Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Soustava veřejných rozpočtů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Soustava veřejných rozpočtů"— Transkript prezentace:

1 Soustava veřejných rozpočtů
10 Ing. Yvona Legierská

2 1. Soustava veřejných rozpočtů a její právní úprava a ekonomický význam
2. Rozpočtový proces 3. Územní rozpočty 4. Hospodaření neziskových organizací 5. Fondovní hospodaření 6. Rozpočty vybraných odvětví veřejného sektoru: zdravotnictví, školství 7. Rozpočty vybraných odvětví veřejného sektoru: sociální zabezpečení, životní prostředí 8. Rozpočty vybraných odvětví veřejného sektoru: obrana, bezpečnost, justice; rozpočet ČNB 9. Rozpočtový deficit, vývoj veřejného dluhu v ČR 10. Kontrola a audit v oblasti rozpočtového hospodaření 11. Společné financování z veřejných zdrojů a soukromých zdrojů 12. Management v oblasti veřejných rozpočtů

3 10. Kontrola a audit v oblasti rozpočtového hospodaření
Obsah Základní pojmy Historie kontroly Zákon o finanční kontrole Vnitřní kontrolní systém Externí audit

4 1. Základní pojmy Kontrola –> z angl. control (ověřovat, kontrolovat, regulovat) –> z lat. contrarotulus (pult, registr – středověk. praxe kontrola účetnictví pomocí zdvojeného rejstříku) Cíl kontroly – sledovat určitou činnost, popisovat ji, hodnotit a analyzovat Kontrola je součástí právního řádu každého státu a vyskytuje se v různých oblastech. Kontrola – parlamentní, soudní, státní, ÚSC, správní, účetní, rozpočtová, finanční,veřejností, ombudsmanem, externí, interní aj.

5 1. Základní pojmy Finanční kontrola (FK)
subsystém kontroly, jehož úkolem je provádět kontrolu finančního řízení a nakládání s fin. prostředky, ve všech oblastech finanční činnosti, při nakládání se soukromými i veřejnými prostředky.

6 1. Základní pojmy Z hlediska FP je zkoumána funkce FK, která má veřejnomocenský chrarakter. Finanční kontrola týká se kontroly hospodaření s finančními prostředky a majetkem při zajišťování úkolů ve veřejné správě, postupy vykonávané podle zvláštních právních předpisů zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, zákon č. 219/2000 Sb., o majetku ČR a jejím vystupování v právních vztazích, zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze zákon č. 128/2000 Sb., o obcích zákon č. 129/2000 Sb., o krajích aj.

7 1. Základní pojmy Zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě (úč ) věcně identická materie jako u předchozích zákonů, nový pojem finanční kontrola ve veřejné správě, umožňuje kontrolu hospodaření s rozpočtovými prostředky a s prostředky poskytovanými ze zahraničí, jež jsou vynakládány za účasti státního rozpočtu.

8 2. Historie kontroly Historie kontroly prováděné státními orgány v českých zemích: Nejvyšší účetní kontrolní úřad, Ministerstvo státní kontroly, 1960 – 1967 – Ústřední komise státní kontroly a statistiky, Výbor lidové kontroly ČSSR (republikový a federální), Po roce zákon č. 405/1991 Sb., o kontrole v ČSFR, zákon č. 418/1991 Sb., o štátnej kontrole a zákon č. 552/1991 Sb., o státní kontrole (zaměření státní kontroly - hospodaření s finančními prostředky ČR a plnění povinností vyplývajících z obecně závazných právních předpisů nebo uložených na základě těchto předpisů). Nová zákonná úprava již neupravovala kontroly vykonávané v rámci vztahu nadřízenosti a podřízenosti. Scházelo i zřízení vnitřních kontrolních útvarů v ústředních a jiných správních úřadech a vymezení jejich funkce při zajišťování finanční kontroly, výměna kontrolních informací a sjednocení kontrolní dokumentace v návaznosti na čl. 84 Evropské dohody zakládající přidružení mezi Českou republikou a ES.

9 2. Historie kontroly Zrušením Ministerstva státní kontroly zákonem č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, a vypuštěním všeobecného dozoru z působnosti nově zřízených státních zastupitelství zákonem č. 283/1993 Sb., o státním zastupitelství, ztratil stát řadu nástrojů k ovlivňování kontrolních mechanismů ve veřejné správě. NKÚ vykonává především kontrolu: hospodaření se státním majetkem, kontrolu plnění státního rozpočtu a kontrolu hospodaření s prostředky poskytnutými ze zahraničí a s prostředky za něž stát převzal záruky. NKÚ jako nezávislý orgán nemůže ukládat povinnosti k zajištění nápravy zjištěných nedostatků.

