakovinné, anti- hypertenzivní, imuno-modulativní )

13 13 Nutraceutika  100% - ní výtažky z běžné potravy (např. ovoce, byliny atd.). Živiny jsou ze základního „nositele“ extrahovány a upravovány do formy tabletek.  Poskytují prokázané fyziologické přednosti či snižují riziko chronických chorob nad rámec základních výživových funkcí.  Přírodní bioaktivní doplňky pro podporu zdraví a prevenci proti nemocem. Jsou dostupné v podobě tabletek na přírodní bázi, často v kombinaci s dalšími nezbytnými vitaminy. Jejich přínos pro zdraví je mnohem vyšší než u čistě vitaminových přípravků.

14 14 Význam nutraceutik  Vysoké nároky a lidský organismus po fyzické i psychické stránce  Zhoršující se životní prostředí, nedostatek pohybu, špatné stravovací návyky, stres, poruchy spánku a mnoho dalších  Omezený přísun potřebných živin (často nejsou dostupné, lidské tělo s nimi špatně hospodaří)  Eliminace a potlačení negativních vlivů civilizačních faktorů současnosti  Vysoké nároky na každodenní upevňování zdraví a prevenci

15 15 Nutraceutika zaujímají pozici mezi potravinami a léčivy

16 16 Farmaceutika Umělá/chemická Riziko návyku Časté riziko vedlejších účinků U velké části léků je nutný předpis Obvykle nutná návštěva lékaře Omezený specifický účinek Zvýšený výskyt alergií Kombinace s dalšími léky nemusí být dobře snášena Bez vlastní volby, na doporučení lékaře Pro neodborníka informace velmi často nesrozumitelné Nutraceutika Přírodní Nenávyková Bez vedlejších účinků Dostupná bez předpisu Bez návštěvy lékaře Příznivé působení na celý organismus Nezpůsobují alergie Možno užívat s léky (ve většině případů) Možnost výběru z nabídky Dostupnost srozumitelných informací

17 17 Funkční potravina Functional food  Potraviny obohacené o větší množství biologicky aktivních látek, než se nachází v jejich standardní podobě. Většinou obsahují určité vitaminy nebo minerály. Dodává organismu procentní část doporučeného denního příjmu.

18 18 Funkční potravina  Výživová hodnota + příznivý účinek na zdraví konzumenta  Potravina vyrobená z přirozeně se vyskytujících složek  Součást denní stavy  Posiluje přirozené obranné mechanismy proti škodlivým vlivům prostředí  Působí preventivně proti nemocem  Příznivě ovlivňuje fyzický a duševní stav  Zpomaluje proces stárnutí

19 19 Funkční potravina  Přechodná skupina potravin mezi běžnými potravinami a léky  Základní poslání: preventivní působení  Funkční potraviny jsou potraviny vyrobené z přirozeně se vyskytujících složek tak, aby měly krom prosté výživné hodnoty i příznivý účinek na zdraví konzumenta.potravinyzdraví

20 20 Základní typy působení  Posilování imunityimunity  Prevence proti nemocemnemocem  Příznivé ovlivnění fyzického a duševního stavu  Zlepšení kvality života  Zpomalení procesu stárnutístárnutí  Redukce rizikových faktorů pro chronické nemoci

21 21 Rychlost působení Funkční potraviny nejsou lékyléky Musí se jíst relativně dlouho – účinek Dlouhodobá až celoživotní kombinace, aby zůstalo zachováno jejich působení I funkční potraviny, účinek kterých se projeví již po krátké době (např. fytosteroly snižující hladinu cholesterolu), je nutné konzumovat dlouhodobě - krátkodobé zlepšení situace (např. snížení cholesterolu) nemá celkově na kvalitu zdraví a života člověka významný efekt.fytosteroly cholesterolu

22 22 Účinky funkčních potravin Po jaké době konzumace se projeví účinek:  Krátkodobá účinnost (týdny)  Střednědobá (měsíce až roky)  Dlouhodobá (20-30 roků)

23 23 Funkční potravina Výživová hodnota i příznivý účinek na lidské zdraví  Potravina (ne tableta, tobolka nebo kapsle) vyrobená z přirozeně se vyskytujících složek, součást denní stravy  Ovlivňuje pochody v organismu (posiluje imunitní systém, působí preventivně proti nemocem a celkově příznivě ovlivňuje fyzický a duševní stav). Ne léčení chorob, ale preventivní působení.  Významně vyšší obsah látek - prokazatelný a prokázaný příznivý efekt na zdraví  Legislativní sjednocení v rámci EU  SZPI kontroluje klamání spotřebitele: potravinu nelze označit tvrzením, že její pravidelná konzumace vede k prevenci určité choroby.

