Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ."— Transkript prezentace:

1 DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ

2 Druhy drog Legální drogy Nelegální drogy

3 Tabák Alkohol Léky Těkavé látky
Legální drogy Tabák Alkohol Léky Těkavé látky

4 Tabák- legální droga Jedinou návykovou látkou ze 4-5 tisíc složek tabákového kouře či v tabáku jako takovém je toxický rostlinný alkaloid nikotin. Jedná se o bezbarvou tekutinu bez zápachu.

5 Alkohol – legální droga
Alkohol vzniká chemickým procesem kvašení ze sacharidů – buďto z jednoduchých cukrů, obsažených v ovoci (nejčastěji plody vinné révy) nebo z polysacharidů z obilných zrn nebo brambor. Vyšší koncentrace se dosahuje destilací.

6 Léky – legální droga Lékové závislosti jsou obecně podceňovány a pokládány za méně problematické ve srovnání se závislostmi na jiných drogách. Jsou však velmi úporné a obtížně léčitelné. Dalším problémem je, že dlouho probíhají skrytě (jde prakticky o jedinou závislost, která nemá své společenství, skupinové rituály atd.) a často za podpory rodiny a zdravotnického systému.

7 Těkavé látky – legální droga
Mezi těkavé látky, zneužívané jako omamné a psychotropní látky (inhalační drogy), patří některá rozpustila, ředidla a lepidla, ale i plynné látky - například éter a rajský plyn.

8 Konopné drogy Halucinogeny Stimulancia Taneční drogy Opiáty
Nelegální drogy Konopné drogy Halucinogeny Stimulancia Taneční drogy Opiáty

9 Konopné drogy – nelegální drogy
Na černém trhu se vyskytují a jsou zneužívány především dvě základní formy drogy. První je marihuana (tráva, zelí apod.), druhou hašiš (haš, čokoláda apod.).

10 Halucinogeny – nelegální drogy
Do skupiny halucinogenních drog patří několik stovek různých látek. Obecně je lze rozdělit do tří základních skupin

11 Stimulancia – nelegální drogy
Psychostimulancia jsou látky různé chemické struktury, jejichž hlavním účinkem je stimulace CNS; zvyšují psychomotorické tempo a bdělost. Hlavním účinkem stimulancií je „zlepšení“ nálady, potlačení únavy a pocitu hladu, celkové zrychlení psychických procesů, zjitřená představivost, zvýšená schopnost vcítit se do pocitu druhých a uvolnění zábran.

12 Taneční drogy – nelegální drogy
Uživatel extáze většinou intenzivně tančí, někdy až do naprostého vyčerpání - buď nepociťuje vyčerpání vůbec, nebo je varovný pocit vyčerpání přehlušen příjemnými prožitky. To může mít za následek tělesné poškození. Kombinování extáze s jinými drogami či léky zvyšuje pravděpodobnost výskytu závažných zdravotních komplikací a nežádoucích účinků. MDMA je často uživateli kombinována s jinými látkami pro dosažení silnějšího nebo kvalitativně jiného efektu.

13 Opiáty – nelegální drogy
Opiáty jsou obecně – a právem – spolu s ředidly vnímány jako nejnebezpečnější skupina drog vůbec. Přičinilo se o to několik skutečností: - opiáty mají z obecně dostupných látek nejvyšší „závislostní potenciál“ - opiáty jsou – co se ceny denní dávky průměrného uživatele týče – vůbec nejdražší drogy (např. u heroinu v ČR cca 1500 Kč denně); svého uživatele tedy nejrychleji „vysají“ a vzápětí logicky nasměrují ke zločinu – od drobných krádeží až po dealing drog

14 Děkuji za pozornost!!! The End

15 VYROBENO VE SPOLUPRÁCI S: PLAYSTATION.UNAS.CZ DROGY-INFO.CZ MZCR.CZ


Stáhnout ppt "DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google