Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pozornost - koncentrace pozornosti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pozornost - koncentrace pozornosti"— Transkript prezentace:

1 Pozornost - koncentrace pozornosti

2 Druhy pozornosti posturální pozornost (nastražení, pohotovost, spojena s emočním prožíváním) bezděčná pozornost (orientační reflex) záměrná pozornost (koncentrace)

3 Definice koncentrace zaměření pozornosti na relevantní klíče v okolí
udržení tohoto zaměření

4 Pozornostní stategie Disociativní pozornostní strategie
Asociativní pozornostní strategie

5 Typy zaměření pozornosti:
2 dimenze 1. šířka, rozsah (úzké, široké) 2. směr (vnější, vnitřní) Kombinace 1. široké, vnější (rychlé zhodnocení situace) 2. široké, vnitřní (analýza a plánování) 3. úzké, vnitřní (emoce, představa) 4. úzké, vnější (míček a odpal...)

6 Principy efektivní koncentrace
1. Koncentrace vyžaduje úsilí a přípravu. 2. Zkušení sportovci dokáží rozdělit pozornost mezi několik činností (obzvlášť pokud jsou některé z nich zautomatizované), vědomě se však lze v jednom okamžiku soustředit pouze na jednu myšlenku.

7 Principy efektivní koncentrace
3. Sportovec se „soustředí,“ pokud se zaměří na akce, které jsou specifické a relevantní (patří k dané situaci) a jsou pod jeho kontrolou. 4. Sportovec „ztrácí koncentraci“ pokud se zaměří na irelevantní nebo nekontrolovatelné podněty.

8 Principy efektivní koncentrace
5. Emoce narušují koncentraci, například úzkost zaplňuje kapacitu pracovní paměti negativními myšlenkami a vede sportovce k nadměrnému sledování vlastního výkonu, přeanalyzování techniky, ztrátě tempa a chybě.

9 Problémy s pozorností pozornost věnovaná minulým událostem
pozornost věnovaná budoucím událostem (co když, toulání se v myšlenkách) pozornost věnovaná příliš mnoha klíčům přeanalyzování techniky zmatkování (choking)

10 Jak „funguje“ zmatkování?
důležité závody, kritický okamžik, hodnocení „tréma“ + fyzické změny (zvýšené svalové napětí, DF, TF) úzké vnitřní zaměření pozornosti (na vlastní počitky, obavy...) narušení výkonu (timing a koordinace, ztuhnutí a únava svalů, rozhodování ve spěchu, neschopnost soustředit se na relevantní klíče)

11 Techniky: rušivé podněty do tréninku klíčová slova nehodnotící myšlení
rutinní postupy…

12 Rutinní postupy NE!!! RITUÁLY
připravené, nacvičené – přesný sled činností zaměřují pozornost! účelné občas změnit zařadit zrakovou kontrolu a klíčová slova, lze imaginaci, relaxaci

13 Cvičení nácvik přesouvání pozornosti nácvik udržení pozornosti
hledání relevantních podnětů imaginace

14 Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "Pozornost - koncentrace pozornosti"

Podobné prezentace


Reklamy Google