24 24 Výroba funkčních potravin Získávají se tak, že se v původní receptuře významně zvýší obsah příznivě působících látek (speciálních typů vlákniny, izoflavonů, probiotik nebo prebiotik atd.) nebo je použita surovina, v níž je vyšší obsah žádoucí látky dosažen např. šlechtěním. Může také vzniknout odstraněním nežádoucí složky (například alergizující). Pokud chce výrobce použít úplně novou látku - funkční přísadu- se kterou nejsou dlouhodobé zkušenosti, musí projít schvalovacím procesem. I tehdy, jedná-li se o přírodní látku, nemusí jít automaticky o látku neškodnou.

25 25 Mohou funkční potraviny působit jako léky?  Prevence některých zdravotních problémů (např. užitečné střevní bakterie, které zmírňují onemocnění tlustého střeva, nebo rostlinné steroly v margarínech snižující hladinu cholesterolu).  Potraviny a ne léky – nesmí se na nich uvádět, že jsou „účinné v prevenci“ nebo v „léčení“ určitých chorob.  Mají- li být funkční potraviny účinné, musí se jíst pravidelně, stejně jako doplňky stravy.

26 26 Novelizované potraviny - Novel Foods  Jsou to výrobky, jejichž konzumace nebyla dříve tak rozšířena.  Mohou to být potraviny, které pocházejí z řas, hub a ostatních mikroorganismů.  Ne všechny funkční potraviny musí být nutně novelizované, např. borůvkové pyré a džus ze sušených švestek jsou sice funkční potravina, ale nejsou potravina novelizovaná (jsou tradiční).

27 27 Potraviny pro speciální nutriční účely výrobky určené pro spotřebitele se speciálními požadavky, danými:  věkem (potraviny pro kojence)  zdravotními problémy či onemocněním – pro diabetiky (výrobky bez cukru), alergiky (výrobky bez glutenu)  pro osoby obézní (výrobky na hubnutí)  náročnou fyzickou zátěží při práci či cvičení a sportu

28 28 Léčebné potraviny Léčebné potraviny patří do specifické kategorie, jsou zaměřené na pacienty mající podle diagnózy speciální požadavky na výživu, kterou není možné uspokojit běžnou a pravidelnou dietou. Tyto potraviny by měly být užívané jako součást léčení.

29 29 Přírodní prostředky  Jsou definované jako drogy (léčivé látky rostlinného, živočišného nebo nerostného původu), jejichž aktivní složky pocházejí z přírody.  Měly by být zpracovávány co nejméně a měly by pocházet ze zeleniny, ovoce či živočichů; většinou se skládají z bakteriálních kultur, minerálů, soli nebo solných roztoků.  Musí mít prokazatelné a tradiční využití a nemusí být vědecky testovány na lidech.

30 30 Potravinový doplněk Volně formulovaná kategorie: energetické nápoje a multivitaminové nápoje, tyčinky pro doplnění energie nebo nápoje, jejichž základem je ovoce, někdy mixované se sójovým nebo kravským mlékem (koktejly), které z energetického hlediska mohou nahradit nebo doplnit stravu. Považují se za náhradu jídla.

31 31 Studie Centrum hygieny potravních řetězců, 1999

32

33

34 Významné funkční potraviny

35 35 Obiloviny (cereálie) Pšeničné otruby Rýže Oves Alternativní plodiny Amarant Quinoa Pohanka

36 36 Ostatní  Semena lnu  Cibule a česnek  Čaj  Rostlinné oleje  Mléko a mléčné výrobky  Vejce  Rybí tuky

37 37 Příklady funkčních potravin  Výrobky se zvýšeným obsahem vlákniny  Kysané mléčné výrobky - probiotika  Speciální tuky – ω-3 a 6 MK  Funkční potraviny vhodné pro snižování nadváhy - nízkoenergetické

38 38 Nejznámější funkční potraviny  Pečivo obohacené o kyselinu listovou (pomáhá v prevenci srdečního onemocnění a defektů páteře u novorozenců)  Jogurty obsahující speciálně vybrané bakterie  Různé pomazánkové tuky s přídavkem rybího tuku popř. rostlinných ingrediencí (fytosteroly) snižujících cholesterol

39 39 Významné zdroje funkčních potravin - Obiloviny Vnější vrstva - bohatá na vlákninu, vitaminy a minerály Endosperm - škrob a bílkoviny Zárodek - tuky, minerály a vitaminy Mletí - oddělení vrstev (endosperm mouka, vnější vrstva celozrnné pečivo, műsli apod.).

