Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Psychologie osobnosti a sociální psychologie. Alfréd Adler (1870 – 1937)  Zakladatelem druhé vídeňské psychologické školy  Za základní význam v životě.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Psychologie osobnosti a sociální psychologie. Alfréd Adler (1870 – 1937)  Zakladatelem druhé vídeňské psychologické školy  Za základní význam v životě."— Transkript prezentace:

1 Psychologie osobnosti a sociální psychologie

2 Alfréd Adler (1870 – 1937)  Zakladatelem druhé vídeňské psychologické školy  Za základní význam v životě člověka považoval usilování o moc a o společenské postavení  V jeho teorii se odráží vlastní životní zkušenosti a vlastní hodnoty

3 Individuální psychologie  Hl. předpokladem této teorie je pocit méněcennosti,  Ty pramení z dětství a z přirozené fyziologické slabosti dětského těla Celý vývoj jedince je usilováním o překonání méněcennosti, získání sociální převahy, nadřazenosti nad ostatními usilováním o moc.

4 Dle zaměřenosti rozlišuje:  Antisociální usilování o moc: Jedinec se stává nesnášenlivým, popudlivým, má stále pocit křivdy a tyranizuje tak ostatní lidi  Zdravá podoba usilování o moc: Nadřazenost je totožná s růstem osobnosti, se sebeuskutečňováním, s rozvojem sociálního citu, schopností spolupráce

5  Způsob jakým člověk usiluje o kompenzaci souvisí s tím co kdo od života očekává, jaké si klade cíle a také, v jakém je pořadí mezi sourozenci a jak se o dosažení svých cílů od dětství musel snažit.


Stáhnout ppt "Psychologie osobnosti a sociální psychologie. Alfréd Adler (1870 – 1937)  Zakladatelem druhé vídeňské psychologické školy  Za základní význam v životě."

Podobné prezentace


Reklamy Google