10 2. Historie kontroly Vláda České republiky řešila tuto nepříznivou situaci v letech přijetím usnesení k posílení kontrolních systémů zejména u ústředních správních úřadů. Součástí těchto opatření byl mj. i návrh zákona o kontrole ve veřejné správě, který byl předložen vládou Poslanecké sněmovně dne návrh zákona byl zamítnut. Z důvodu reformy veřejné správy bylo potřeba upravit právní rámec pro zapojení kontrolních mechanismů orgánů veřejné samosprávy do kontrolního systému veřejné správy, který by byl srovnatelný s kontrolními systémy států ES. V rozhodné době chyběla jednotná koncepce útvarů kontroly ve správních úřadech, jednotné metodické řízení na úseku finanční kontroly na všech jejich stupních.

11 2. Historie kontroly MF, NKÚ a další resorty proto zahájily v roce 2000 práce na vypracování nového zákona, který zohlední teoretická východiska správního práva o úloze státu při zajišťování úkolů veřejné správy. Předmětem právní úpravy se staly otázky transformace systému finanční kontroly ve veřejné správě ve vztahu k implementaci evropských standardů, základních cílů a obecných zásad vnitřního řízení a kontroly v orgánech veřejné správy a postavení kontrolních orgánů mezinárodních organizací při kontrole hospodaření s prostředky poskytovanými v rámci zahraniční pomoci. Legislativní rada vlády v této souvislosti doporučila mj.: - přepracovat předložený návrh zákona o kontrole ve veřejné správě na zákon o finanční kontrole ve veřejné správě, - doplnit v připravovaném návrhu kompetenčního zákona působnost ústředních správních úřadů ke zřizování vnitřního systému řízení a kontroly a odpovědnosti za něj a řešit obdobně kompetence územní samosprávy v zákonech o krajském a obecním zřízení.

12 2. Historie kontroly V oblasti finanční kontroly byl dovršen proces přijetí zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů, který nabyl účinnosti dne : vymezil uspořádání a rozsah finanční kontroly vykonávané mezi orgány veřejné správy, mezi orgány veřejné správy a žadateli nebo příjemci veřejné finanční podpory a uvnitř orgánů veřejné správy, stanoví předmět, hlavní cíle a zásady finanční kontroly. soustřeďuje se na zdůraznění účelu, ten spočívá ve vymezení právního rámce pro založení systému finanční kontroly ve veřejné správě.

13 3. Zákon o FK FK je def. jako součást systému řízení zabezpečujícího hospodaření s veřejnými prostředky a tvoří ji tyto subsystémy: veřejnosprávní kontrola (předběžná, průběžná, následná), FK vykonávaná podle mez. smluv, vnitřní kontrolní systém v orgánech veřejné správy (interní audit)

14 3. Zákon o FK kontrolu hospodaření s prostředky státního rozpočtu provádí MF, FS ČR, správci kapitol, KÚ, Cíl: prověřování dodržování právních předpisů, zajištění ochrany veř. prostředků, zajištění informovanosti ved. představitelů o kontrolních zjištěních.

15 3. Zákon o FK Předmět kontroly:
pohyby veřejných prostředků realizovaných orgány veřejné správy a poskytované fin. podpory soukromým osobám MF zastřešuje nejvyšší úroveň finančního řízení a kontroly ve veřejné správě, s celkovou zodpovědností za VF

16 3. Zákon o FK Druhy kontrol: FK prováděná útvary MF u správců kapitol,
kontroly dotací prováděné FÚ, kontroly FÚ podle daňového řádu, přezkoumávání hospodaření ÚSC a DSO, systém auditů v rámci sdílené správy prostředků poskytovaných z fondů EU.

17 4. Vnitřní kontrolní systém
řídící kontrola, vnitřní (interní) audit. Za nastavení VKS je zodpovědný každý vedoucí zaměstnanec, který je povinen: nastavit systém řídící kontroly, stanovit zodpovědnost ze provádění jednotlivých fází kontroly, definovat oběh dokladů, nastavit nezávislost a funkčnost vnitřního auditu, schválit plán činnosti vnitřního auditu, schvalovat zprávy z kontrola a přijímat opatření k odstranění nedostatků, zajistit informovanost zaměstnanců o vnitřním kontrolním systému, předkládat MF roční zprávy o realizovaných finančních kontrolách.

18 4. Vnitřní kontrolní systém
Řídící kontrola: FK zajišťovaná ved. zaměstnanci, musí zajistit oddělení odpovědnosti a pravomocí musí definovat roli příkazce operace, správce rozpočtu, hlavního účetního.

19 4. Vnitřní kontrolní systém
Interní audit: Nezávislé a objektivní posouzení funkčnosti a přiměřenosti systémů řízení, identifikací slabých stránek a rizik a formulaci doporučení ke zkvalitnění systémů, Interní audit se nesmí podílet na rozhodování, Centrální harmonizací systému finančního řízení a kontroly a IA je pověřeno MF.

20 5. Externí audit Realizuje NKÚ. Rekonstrukce státu – podpora zavedení kontrolní pravomoci NKÚ ve vztahu k samosprávě, tedy i rozšíření pravomoci orgánů NKÚ ve vztahu k nakládání s finančními prostředky státu.


Stáhnout ppt "Soustava veřejných rozpočtů"

Podobné prezentace


Reklamy Google