40 40 Pšeničné otruby – nerozpustná vláknina, preventivní účinky na organismus – nejčastěji je propagovaná prevence zácpy, významně snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva Ovesné otruby - snížení rizika rakoviny prsu. Rýže - dobře stravitelná, kvalitnější spektrum bílkovin. Rýžové otruby (bílkoviny, tuky, vláknina, minerály a vitaminy), pro výživu se využívají zřídka (jsou velmi náchylné ke žluknutí), zdrojem kvalitního oleje, který obsahuje vitamin E a důležité mastné kyseliny (palmitovou, olejovou a linolovou) – tyto látky mají schopnost snižovat hladiny LDL cholesterolu.

41 41 Oves beta-glukan (složitý polysacharid, v endospermu obilek) - snižuje hladinu LDL cholesterolu, neovlivňuje množství HDL, snižuje hladinu krevního cukru Len - využití olej (Indie a Čína), náchylný k rychlému žluknutí (obsahuje vysoké procento nenasycené kyseliny alfa-linolenové), vysoký obsahem lignanů, protirakovinné účinky (u nás semena lnu - do pečiva). Amarant (tzv. pseudocereálie - „nepravé obiloviny“ –botanicky mezi obiloviny nepatří). Vysoký obsah bílkovin s téměř optimálním složením (esenciální aminokyseliny), obsah beta-glukanu, vitaminu E a tzv. skvalenu (komplex těchto látek je odpovědný za snižování LDL cholesterolu). Pohanka –vysoký obsah bílkovin (neobsahují lepek), vitaminů B1 a B12 a flavonoidů (nejvíce rutin, který zvyšuje pružnost cévních stěn, reguluje srážlivost krve a posiluje imunitní systém).

42 42 Aktuální nabídka FP na trhu Vysoce specifické: dětská výživy nebo tzv. „sportovní výživa“. Glutenová intolerance – formy FP, které neobsahují lepek FP pro stále rostoucí skupinu diabetiků Pro vegetariány a dětské alergiky - sortiment nových výrobků (např. mandlové mléko, bezlepkové pečivo a cukrářské produkty) Tuzemské výrobky: BEZLEPKOVÉ MÜSLI TYČINKY, vynikající také sníženým obsahem energie. FP i některé minerální vody s upraveným složením minerálních látek (např. Magnesia), s určitým omezením také některé z „energizujících“ nápojů (pracovní a fyzická výkonnost - extrémní požadavky, lépe než návykové drogy včetně celé řady farmak).

43 43 Potravina Účinek Fermentovaná mléka a jogurty s probiotickými kulturami Zlepšení zažívacích funkcí Margariny, jogurty, sýrové pomazánky Rostlinné steroly a stanoly snižují hladinu cholesterolu a riziko srdečních chorob Vejce obohacená omega-3 esenciálními mastnými kyselinami vejce za týden dodají tělu takové množství n-3 mastných kyselin, které je doporučováno pro snížení rizika srdečních chorob. Snídaňové cereáliePřídavek kyseliny listové může snížit riziko narození dětí se spina bifida (vrozený rozštěp páteře) Chléb, tyčinky typu müsliPřídavek isoflavonů může snížit riziko vzniku rakoviny prsu a prostaty, srdečních chorob a osteoporózy Příklady inovace funkčních potravin

44 44 Probiotika a prebiotika Nejdostupnějšími funkční potraviny - mléčné produkty s obsahem zdraví prospěšných bakterií Ve střevech žijí miliony bakterií, které mají životně důležitou úlohu v normální funkci zažívacího systému, v ochraně před rakovinou střev, snižování hladiny cholesterolu a dokonce i při syntéze některých vitaminů. Ochrana před vznikem škodlivých bakterií ve střevech (stres, užívání antibiotik a antikoncepce) Probiotika jsou k dispozici ve formě různých mléčných produktů. Nejběžněji používanými bakteriemi jsou acidophilus (lactobacilus) a bifidus (bifidobacteria). Aby byly účinné, musí se přijímat každý den Prebiotika jsou látky sacharidového původu, které prochází trávicím traktem beze změn a v tlustém střevě slouží jako potrava pro užitečné bakterie včetně probiotik

45 Nutraceutika a funkční potraviny LEGISLATIVA

46 46 Právní texty a normy  Zákon o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb. (verze platná k )č. 110/1997 Sb. (verze platná k )  Označování výživové hodnoty - Vyhláška 450/2004 Sb. a Nařízení 1924/2006 ES a Směrnice 100/2008 ESVyhláška 450/2004 Sb. a Nařízení 1924/2006 ESa Směrnice 100/2008 ES  Požadavky na doplňky stravy a na obohacování - Vyhláška 225/2008 Sb. a Nařízení 1925/2006 ES Vyhláška 225/2008 Sb.a Nařízení 1925/2006 ES  Potraviny pro zvláštní výživu - Vyhláška 54/2004 Sb.Vyhláška 54/2004 Sb.  Harmonizace s legislativou EU

