Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přezkoumání hospodaření za rok 2018

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přezkoumání hospodaření za rok 2018"— Transkript prezentace:

1 Přezkoumání hospodaření za rok 2018
Přezkoumání hospodaření územních samosprávných celků a dobrovolných svazku obcí podle zákona č. 420/2004 Sb., v platném znění

2 Přezkoumání hospodaření za rok 2018
OBSAH Příprava přezkoumání hospodaření za rok 2018 Výkon přezkoumání hospodaření za rok 2018

3 Příprava přezkoumání hospodaření za rok 2018
Dle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů, má územní celek na výběr, zda v termínu do požádá o přezkoumání hospodaření krajský úřad, nebo zda je zadá auditorovi nebo auditorské společnosti a v uvedeném termínu tuto skutečnost krajskému úřadu oznámí, v případě přezkoumání hospodaření krajským úřadem je toto přezkoumání provedeno na náklady kraje, náklady na přezkoumání hospodaření územního celku auditorem uhradí územní celek ze svého rozpočtu; dle § 103 odst. 4 písm. a) za včasné objednání přezkoumání hospodaření obce za uplynulý kalendářní rok odpovídá starosta obce. Pokud územní celek nezajistí přezkoumání svého hospodaření za uplynulý rok, dopustí se tím přestupku podle § 22 odst. 1 písm. i) zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, za který lze uložit pokutu do výše Kč.

4 Příprava přezkoumání hospodaření za rok 2018
Před zahájením přezkoumání …… Vypracování časového plánu přezkoumání hospodaření vykonaných kontrolními pracovníky krajského úřadu u 412 územních celků (tj obcí a 50 DSO), které o přezkoumání hospodaření požádaly krajský úřad: - termín: do - předává se Ministerstvu financí včetně následných změn - zveřejněn na webových stránkách Olomouckého kraje Plán je sestavován tak, aby byl dodržen proces přezkoumání hospodaření stanovený zákonem a přezkoumávané subjekty mohly do následujícího roku projednat v příslušných orgánech územního celku zprávu o výsledku přezkoumání hospodaření jako součást závěrečného účtu za předchozí rok.

5 Příprava přezkoumání hospodaření za rok 2018
Před zahájením přezkoumání …… Aktualizace dokumentů týkajících se přezkoumání hospodaření zveřejněných na webových stránkách Olomouckého kraje – Kontrola - Informace pro územní samosprávné celky ( - přehled dokumentů potřebných pro přezkoumání, - program přezkoumání hospodaření, - kontakty na kontrolní pracovníky přezkoumání hospodaření).

6 Přezkoumání hospodaření za rok 2018
Výkon přezkoumání hospodaření za rok 2018

7 Výkon přezkoumání hospodaření za rok 2018
Zahájení přezkoumání ….. Písemným oznámením doručeným nejpozději 5 dnů přede dnem realizace výkonu přezkoumání hospodaření, obsahujícím jména kontrolorů pověřených provedením přezkoumání hospodaření (§ 5 odst. 3 zákona č. 420/2004 Sb.) - obce - do datové schránky - svazky obcí – do datové schránky svazku obcí nebo sídla svazku Při zahájení přezkoumání na místě .. kontrolní pracovníci předloží pověření k výkonu přezkoumání hospodaření, předložení dokumentů potřebných pro přezkoumání hospodaření (dle přehledu dokumentů zveřejněných na webových stránkách Olomouckého kraje), výběr kontrolního vzorku tak, aby kontrolor získal za kratší dobu více informací o nastaveném systému hospodaření.

8 Výkon přezkoumání hospodaření za rok 2018
Předmětem přezkoumání hospodaření jsou údaje o ročním hospodaření územního celku, tvořící součást závěrečného účtu, uvedené v § 2 odst. 1 a 2 zákona č. 420/2004 Sb., o přezkoumávání hospodaření ÚSC a DSO. Předmět přezkoumání se ověřuje z hlediska dodržování povinností stanovených zvláštními právními předpisy, zejména předpisy o finančním hospodaření územních celků, o hospodaření s majetkem územních celků, o účetnictví a o odměňování souladu hospodaření s finančními prostředky ve srovnání s rozpočtem, dodržení účelu poskytnuté dotace nebo návratné finanční výpomoci a podmínek jejich použití, věcné a formální správnosti dokladů o přezkoumávaných operacích.

9 Výkon přezkoumání hospodaření za rok 2018
Kontrolor ověřuje vybraný kontrolní vzorek – uskutečněné operace – celý cyklus výdaje/příjmu rozhodnutí o potřebnosti (pořízení majetku, díla nebo služby), výběr dodavatele, uzavření smlouvy a její schválení v příslušném orgánu obce, související účetní a rozpočtové operace (finanční krytí – cizí zdroje), evidence majetku, předání do užívání (hmotná odpovědnost), případné vyřazení obměňovaného majetku samostatně předměty přezkoumání hospodaření neobsažené v kontrolním vzorku (např. tvorba a použití peněžních fondů, náklady a výnosy podnikatelské činnosti,..)

