Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Neboj se hledat pomoc! (pro malé i velké)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Neboj se hledat pomoc! (pro malé i velké)"— Transkript prezentace:

1 Neboj se hledat pomoc! (pro malé i velké)

2 Fyzické a psychické týrání
Šikana Sexuální zneužívání Fyzické a psychické týrání Drogy

3 Šikana

4 Šikana je jakékoli chování, jehož záměrem je:
ublížit, ohrozit, zastrašovat jiného člověka. Zahrnuje fyzický útok – bití, poškozování věcí druhého člověka, ale i útok slovní – nadávky, ponižování, pomluvy. Šikana může být i nepřímá – šikanující se třeba chová tak, jako by druhý člověk neexistoval.

5 Šikana je velmi nebezpečná
Šikana je velmi nebezpečná. Její následky na duševním a tělesném zdraví mohou být vážné, ba i celoživotní.

6 Vždy se braňte ! Se šikanou se nikdy nesmiřujte !
Jste-li obětí, oznamte to rodičům, dalším příbuzným, učitelům, lidem, ke kterým chováte důvěru. Dále také na Oddělení sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) při Městském úřadu Kaplice, Linecká 391 na Linku bezpečí – 800 155 555 Policii ČR – 158. Jste-li jejími svědky, nenechávejte si to pro sebe.

7 Fyzické či psychické týrání

8 Někdo ti úmyslně ubližuje ? Způsobuje ti bolest ?
Podle toho, jak ti dospělí nebo kamarádi ubližují se rozlišuje: týrání tělesné citové

9 Tělesné týrání : bití opařování kopání pálení kousání škrcení
  hladovění atd. Následkem tělesného týrání mohou být: zlomeniny, pohmožděniny, popáleniny, vnitřní poranění i smrt. 

10 Citové týrání : slovní útoky na sebevědomí dítěte
opakované ponižování nebo odmítání vystavení dítěte vážnému konfliktu či násilí v rodině násilná izolace nepřiměřená kontrola a sledování vědomé vyvolávání strachu u dítěte

11 Nikdo nemá právo s tebou takto zacházet
!!! Nikdo nemá právo s tebou takto zacházet!!! !!! Ty za nic nemůžeš, je to problém toho, kdo ti ubližuje !!!

12 Co můžeš v těchto případech dělat?
Svěř se dospělému, kterému důvěřuješ (učitel, vychovatel v družině, vedoucí kroužku, rodič,...) nebo staršímu kamarádovi, a požádej je o pomoc. Vyhledej pomoc sociálního pracovníka zabývajícího se týranými dětmi, kterého najdeš na Odboru sociálně-právní ochrany dětí při Městském úřadu v Kaplici. Může ti s tímto problémem skutečně pomoci (podle zákona máš právo požádat o tuto pomoc i bez vědomí rodičů).

13 Pohlavní zneužívání

14 Pohlavní zneužívání je:
když tě dospělý nutí dělat věci, které se ti nelíbí, sexuálně tě obtěžuje, mazlí se s tebou, hladí tě na intimních místech, svléká tě, líbá tě a nutí tě dělat věci, které jsou ti nepříjemné.

15 Co dělat, aby jsi se nestal obětí pohlavního zneužívání ?
Nesedej k cizím lidem do auta. Neber nic od nikoho neznámého. Nechoď nikam s člověkem, kterého neznáš - bude ti hodně slibovat, nebo si vymyslí nějakou lest.

16 Kam ti nesmí nikdo sahat :

17 Drogy

18 Droga Závislost (návyk) je nekontrolované nutkání vzít si drogu.
Každá látka, která po té, co jí užiješ, vyvolá změny v těle a může vyvolat vznik závislosti. Závislost (návyk) je nekontrolované nutkání vzít si drogu. Osoba, která je závislá, se lidově nazývá „závislák“. Osoba závislá na drogách je narkoman. Osoba závislá na tabáku a nikotinu obsaženém v cigaretách je kuřák. Osoba závislá na pití alkoholu je alkoholik.

19 Nelegální drogy : Konopné drogy Opiáty Stimulační látky Halucinogeny
Psychotropní léky

20 Legální drogy : a Tabák Alkohol
Toto jsou zároveň nejčastěji užívané drogy jak v České republice, tak v ostatních evropských státech.

21 Užívání jakýchkoli drog přináší vždy nějaká rizika:
Člověk má problémy ve škole, v práci. Opouští původní zájmy a záliby. Krade, aby získal peníze na drogu. Při nedostatku drogy se objevují velké abstinenční bolesti, křeče, zimnice, ... Vážné zdravotní problémy – žloutenka, záněty, AIDS. Vážné psychické problémy – změny nálad a halucinace – narkoman si myslí, že je sledován, že ho chce někdo zabít.

22 Cigarety jsou drogy jako každé jiné !
Vdechováním tabákového kouře se do organismu dostává více než 2000 různých chemických látek schopných dalších reakcí, které mají mnohdy významné účinky na lidský organismus. Kuřáctví je zařazeno jako nemoc a jeho diagnóza je pod číslem F-17 (drogová závislost). Kouření cigaret je největší forma závislosti jedince na droze.

23 Proč jsou cigarety nebezpečné ?
Na přímé důsledky kouření umírá spousta lidí. Při kouření hrozí velké riziko: rakoviny plic, častější nemocnost (obecně), respirační infekce, zhoršení astmatu, častější chronické nachlazení, nižší (ztížená) fyzická aktivita, u žen (resp. dívek) postupně 2-3× vyšší pravděpodobnost neplodnosti. MODERNÍ ČLOVĚK NEKOUŘÍ

24 Alkohol Je sice legální, ale je to droga jako každá jiná.
Alkohol bývá startovací drogou k pervitinu a heroinu. Alkohol způsobuje: poruchy paměti, otravy, úrazy, tlumí vnímání bolesti, tlumí centra pro dýchání a krevní oběh, což může vést až ke smrti, odstraňuje zábrany, což může vést ke vzrušeným emocionálním projevům, agresivitě, která se může projevit až v surových a krutých násilných činech. Chronické užívání = závislost na alkoholu, která je svou závažností srovnatelná se závislostí na opiátech a projevuje se fyzickými abstinenčními příznaky.

25 Drogová závislost na alkoholu se nazývá alkoholismus
Drogová závislost na alkoholu se nazývá alkoholismus. Alkoholismus patří mezi nejzávažnější a nejrozšířenější formy závislosti.

26 Co s tím, když: Působíš problémy ve svém okolí ?
Chová se tvé okolí nepřátelsky? Snaží se tě omezovat? Nevíš, jak řešit konflikty? Jsi sám, nudíš se? Cítíš se příjemně pouze po požití drog?

27 Ještě není pozdě!!! Poradenství a prevenci provádí:
Oddělení sociálně-právní ochrany dětí a protidrogový koordinátor při Městském úřadu Kaplice, Linecká 391 Tel: 380 303  , 380 303 191 Linka bezpečí – 800 155 555 Policie ČR – 158

28 Při tvoření této prezentace bylo čerpáno z následujících zdrojů:


Stáhnout ppt "Neboj se hledat pomoc! (pro malé i velké)"

Podobné prezentace


Reklamy Google