47 47 Potraviny určené pro zvláštní výživu  Vyhláška MZ ČR č. 54/2004 Sb. a přílohy Určeny pro:  Zdraví kojenci a malé děti  Děti mládež, těhotné, staří  Jedinci s narušeným trávením nebo metabolismem (laktosová intolerance, celiakie, fenylketonurie, diabetes)  Jedinci ve zvláštním fyziologickém stavu (zvýšený tělesný výkon, redukční dieta)  Různé skupiny: obézní, kojící matky dospělí

48 48 Přílohy k vyhlášce č. 54/2004 Sb. ZÁKLADNÍ SLOŽENÍ POTRAVIN PRO POČÁTEČNÍ KOJENECKOU VÝŽIVU SLOŽENÍ POTRAVIN PRO POKRAČOVACÍ KOJENECKOU VÝŽIVU POTRAVNÍ DOPLŇKY POVOLENÉ K POUŽITI PRO POČÁTEČNÍ A POKRAČOVACI KOJENECKOU VÝŽIVU A VÝŽIVU MALÝCH DĚTÍ PODMÍNKY PRO POUŽITÍ ZVLÁŠTNÍCH INFORMACÍ PRO OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN PRO POČÁTEČNÍ A POKRAČOVACÍ KOJENECKOU VÝŽIVU A VÝŽIVU MALÝCH DĚTÍ REFERENČNÍ HODNOTY NUTRIČNÍCH FAKTORŮ PRO OZNAČENÍ VÝŽIVOVÉ HODNOTY POTRAVIN PRO VÝŽIVU KOJENCŮ A MALÝCH DĚTÍ ………

49 49  PESTICIDY, KTERÉ NESMÍ BÝT POUŽÍVÁNY PŘI ZEMĚDĚLSKÉ VÝROBĚ SUROVIN URČENÝCH PRO VÝROBU POČÁTEČNÍ A POKRAČOVACÍ KOJENECKÉ VÝŽIVY A PRO VÝROBU OBILNÉ A  OSTATNÍ VÝŽIVY JINÉ NEŽ OBILNÉ URČENÉ PRO VÝŽIVU KOJENCŮ A MALÝCH DĚTÍ  ZVLÁŠTNÍ MAXIMÁLNÍ LIMITY REZIDUÍ PESTICIDŮ NEBO METABOLITŮ PESTICIDŮ V POČÁTEČNÍ A POKRAČOVACÍ KOJENECKÉ VÝŽIVĚ A OBILNÉ A OSTATNÍ VÝŽIVĚ JINÉ NEŽ OBILNÉ URČENÉ PRO VÝŽIVU KOJENCŮ A MALÝCH DĚTÍ  POTRAVNÍ DOPLŇKY, KTERÉ SMĚJÍ BÝT PRO ÚČELY ZVLÁŠTNÍ VÝŽIVY PŘIDÁVÁNY DO POTRAVIN PRO ZVLÁŠTNÍ VÝŽIVU  VITAMINY A MINERÁLNÍ LÁTKY A JEJICH DOPORUČENÉ DENNÍ DÁVKY  POŽADAVKY NA SLOŽENÍ POTRAVIN PRO REDUKČNÍ DIETY  POŽADAVKY NA SLOŽENÍ DIETNÍCH POTRAVIN PRO ZVLÁŠTNÍ LÉKAŘSKÉ ÚČELY  …….

50 50 LEGISLATIVA ? Které potraviny mohou být deklarovány jako funkční ? Které prokázané zdravotní přínosy mohou být deklarovány na obalech ? Co deklarovat na obalech – které účinné složky jsou přítomny a v jakém obsahu Označování potravin a informace o potravinách Vyhláška 113/2005 Sb., Nařízení 1169/2011/EU Vyhláška 113/2005 Sb.Nařízení 1169/2011/EU Výklad pravidel pro označování potravin a poskytování informací spotřebitelům. Potravinářská komora, Praha 2015

51 51 Legislativa specifikuje u funkčních potravin  Účinnost deklarovaného zdravotního přínosu  Bezpečnost deklarovaného zdravotního přínosu

52 52 Vědecká průkaznost zdravotního přínosu  Epidemiologické studie – souvislost mezi výživou a nemocí  Laboratorní výzkum – vtah příčiny a důsledku, mechanismus působení, pokusy se zvířaty, tkáňové a buněčné kultury  Klinické studie – skupiny pacientů či dobrovolníků (účinná složka x placebo) – „double blind study“

