Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Passive voice / Trpný rod B1

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Passive voice / Trpný rod B1"— Transkript prezentace:

1 Passive voice / Trpný rod B1
vysvětlení příklady

2 Jak to vlastně je s trpným rodem v angličtině?
v angličtině velice důležitý (mnohem více než v češtině) používá se tehdy, když činitel děje (ten, kdo píše, dělá, čte, staví atd.) není důležitý Shakespeare napsal Hamleta. častěji může být důležitější výsledek děje Hamleta napsal Shakespeare. Druhou větu jinak než trpným rodem v angličtině nevyjádříme. Na rozdíl od aj čeština skloňuje, tedy může zaměnit postavení podmětu a předmětu. Angličtina nečasuje (neskloňuje), musí si tedy pomoci jinak – trpným rodem.

3 1. téma věty je jiné, než činitel děje – viz rozdíl ve větách
Kdy použít? 1. téma věty je jiné, než činitel děje – viz rozdíl ve větách Jan umyl auto. Auto bylo umyto. (Janem) John washed the car. The car was washed (by John). 2. činitel děje není důležitý a není ho tedy třeba vůbec zmiňovat Amerika byla objevena v roce > America was discovered in (objevitel je celkem nedůležitý, hlavní je, že Ameriku vůbec někdo našel) 3. činitel děje není známý Ukradli mi auto. --> My car has been stolen. V našem městě se staví nový plavecký bazén. --> A new swimming pool is being built in our town. (v těchto případech není vůbec důležité, kdo auto ukradl, nebo kdo staví bazén. Kdybychom tyto věty převedli do činného rodu, v podmětu by stálo THEY, což by nám stejně nic moc neřeklo – je to nicneříkající zástupné zájmeno a stejně nevíme, kdo kradl a kdo staví)

4 4. je-li zřejmé, kdo je činitelem (tady pozor
4. je-li zřejmé, kdo je činitelem (tady pozor! Čeština v takové situaci často používá větu v rodě činném, angličtina nikoli!!!) Dostala jsem recept. --> I was given a perscription. (všichni vědí, že recepty dávají pouze lékaři, není nutné to zmiňovat) Zavřeli ho. --> He was arrested. (samozřejmě do vězení a samozřejmě policie)

5 BE + MINULÉ PŘÍČESTÍ (be + 3. tvar neprav. sloves / -ed)
přítomný prostý Somebody writes articles. Articles are written. přítomný průběhový Somebody is writing articles. Articles are being written. minulý prostý Somebody wrote articles. Articles were written. předpřítomný Somebody has written articles. Articles have been written. budoucí Somebody will write articles. Articles will be written.

6 Otázka a zápor OTÁZKA What was stolen? When was it stolen? How will it be solved? Is anybody hurt? Will it be finished by tomorrow? ZÁPOR My car wasn´t stolen. I think it will be solved soon. Nobody is hurt. / Anybody wasn´t hurt. It won´t be finished by tomorrow.


Stáhnout ppt "Passive voice / Trpný rod B1"

Podobné prezentace


Reklamy Google