Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A."— Transkript prezentace:

1 Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A

2 Jak vzniká stres? Stres je stav organizmu, kdy je jeho struktura ohrožena a hráč musí zapojit všechny schopnosti na svoji ochranu. Stres vzniká, když mysl vzdoruje aktuálnímu reálnu. Je to konflikt mezi přáním, očekáváním a prožívanou skutečností. Konflikt dává vzniknout neklidu, který pociťujeme jako fyzické, psychické a emoční napětí. Sportovci zpravidla vzdorují přirozenému procesu tím, že se snaží. V okamžiku, kdy se hráč začne snažit, už pociťuje napětí. Když hráč pociťuje tlak, začíná se snažit. Říká se tomu „paradox vůle“. Čím více hráč chce, tím méně to jde! Mnoho hráčů zažilo na dvorci situaci, kdy si již nevěděli rady a přestali se snažit. Nicméně prohrát nechtěli a tím nevědomě vytvořili podmínky k tomu, aby se jejich hra mohla zlepšit.

3 Řečnická otázka – stres při zápase Např. Hráč náhle pocítí strach v okamžiku jasného vedení v zápase. Proč struktura jeho osobnosti začne pociťovat nepříjemné pocity? Proč se hráč začne bát? Co je ohroženo v jeho osobnosti? Proč se začne bát vítězství? Proč se začne bát prohry? Co se stalo, že „obyčejný tenisový zápas v nás dokáže evokovat tolik nepříjemných pocitů? Kdo se na nás v dětství zlobil, když se nám něco nepodařilo dovést do „úspěšného konce?“ Proč jsme začali mít pocit, že je toho na nás najednou moc? Myslela, to námi respektovaná osoba s námi dobře nebo myslela více na sebe? Odpovědi na tyto otázky se nalézají v hráčově nevědomí.

4 Obsah osobního nevědomí vše, co vím, na co však momentálně nemyslím vše, čeho jsem si byl jedenkrát vědom, avšak co je nyní zapomenuto vše, co vnímají mé smysly, avšak nezaznamenává mé vědomí všechno, co bezděčně a bez účasti pozornosti, tj. nevědomě cítím, myslím a na co si vzpomínám, co chci a co dělám všechno budoucí co se ve mě připravuje a teprve později dospěje k vědomí k těmto obsahům přistupují též všechny více nebo méně záměrně vytěsněné, nepříjemné představy a dojmy kromě toho v nevědomí nacházíme též vlastnosti, které nejsou individuálně získané, ale byly zděděny, tedy instinkty, jako popudy k činům, které bez vědomé motivace vyplývají z nějakého nucení informace a nevyjádřené emoce uložené v nevědomí se dostávají na povrch ve formě nevysvětlitelné úzkosti.

5 Obranné mechanismy – ztráta soustředění Hráč vybojuje dlouhý set v koncovce, na začátku dalšího z ničeho nic během chvíle prohrává o X balónů schopnost soustředit se“ stojí hodně psychických ale i fyzických sil Organismus si sám vybere okamžik k odpočinku – obvykle po dosažení cíle (vyhraný set) Jelikož to proběhlo nevědomě, hráč obvykle na úvod setu dalšího není schopen zapojit všechny své schopnosti Doznívající emoce (kladné či záporné) tento stav obvykle prodlužují Čím více jsme pod tlakem, tím těžší je se soustředit Vždy klademe na misku vah radost ze hry x tlak na nás vystavený Když převažuje radost ze hry, nemá soustředění velké výkyvy Nikdo nedokáže hrát dlouho pod tlakem

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15


Stáhnout ppt "Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A."

Podobné prezentace


Reklamy Google