53 53 Doplňky stravy, zdravotní tvrzení  Odborná stanoviska Odborná stanoviska  Formuláře Formuláře  Uvádění doplňků stravy do oběhu Uvádění doplňků stravy do oběhu  Zdravotní tvrzení (Základní informace k používání zdravotních tvrzení na obalech potravin a v reklamě na potraviny) Zdravotní tvrzení  Rostliny v doplňcích stravy (Zdravotní, toxikologické a další informace k některým rostlinám vyskytujících se v doplňcích stravy) Rostliny v doplňcích stravy

54 54 Zdravotní tvrzení - health claims  Seznam zdravotních tvrzení – Nařízení 432/2012/ESNařízení 432/2012/ES  Seznam schválených a zamítnutých zdravotních tvrzení  EU Register of nutrition and health claims made on foods  Generálního ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele (DG SANCO) -  Přehled je průběžně aktualizován a doplňován

55 55

56 56 Doporučené denní dávky vitaminů a minerálních látek (DDD)

57

58 58 Příklady funkčních potravin

59 European Functional Foods

60 60 FAO/WHO Codex Alimentarius Rada Evropy a národní příslušné orgány - vyhláška, která povoluje "uvádět pouze taková tvrzení, která jsou dobře vědecky podložena a ověřena" Etiketa funkčních potravin - uvedena pouze taková tvrzení o příznivých účincích na lidské zdraví, která jsou vědecky podložena a nejsou zavádějící. Musí být prokázáno: účinná látka je tělem absorbována, nebo se dostává do částí těla, kde má účinkovat pokud se taková potravina konzumuje v normálním množství, příznivě ovlivňuje fyziologické funkce, např. snížení tlaku krve nebo snížení hladiny cholesterolu v krvi Funkční potravina: není zázračný prostředek na odstranění a vyléčení zdravotních problémů FP je pozitivní, zdraví podporující součást vyvážené stravy a aktivního životního stylu

61 61 Možná rizika užití rostlinných a potravinových doplňků „nutraceutika“ FDA : Léky jsou látky, které schválila FDA byliny a rostliny neschvalovány ČR: potravinové doplňky neschvalovány SÚKL, léky + RVARIM 6/06 Základní poznatky pro: akutní stavy, předoperačně, změna terapie, nasazení nových léků Studie Alexander JA: The potential hazards of perioperative herb and dietary supplement use. 56th Annual Refresher Course Lectures and Basic Science Reviews. ASA Annual Meeting 2005, Oct 22 – 26, New Orleans (Atlanta), Lect. No. 145: 1 – 7 Volně podle překladu Dr Čadové – OCHRIP FN Motol

62 62 Nutraceutika = čaje, kapsle, atd., které je nutno zohlednit při zjišťování anamnézy pacienta  V průběhu posledních let↑↑ údaje o užití těchto přípravků, ale údaje o toxicitě a negat. Účinky založeny nejčastěji na nekontrolovaných studiích a kazuistikách.  Nejčastěji užívanými bylinami jsou Echinacea, česnek, gingko-jinan a třezalka tečkovaná.  51 % užívání některých vitaminů; přehledy potvrdily užívání v rozmezí %;  Onkologičtí pacienti=jakýkoli druh alternativní léčby až v 70% (oproti 40% u ostatních).

63 63  Od roku 1990 do roku 2002 vzrostlo užívání potravinových doplňků o 650%.  Důvody: Ženy středního věku=nejčastěji: problémy menopauzy, „posílení imunity“, „vitaminy“.  Muži středního věku: získání „energie“, „prevence“.  Obě pohlaví =„doporučení lékařem“, přípravek je „zdravý“ – TV, masmédia.  40% US populace=jeden nebo více vitaminů nebo minerálních doplňků, 14%= nutraceutika v předchozím týdnu;16% léky+ nutraceutika pravidelně (Blendon, Kaufman);  Každý šestý občan USA podává potravinové doplňky i svým dětem!

64 64 „ Top ten“ nejčastěji prodávaných bylin Česnek 2. Echianacea – třapatka nachová 3. Palma – serenoa plazivá 4. Gingko –jinan dvoulaločnatý 5. Soja 6. Brusinky 7. Ženšen 8. Ploštičník hroznovitý 9. Třezalka tečkovaná 10. Ostropestřec mariánský

65 65 „ Top ten“ nejčastěji užívaných ne-rostlinných potravinových doplňků 1. Multivitaminové směsi 2. Vitamin E 3. Vitamin C 4. Vápník 5. Hořčík 6. Zinek 7. Kyselina listová 8. Vitamin B12 9. Vitamin D 10. Vitamin A

66 66 Další nutraceutika 1) Byliny : Ephedra – chvojník čínský, zázvor 2) Další potravinové doplňky: koenzym Q10, glukosamin, omega-3 mastné kyseliny, žraločí chrupavky 3) Ilegálně prodávané léky a potravinové doplňky: GHB (gama hydroxymáselná kyselina), trijodtyreooctová kyselina (redukční dieta), LipoKinetic (redukce váhy), dextrometorfan.