10 Výkon přezkoumání hospodaření za rok 2018
Kontrolor ověřuje poměr dluhu územního celku k průměru jeho příjmů za poslední 4 rozpočtové roky podle právního předpisu upravujícího rozpočtovou odpovědnost (zákon č. 23/2017 Sb., o pravidlech rozpočtové odpovědnosti) příjmy ÚSC se rozumí „příjmy celkem po konsolidaci“ (za roky 2015 – 2018), dluh je vymezen jako dluh nesplacený ke konci roku, tj , (stav účtu 281, 282, 283, 289, 322, 326, 362, 451, 452, a 457) Zákon o pravidlech rozpočtové odpovědnosti stanovuje pro ÚSC číselné fiskální pravidlo (§ 17). Fiskální pravidlo stanoví: ÚSC hospodaří tak, aby výše jeho dluhu nepřesáhla 60 % průměru jeho příjmů za poslední 4 rozpočtové roky, a pokud je tato hranice překročena, ÚSC má povinnost postupně splácet předchozí dluhy alespoň o 5 % z rozdílu mezi výší dluhu a 60 % jeho průměrných příjmů za poslední 4 rozpočtové roky,

11 Výkon přezkoumání hospodaření za rok 2018
Fiskální pravidlo tudíž nebrání obcím vzít si na financování svých projektů úvěr i v případě, kdy obec překračuje 60 % limit, pokud je v letech následujících splácen alespoň o 5 % z rozdílu mezi dosaženou úrovní dluhu a 60 % průměrného příjmu za poslední 4 rozpočtové roky. Plnění pravidla se posuzuje vůči dluhu předchozího roku; pokud si tedy obec vezme úvěr např. v roce 2017 a zároveň je její dluh nad hodnotou 60 %, musí tento dluh snížit alespoň o 5 % z rozdílu mezi výší dluhu k a 60 % průměrného příjmu za roky 2014 – 2017, do K případnému zadržování části daňových příjmů by bylo přistoupeno teprve v průběhu roku K pozastavení převodu podílu na výnosu daní může dojít pouze za současného splnění obou podmínek: ÚSC svůj dluh nesníží minimálně o stanovenou částku a současně jeho dluh nedále převyšuje 60 % průměru jeho příjmů. Pozastavené daňové příjmy jsou použity na úhradu předchozích dluhů ÚSC (§ 6c zákona č. 243/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů).

12 Výkon přezkoumání hospodaření za rok 2018
Kontrolor formuluje zjištění podle kontrolního vzorku - s dopadem na hospodaření územního celku - riziko, - bez dopadu na hospodaření územního celku; upozornění, doporučení - např. na dodržování účetních postupů v případě kontrolního zjištění bez vlivu na stav vykázaného majetku nebo na výsledek hospodaření; v případě kontrolního zjištění v nevýznamné výši, nedostatek odstraněn v průběhu kontroly – projednáno s odpovědnou osobou, - informace o změnách legislativy (např. novela vyhl. č. 270/2010 Sb., o inventarizaci majetku a závazků – zjednodušená inventura, zjednodušené inventurní soupisy) vyjádření k nastavení vnitřního kontrolního systému – v případě zjištěných chyb a nedostatků – ojedinělá pochybení, systémovost (identifikace příčiny kontrolních zjištění)

13 Výkon přezkoumání hospodaření za rok 2018
Kontrolor zpracovává zprávu o výsledku přezkoumání hospodaření na základě zápisů z dílčích přezkoumání hospodaření - do konce roku 2018 dílčí přezkoumání za předchozí část roku 2018, - v 1. pol se vykonají přezkoumání za zbývající část roku 2018; závěr zprávy obsahuje vyjádření, zda při přezkoumání hospodaření byly zjištěny chyby a nedostatky, byly zjištěny chyby a nedostatky, které nemají závažnost nedostatků uvedeným pod písmenem c), byly zjištěny nedostatky spočívající např. v porušení rozpočtové kázně nebo ve spáchání přestupku, nesprávnosti a neprůkaznosti vedení účetnictví, porušení povinností nebo překročení působnosti územního celku nebo neodstranění nedostatků zjištěných při přezkoumání hospodaření, tzv. „závažné nedostatky“ kontrolor pověřený řízením přezkoumání seznámí územní celek s obsahem jednotlivých zápisů z dílčích přezkoumání, návrhem zprávy o výsledku přezkoumání a předá jejich stejnopis (záznam o projednání)

14 Výkon přezkoumání hospodaření za rok 2018
Vize kontroly – přezkoumání hospodaření Vize kontroly shrnuje dlouhodobý cíl Ministerstva financí nesoustředit kontrolu jen na nalézání chyb a nedostatků. Smyslem kontroly je poskytovat informace pro kvalifikované vyhodnocení účelnosti, hospodárnosti a efektivity vynaložených prostředků. Při nalezení chyb kontrolor usiluje o nalezení příčiny pochybení a vyhodnocuje, zda se jedná o jednorázové pochybení nebo o chybu v nastavení vnitřního kontrolního systému.

15 Výkon přezkoumání hospodaření za rok 2018
Upozornění: Dokumenty týkající se přezkoumání hospodaření územních celků jsou zveřejněny na webových stránkách Olomouckého kraje, v sekci Menu - Kontrola - Informace pro územní samosprávné celky: ( - přehled dokumentů potřebných pro přezkoumání, - program přezkoumání hospodaření, - kontakty na kontrolní pracovníky přezkoumání hospodaření).

16 Děkuji za pozornost Zpracovala: Mgr. Kamila Kubíčková Dne


Stáhnout ppt "Přezkoumání hospodaření za rok 2018"

Podobné prezentace


Reklamy Google