Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Klára Šťastná 2.Ročník MK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Klára Šťastná 2.Ročník MK"— Transkript prezentace:

1 Klára Šťastná 2.Ročník MK 15.3.2012
AGRESIVITA Klára Šťastná 2.Ročník MK

2 Agresivita Význam dle slovníku: útočnost, tendence napadat jiné, dominovat jim je psychologicko-sociologické pojetí chování, které vědomě a se záměrem ubližuje, násilně omezuje svobodu a poškozuje jiné osoby nebo věci. je vlastnost, kterou má v určité míře každý člověk. Projevuje se útočným či nepřátelským jednáním vůči druhému člověku, skupině lidí nebo i proti sobě samému.

3 Projevy agresivity urážky, nadávky vulgární gesta pomluvy výsměch
vandalismus šikana psychické týrání fyzické útoky

4 Míra agresivity se může měnit, záleží na mnoha faktorech
vliv drog či alkoholu následek úrazu - otřes mozku nemoci: schizofrenie, bipolární porucha, Alzheimerova choroba. hlučné prostředí horko (dlouhé letní večery v centrech měst, na silnicích…) tělesná (fyzická) nepohodlnost dav (městská hromadná doprava, fotbaloví fanoušci) více různých faktorů dohromady skupiny a mocenské struktury vzrušení (vztek, afekt, bezmocnost a jiné emoce) narušení osobní a intimní zóny jedince anonymita, hlad, žízeň

5 Teorie Petrusek Miroslav Agrese je důsledek bezmoci.
Důležitý je hodnotový řád, který si člověk osvojuje Připouští další formy agrese: reaktivní, frustrační, agrese ze závisti, ze žárlivosti, z pomsty…. Freud Zikmund Lidé čerpají ze dvou energií – životadárné a destruktivní(thanatos) Důvodem agresivity je destruktivní pud – je zaměřen na ničení okolí, ale může se obrátit i sám proti sobě.

6 Lorenz Konrad Dlouhodobé studium ptáků a ryb. Agresivita je důsledkem vrozených, genetických faktorů, které vyvolávají automatické nepřátelské reakce namířené proti druhým. Záleží na množství energie. Buss, Loewl Hlad po násilí. Opakované uvolnění agresivity může naopak stupňovat agresivitu.

7 Zdroje Pojem agresivita. Agresivita - ABZ.cz: slovník cizích slov [online]. © 2006 [cit ]. Dostupné z: Agresivita. Agresivita - Zdravě.cz [online]. © 2012 [cit ]. Dostupné z: Agrese a šikana. Pražské centrum primární prevence [online]. © 2012 [cit ]. Dostupné z: Charakteristika násilí agrese agresivity. Sweet-tessyna.blog.cz [online]. © 2012 [cit ]. Dostupné z: Agrese. Referáty-seminárky.cz [online]. © 2008 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Klára Šťastná 2.Ročník MK"

Podobné prezentace


Reklamy Google