67 67 Nutraceutické přípravky Standardy LP 2005 v USA vyžadují důslednou kontrolu současné medikace poskytované pacientům v nemocnici se smluvní farmaceutickou službou. Medikace nejsou omezeny na bylinné léky, vitaminy a nutraceutika. Standardy pro tyto produkty jsou v každém zařízení. Poznatky + zásady Dokumentace= součást FA, předoperačního záznamu; Pacienti neomezují doplňky pouze na pilulky a kapsle. Další přípravky= čerstvý odvar (z drcených rostlin),celé byliny (louhované jako čaj), tinktury (čerstvé nebo sušené byliny uchovávané v alkoholu), octové extrakty, sirupy, sublimáty, medikamenty, které jsou ve formě tablet, pastilek, past, kapslí, koncentrátů, čípků, krémů, gelů, mastí, olejů nebo obvazů. Studie

68 68 Možné peroperační komplikace Nežádoucí účinky na kardiovaskulární systém  Zvýšené riziko krvácení  Prodloužení účinku anestézie / interference s anestetiky  Abnormální činnost štítné žlázy  Možné zhoršení renálních a jaterních funkcí  Porucha regulace hladiny mědi a glukózy  Riziko snížení účinnosti inhibitorů HIV proteáz  Jiné Souhrn účinků jednotlivých bylin a potravinových doplňků Interakce nutraceutik, léků a anestetik a jejich systémové negativní účinky Studie

69 69 Závěr studie  Informací o nutraceutikách přibývá  Interakce s potravinami !!!!  „Přírodní“ neznamená nutně bezpečný, což je nutné sdělit pacientům bez vyvolání pouhé adverzní reakce nebo psychotraumatu  FDA, SÚKL ani jejich vyjádření nás ani pacienty nechrání.  Důležité akutní vyšetření.  Nutné znát a rozumět nutraceutikům, které pacient užívá.  Nutno se cíleně ptát; o nutraceutikách sami pacienti informace neposkytnou.  Je třeba oddělit produkty a látky, které budou pravděpodobně v akutním stavu málo významné, od těch, které mohou s taktikou farmakoléčby významně interferovat.  Specifická pozornost kardiotoxickým, hepatotoxickým a renálním systémovým účinkům a negativním účinkům, které mohou postihnout hemokoagulaci.

70 Alergie na potraviny

71 71 Úvod (1)  Problematika alergií na potraviny v popředí zájmu  Názor laické veřejnosti: nemoc nebo porucha od ekzémů přes artritidu až po podráždění střev a dokonce po tloustnutí je způsobena alergií na určité jídlo nebo skupinu potravin  Snaha o vyloučení jedné skupiny potravin z běžného příjmu bez řádné porady s odborníkem (třeba dietologem) může u dané osoby vést až k těžkému poškození zdraví (např. vyloučení mléčných výrobků z jídelníčku kvůli domnělé “alergii” může drasticky snížit příjem zužitkovatelného vápníku i s následky pro kostní metabolizmus)

72 72 Úvod (2)  Pouze někteří lidé - nepatrná menšina – reagují na některé běžné potraviny nepříznivě a pokud se jim nevyhnou, mohou u nich vyvolat nepříjemné příznaky a v některých případech i vážné onemocnění  Ve vzácných případech mohou alergické reakce na potraviny i ohrožovat život

73 73 Incidence alergických reakcí na potraviny  Alergie na potraviny jsou relativně vzácné, ale pro postižené mohou mít velmi závažné následky.  Objevují se u 1-2% dětí a méně než 1% dospělých. Termín alergie se často chybně používá jako obecné označení nežádoucích reakcí na potraviny.

74 74 Obecně se intolerance k potravinám (včetně alergií) vyskytuje častěji u dětí než u dospělých. UK tímto způsobem postiženo 5-8% dětí a 1-2% dospělých. Alergie na potraviny, což je forma intolerance, která vyvolává nepříznivou specifickou odpověď imunitního systému, se objevuje asi u 1-2% dětí a u méně než 1% (obvykle 0,2-0,5%) dospělých (Buttriss, 2001). V Evropské Unii je podle odhadu 3 až 7 miliónů lidí, kteří trpí alergiemi na potraviny. Průzkumu v UK, bylo zjištěno, že 20% lidí – tedy jeden z pěti – je přesvědčeno, že trpí intolerancí nebo alergií na nějakou potravinu či skupinu potravin (Young et al. 1994).

