Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní závazky: jejich podstata, vznik a zajištění – vybraná témata.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní závazky: jejich podstata, vznik a zajištění – vybraná témata."— Transkript prezentace:

1 Obchodní závazky: jejich podstata, vznik a zajištění – vybraná témata.
Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.

2 Obchodní závazkové vztahy
Úvodní část

3 Účinná právní úprava Vztahy mezi podnikateli nejsou zvláštní kategorií, která by byla formálně upravena mimo plošnou regulaci jednotného závazkového práva v OZ (dříve byly upraveny v obchodním zákoníku, který již není účinný – ObchZ). Po rekodifikaci – základní právní úprava – občanský zákoník (OZ) Přestaly obchodní závazkové vztahy po rekodifikaci existovat, když došlo ke zrušení obchodního zákoníku? …nikoliv! Jen kvůli změnám v pramenech práva nelze říct, že se změnila podstata významné skupiny právních vztahů – obchodních závazkových vztahů (vztahů mezi podnikateli)

4 Přechodná ustanovení OZ
V určité podobě bude ObchZ přežívat ještě dále – ve většině případů se právní vztahy vzniklé za účinnosti jiných právních předpisů než je OZ budu řídit těmito „starými“ právními předpisy (např. i ObchZ). Je nutné znát a souběžně pracovat s oběma právními předpisy!

5 Obchodní závazkové vztahy = obchody
Jednostranné obchody – jen jedna strana je podnikatel; řeší spíše spotřebitelské, resp. občanské právo Dvoustranné obchody – vztah mezi dvěma a více profesionálními subjekty Obchody souvisejí se závodem a s podnikáním – např. firma, prokura, obchodní tajemství, obchodní zastoupení, přepravní a skladovací smlouvy, podnikatelský nájem… Buď je účast podnikatele v závazku povinná, anebo se fakticky využívají více v souvislosti s podnikáním než v jiných oblastech. Obchody jsou systémem výjimek od obecného závazkového práva občanského.

6 Charakter právní úpravy
Dispozitivní nebo kogentní? V případě pochybností je třeba dát přednost dispozitivnosti. Retrospektivní právní jistota – až soud zpětně adresáty poučí, že se vlastně od ustanovení nesměli smluvně odchýlit. Pojmenované x nepojmenované smlouvy Typ smlouvy = pojmenované modely smluvních vztahů, které se řídí určitými individualizovanými pravidly (smlouva kupní aj.)

7 Zásady obchodních závazkových vztahů
Zásada smluvní svobody Zásada dispozitivnosti právní úpravy Zásada bezformálních právních jednání Zásada profesionality Zásada poctivosti v obchodních jednání (variace ochrany dobrých mravů) Zásada závaznosti smluv atd.

8 Druhy smluv – obecnější skupiny smluv
Různá kritéria: Dvoustranné x vícestranné Písemné x bezformální Přípravné x realizační Úplatné x bezúplatné Hlavní x vedlejší Pojmenované x nepojmenované Abstraktní x kauzální (…)

9 Co je to „závazek“? Vztah mezi věřitelem a dlužníkem, na jehož základě vzniká právo na plnění typu něco dát (dare), něco konat (facere), něčeho se zdržet (omittere) či něco strpět (pati). Závaznost – zásadně nelze měnit bez ujednání věřitele s dlužníkem Platnost či účinnost smluv nelze zpochybnit jen proto, že smluvní plnění a protiplnění byly nevyvážené.

10 Vznik obchodních závazků

11 Vznik závazků Na základě smlouvy Ze zákona Z rozhodnutí orgánu
Z protiprávního činu – tzv. odpovědnostní závazky

12 Ze smlouvy = kontraktační proces
Smlouva je právní skutečností, která nejčastěji vede ke vzniku závazku Kontraktační proces má několik fází: Oferta – návrh, nabídka – určitost, vážnost a zřejmý úmysl navrhovatele být vázán, účinky působí od dojití druhé straně. Zrušit ji lze, pokud dojde zrušení adresátovi nejméně současně než návrh původní Akceptace – přijetí – včas učiněné prohlášení osoby, již byl návrh určen nebo jiné její jednání, z něhož je možno dovodit její souhlas s návrhem. Strany si mohou své role i několikrát vyměnit. Zákon stanoví lhůty pro přijetí návrhu, řeší výhrady a dodatky k návrhu (viz učebnice)

13 Forma smluvního projevu
Smluvní projev je právní jednání – zásadně může být učiněný v libovolné formě; výjimka - některé smluvní typy musí být dle zákona uzavřeny písemně pod sankcí neplatnosti. Pozor na formu dodatků ke smlouvám apod. – pokud je písemná forma stanovena zákonem, musí mít písemnou formu i změny smlouvy! Nedostatek formy může být zhojen i dodatečně. Písemná forma je zachována i při užití elektronických a jiných technických prostředků, pokud však zachycují obsah právního jednání a současně i jednající osoby. Platné písemné jednání musí být podepsáno jednající osobou. Právní jednání je možno učinit výslovně (ústně, písemně) anebo konkludentně!

14 Další významné pojmy (viz učebnice)
Obchodní podmínky Adhezní způsob kontraktace Smlouva o smlouvě budoucí Veřejná nabídka a veřejná soutěž o nejvhodnější nabídku

15 Zajištění závazků

16 Podstata Zlepšují postavení věřitele – odrazují dlužníka od případného porušení povinnosti (prevence) a dále umožňují věřiteli uspokojit se z náhradního plnění (zajišťovací instituty) nebo utvrdit svoji pohledávku (utvrzovací instituty). Zajištění – zvýšení jistoty věřitele, možnost jeho uspokojení z „náhradních“ zdrojů Utvrzení – navýšení původního závazku dlužníka nebo změna jeho kvality (např. přenos důkazního břemene) Princip akcesority (trvání je spjato s existencí nebo platností zajištěného závazku) a subsidiarity (přicházejí na řadu až podpůrně, až když nedošlo ke splnění věřitele z hlavního závazku).

17 Zajištění pohledávky (závazku)
Jistota Ručení Finanční záruka Zajišťovací převod práva Zástavní právo Dohoda o srážkách ze mzdy nebo jiných příjmů

18 Utvrzení pohledávky (závazku)
Smluvní pokuta Uznání dluhu Závdavek

19 Děkuji Vám za pozornost!
Dotazy…?


Stáhnout ppt "Obchodní závazky: jejich podstata, vznik a zajištění – vybraná témata."

Podobné prezentace


Reklamy Google