75 75 Definice alergie na potraviny  Fráze nepříznivá odpověď organizmu na konzumaci potravy v sobě zahrnuje širokou škálu různých typů odpovědí na příjem potravin, zvláště intoleranci k potravinám, averzi k potravinám a otravu potravinami (viz obr.).

76 76 Averze k potravinám Intolerance k potravinám Otrava potravinami Hygienicko-toxikologická jakost Alergické reakce Enzymové defekty Farmakologické reakce Další nedefinované idiosynkratické odpovědi Bakterie a viry Plísně Chemikálie Toxiny a dráždidla v potravinách Definice používaných termínů (Buttriss, 2001) Nepříznivé reakce na potraviny

77 77 Intolerance k potravinám  Opakující se nepříznivá reakce na konzumaci potravy, včetně alergických reakcí, které ovlivňují imunitní systém (např. alergie na burské oříšky či celiakie), nepříznivé reakce, vznikající díky deficienci určitých enzymů (např. laktózová intolerance nebo vrozená intolerance fruktózy), farmakologické reakce (citlivost na kofein) a další nedefinované reakce.  Vyskytne se nezávisle na tom, zda si nemocná osoba uvědomuje, jakou potravu (přísadu) právě konzumuje (Buttriss, 2001).  NE otrava potravinami způsobená bakteriemi a viry, plísněmi, chemikáliemi, toxiny a dráždidly  NE averze (nechutenství a následné vyloučení daného typu potraviny z jídelníčku).

78 78 Alergie na potraviny Nepřiměřená reakce imunitního systému organizmu na požití potraviny, která většině lidí žádné problémy nepůsobí Alergická reakce: imunitní systém vyhodnotí alergen - nebezpečnou proteinovou složku potravy, na kterou je daná osoba citlivá (např. některé bílkoviny burských oříšků) Různé formy imunitní reakce:  produkce protilátek zvaných imunoglobulin E (IgE)  působení prostřednictvím T-buněk (např. při celiakii)  opožděná hypersenzitivita na kravské mléko Příznaky: ekzém, zarudnutí a otok tkání (např. rtů), potíže s dýcháním. Vážné reakce můžou vyústit v anafylaxi (např. vážná alergie na burské oříšky, kdy dochází k reakci větší části systému, k rychlému poklesu tlaku a vážnému šoku. Alergické reakce různě závažné až fatální !

79 79 Anafylaktický šok – jaké jsou příznaky? Za vážné považujeme ty alergické reakce, při kterých se objeví jeden nebo více následujících symptomů:  Otok kolem rtů a v krku  Obtíže při řeči nebo polykání  Dýchací obtíže  ‘Kopřivka’ (svědivé červené nebo bílé fleky) na těle  Žaludeční křeče, nevolnost, zvracení  Pokles krevního tlaku  Zhroucení a bezvědomí

80 80 Anafylaktický šok – jak můžete pomoci ?  Okamžitě někoho pošlete zavolat záchrannou službu  Upozorněte je, že se jedná o stav nouze a že jste přesvědčeni, že postižený má anafylaktický šok (vážnou alergii na potraviny)  Zeptejte se, zda má někdo z přítomných kurz první pomoci  Mnoho lidí trpících alergií má u sebe tzv. ´adrenalinové pero´, které použijí v případě, že se objeví příznaky, ale přesto je potřeba asistence lékaře, protože symptomy se mohou po minutách objevit znova.

81 81 Příznaky a závažnost alergií a jiné intolerance na potraviny Příznaky intolerance na potraviny se výrazně liší jak co do závažnosti projevů, tak doby, po kterou přetrvávají Alergie na burské oříšky - dlouhodobý problém a anafylaktický šok s vážným ohrožením života může způsobit už nepatrné množství bílkovinného alergenu, např. takové, které se přenese kuchyňským náčiním Intolerance vůči kravskému mléku může být závažná v prvních měsících života, ale jak dítě roste, obvykle odezní. Většina (90%) dětí z ní vyroste kolem 3. roku života. Intolerance na vejce je většinou dočasná a spojená s ranným dětstvím.

82 82 Diagnóza alergie na potraviny  Anafylaktická reakce nebo výrazně pozitivní nález IgE  Testy na alergii (většinou dvojitý slepý pokus s využitím placeba). Dvojitý slepý pokus znamená, že ani pacient, ani ten, který test provádí (např. lékař) neví, zda pacientovi dává podezřelou potravinu nebo placebo. Je nezbytné, aby byla dostupná lékařská péče, zvláště existuje-li podezření, že by mohlo dojít k anafylaktickému šoku.  Potvrzení diagnózy pomocí kožních testů a krevních testů v případě, že očekávají alergickou reakci s tvorbou protilátek.  V praxi je intolerance na potraviny (včetně alergií) diagnostikována především na základě pečlivé anamnézy, klinických zkušeností lékaře a pozitivní odpovědi na terapii.  Terapeutický postup: odstranění podezřelé složky potravy z jídelníčku vede k vymizení příznaků a jejich opětovný výskyt, pokud se tato složka do jídelníčku navrátí

83 83 Nejčastější zdroje vzniku alergických reakcí a intolerance  pyl, zvířecí chlupy nebo prach  složky stravy - jen několik druhů potravin: kravské mléko, slepičí vejce, burské ořechy, lískové ořechy, sojové boby a výrobky, ryby, mořští měkkýši, a cereálie, obsahující lepek, např. pšenice (která způsobuje opožděnou reakci,známou jako celiakie), citrusové ovoce  U dětí jsou příčinou 9 reakcí z 10 mléko, vejce, sója, burské a lískové ořechy a pšeničný lepek. Reakce na tyto potraviny odezní s přibývajícím věkem.  Dospělí - ryby, měkkýši a burské a lískové ořechy Mezi potraviny, které často vyvolávají alergické reakce, patří pšeničné výrobky, kravské mléko, sója, vejce, měkkýši, celer, broskve a tresky.

84 84 Výskyt alergií v různých zemích  rozdílný jídelníček  alergie na rýži a sóju mnohem běžnější ve východní Asii (základní složka potravy) než v Evropě  v zemích s vysokou spotřebou ryb (např. v Dánsku), se častěji vyskytují alergie na ryby a měkkýše

85 85 Podíl výskytu alergie na různé potraviny mezi švédskou dospělou populací s potvrzenou alergií (SCOOP, Hughes and Mills, 2001)

86 86 Identifikace a zpracování hlavních rostlinných alergenů v Evropě (1)  Není snadné začlenění alergenu (jako např. sója a kravské mléko) do hotového výrobku vůbec rozpoznat. Např. sója je přidávána do širokého spektra potravin, jako jsou polévky, omáčky, chleba a pečivo, masné produkty (např. párky)  Nakupování potravin je pak pro lidi s alergií na sóju nesmírně časově náročné, protože musí zkontrolovat složení mnoha výrobků (etiket).  V současnosti lepší značení

87 87 Identifikace a zpracování hlavních rostlinných alergenů v Evropě (2) Případy: anafylaktický šok při nevědomé konzumaci alergenu - skryté složky jídla. Některé z těchto uváděných případů končily smrtí v důsledku anafylaktického šoku vyvolaného ´skrytým´ alergenem Alergie vyvolané burskými ořechy, kešu ořechy, vejci, treskou a krabím masem Stopová množství se do výrobku mohou neplánovaně dostat během přípravy, skladování nebo transportu (tzv. zkřížené kontaminace) V potravinářských závodech přijata opatření–např. odděleny linky, na kterých se vyrábějí potraviny obsahující ořechy (čokoláda)

88 88 Identifikace a zpracování hlavních rostlinných alergenů v Evropě (3)  Podrobně informovat zákazníky o složení výrobku a umožnit jim tak vyhnout se možným alergenům  Označení balených potravin legislativně ošetřeno  Problém zboží, které se prodává volně nebo v některých velkoobchodech  Podrobnější značení na obalech potravin je jedním ze způsobů, jak vyřešit problém přítomnosti potenciálních alergenů v potravinách, je však velmi nákladný  Seznam alergenů, restaurace

89 89

90 90 Celiakie v Evropě  Genetická predispozice  vyvolána lepkem (glutenem) - bílkovina, která se vyskytuje v pšenici, ječmeni a žitě  součást základních potravin  celoživotní onemocnění, léčba-dodržování přísné bezlepkové diety. milión Evropanů  Postihuje tenké střevo, aktivace buňek imunitního systému v tenkém střevu, vznik zánětu a místní poničení střevní výstelky, čímž naruší normální proces trávení a vstřebávání potravy. vážných zdravotní komplikace, pacient hubne, příznaky podvýživy, např. anémie a další symptomy, např. průjem.  Vliv správné funkce střevního traktu na imunitu

91 91 Alergie na potraviny - souhrn  Výskyt intolerance k potravinám a alergie na potraviny je u dětí i dospělých v Evropě nízký, ale pokud už takováto alergie na jídlo existuje, můžou být její následky vážné a v některých případech i smrtelné.  Výzkum zaměřený na lepší pochopení mechanizmu vzniku a průběhu alergií na potraviny, vytvoření nových postupů, které pomohou jedincům trpícím alergiemi zlepšit kvalitu života.


Stáhnout ppt "NUTRACEUTIKA A FUNKČNÍ POTRAVINY Doc. Dr. Ing. Věra Schulzová Doc. Ing. Jan Pánek, CSc."

Podobné prezentace


Reklamy Google